Разлика помеѓу преработките на „Ден на вљубените“

Исправена грешка при пишување, Исправена граматиката
(поврзница клише)
(Исправена грешка при пишување, Исправена граматиката)
Ознаки: Мобилно уредување Уредување од прилогот за Андроид Уредување од мобилен извршник
'''Денот на вљубените''' („[[Свети Валентин]]“) — годишна прослава која се одржува на [[14 февруари]] со славење на љубовта и приврзаноста помеѓу интимните партнери. Денот е именуван според еден или повеќето ранохристијански маченик наречен Валентин и е одреден од папата Гелазиус I во 500 год.п.н.е. Беше отстранет од РоманскиотРимскиот календар на светците во 1969 од папата Павле VI, но нивнатонеговото религиско одржување се уште е дозволено. Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов меѓусебно со подарување цвеќиња,нудење слатки производи и праќање картички (познати како "љубовни"). Денот прво се поврзувал со романтична љубов во кругот на Геофри Чосер во Средниот век, кога традицијата бурно растела со искрена љубов.
 
Модерните симболи на Денот на вљубените вклучуваат заоблени срца, гулаби и фигура на криластиот Купидон.
Од 19 век со рачно напишаните картички почнаа да се произведуваат голем број поздравни картички.
 
Анонимен корисник