Разлика помеѓу преработките на „Референдум во Македонија (1991)“

с
отстранување на слики кои недостасуваат (избришани слики)
с (отстранување на слики кои недостасуваат (избришани слики))
с (отстранување на слики кои недостасуваат (избришани слики))
{{вовед}}
[[Слика:Predvecerije_referendum.jpg|right|thumb|150px|Плакат за промоција на изборите во 1990 година]]
{{внимание}}
{{без извори}}
==Предвечерие на Референдумот за независност==
 
Референдумот во Македонија се одржа во предвечерјето на распадот на [[СФРЈ]]. Врз основа на плебисцитот од декември [[1990]] година на кој словенечкиот народ со уверливо мнозинство се определи за градење [[суверенитет|суверена]] држава и Декларацијата за независност, на [[24 јуни]] следната година [[Словенија]] прогласи независност. Веднаш по тој чин дојде до оружени конфликти меѓу [[ЈНА]] и словенечката територијална одбрана. Воениот судир заврши за триесетина дена со [[Брионска декларација|Брионската декларација]] и повлекување на единиците на ЈНА од Словенија во [[Србија]] и во [[Босна и Херцеговина|БиХ]].
 
 
Со цел мирно решавање на кризата, на [[27 август]] Eвропската заедница донесе [[Декларација за Југославија|Декларацијата за Југославија]]. Беа потпишани и два документа - Спогодба за прекин на огнот, една од многуте безуспешни што потоа ќе следат и Меморандум за проширување на посматрачките активности на ЕЗ во Југославија со кои се операционализираше Декларацијата.
 
[[Слика:Dekalracija_za_nezavisnost.jpg|right|thumb|210px|Оригиналната страница на Декларацијата за Сувереност]]
 
Потпис на Декларацијата ставија тогашниот претседател на претседателството на СФРЈ [[Стипе Месиќ]], од име на Сојузниот извршен совет [[Анте Марковиќ]], како и претседателите на сите шест републики. Од името на ЕЗ Декларацијата ја потпиша [[Ханс Ван ден Брук]], претседател на Министерскиот совет и шеф на дипломаријата на [[Холандија]], која тогаш претседаваше со Заедницата. Со Декларацијата се гарантираше неповредивост на надворешните и внатрешните граници, право на изјаснување на народите за сопствениот [[суверенитет]], негирање на употребата на сила како политика на свршен чин, а во спротивно се предвидуваа ригорозни санкции.
 
Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на [[18 септември]] 1991 во Собранието на Република Македонија.
 
[[Слика:Dekalracija_za_nezavisnost2.jpg|right|thumb|210px|Оригиналната страница на Декларацијата за прогласување на Независност]]
 
==Референдумски резултати==
 
Во меѓувреме и информираше и [[Радио Скопје]]: ''"Македонија денеска за нашето утре гласаше вака: [[Берово]] до 19 часот 95,47 насто, [[Битола]] до 17 часот 70 насто, [[Валандово]] до 15 часот 70 насто, [[Виница]] до 19 часот 93,26 насто, [[Гевгелија]] до 19 часот 87 насто, [[Гостивар]] до 19 часот 30,3 насто, [[Дебар]] до 14 часот 30 насто, [[Делчево]] до 19 часот 93,30 насто, [[Демир Хисар]] до 19 часот, 90 насто, [[Кичево]] до 17 часот 28 насто".''
 
[[Слика:Plostad_nezavisnost_1991.jpg|right|thumb|240px|Насобрани граѓани на Плоштадот Македонија тогашен Плоштад Маршал Тито]]
 
==Политички импликации==
*[[Избори во Република Македонија]]
 
{{Одбрана}}
 
[[Категорија:Избори]]