Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Одземени 653 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
Внатрешната структура на Нептун е слична на онаа на Уран. Нејзината атмосфера се состои од околу 5% до 10% од нејзината маса и се протега можеби од 10% до 20% од патот кон јадрото, каде што достигнува притисоци од околу 10 [[Паскал (единица)|GPa]], или околу 100.000 пати повеќе од онаа на атмосферата на Земјата. Зголемените концентрации на [[метан]], [[амонијак]] и вода се наоѓаат во пониските делови на атмосферата.<ref name=hubbard/>
 
<br />
The mantle is equivalent to 10 to 15 Earth masses and is rich in water, ammonia and methane.<ref name=Hamilton/> As is customary in planetary science, this mixture is referred to as [[volatiles|icy]] even though it is a hot, dense fluid. This fluid, which has a high electrical conductivity, is sometimes called a water–ammonia ocean.<ref name=Atreya2006>{{cite journal |url=http://www.cosis.net/abstracts/EGU06/05179/EGU06-J-05179-1.pdf |title=Water-ammonia ionic ocean on Uranus and Neptune? |journal=Geophysical Research Abstracts |first1=S. |last1=Atreya |first2=P. |last2=Egeler |first3=K. |last3=Baines |volume=8 |at=05179 |date=2006}}</ref>
 
[[Податотека:Neptune diagram.svg|лево|мини|Внатрешна структура]]
Плашт е еквивалент на 10 до 15 Земјински маси и богат е со вода, [[амонијак]] и [[метан]].<ref name=hubbard/>
 
<nowiki> </nowiki>Како што е вообичаено во планетарната наука, оваа мешавина се нарекува [[Ледено време|ледена]], иако е топла, густа течност. Оваа флуида, која има висока електрична спроводливост, понекогаш се нарекува и океан за вода-амонијак.<ref name="Atreya2006">{{cite journal |url=http://www.cosis.net/abstracts/EGU06/05179/EGU06-J-05179-1.pdf |title=Water-ammonia ionic ocean on Uranus and Neptune? |journal=Geophysical Research Abstracts |first1=S. |last1=Atreya |first2=P. |last2=Egeler |first3=K. |last3=Baines |volume=8 |at=05179 |date=2006}}</ref> The mantle може да се состои од слој од јонска вода во која молекулите на водата се распаѓаат во супа од водородни и [[кислородни јони]], и подлабока долунасочна вода во која кислородот кристализира, но водородните јони лебдат слободно во рамките на кислородната решетка.<ref name=Atreya2006>{{cite journal |url=http://www.cosis.net/abstracts/EGU06/05179/EGU06-J-05179-1.pdf |title=Water-ammonia ionic ocean on Uranus and Neptune? |journal=Geophysical Research Abstracts |first1=S. |last1=Atreya |first2=P. |last2=Egeler |first3=K. |last3=Baines |volume=8 |at=05179 |date=2006}}</ref> The mantle may consist of a layer of ionic water in which the water molecules break down into a soup of hydrogen and [[oxygen ion]]s, and deeper down [[superionic water]] in which the oxygen crystallises but the [[hydrogen ion]]s float around freely within the oxygen lattice.<ref>{{cite news |url=https://www.newscientist.com/article/mg20727764.500-weird-water-lurking-inside-giant-planets/ |title=Weird water lurking inside giant planets |work=New Scientist |first=David |last=Shiga |issue=2776 |date=1 September 2010}}</ref> На длабочина од 7000 km, условите може да бидат такви што метанот се распаѓа во дијамантски кристали кои дождуваат надолу како градски јами.<ref>{{cite journal |title=Neptune May Crush Methane Into Diamonds |journal=Science |last=Kerr |first=Richard A. |volume=286 |issue=5437 |pages=25a–25 |date=October 1999 |doi=10.1126/science.286.5437.25a |pmid=10532884}}</ref><ref name="WP-20170825">{{cite news |url=https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2017/08/25/it-rains-solid-diamonds-on-uranus-and-neptune/ |title=It rains solid diamonds on Uranus and Neptune |work=[[The Washington Post]] |last=Kaplan |first=Sarah |date=25 August 2017 |accessdate=27 August 2017}}</ref><ref>{{Cite journal |title=Formation of diamonds in laser-compressed hydrocarbons at planetary interior conditions |journal=Nature Astronomy |last=Kraus |first=D. |last2=Vorberger |first2=J. |last3=Pak |first3=A. |last4=Hartley |first4=N.J. |last5=Fletcher |first5=L.B. |last6=Frydrych |first6=S. |last7=Galtier |first7=E. |last8=Gamboa |first8=E.J. |last9=Gericke |first9=D.O. |last10=Glenzer |first10=S.H. |last11=Granados |first11=E. |last12=MacDonald |first12=M.J. |last13=MacKinnon |first13=A.J. |last14=McBride |first14=E.E. |last15=Nam |first15=I. |last16=Neumayer |first16=P. |last17=Roth |first17=M. |last18=Saunders |first18=A.M. |last19=Schuster |first19=A.K. |last20=Sun |first20=P. |last21=van Driel |first21=T. |last22=Döppner |first22=T. |last23=Falcone |first23=R.W. |display-authors=1 |volume=1 |issue=9 |pages=606–11 |date=September 2017 |doi=10.1038/s41550-017-0219-9 |bibcode=2017NatAs...1..606K|url=http://www.escholarship.org/uc/item/1zd805nx }}</ref>Експериментите со многу висок притисок во Националната лабораторија Лоренс Ливермор сугерираат дека врвот на The mantle може да биде океан од течен јаглерод со пловечки цврсти "дијаманти".<ref>{{cite news |url=http://www.astronomynow.com/news/n1001/21diamond/ |title=Oceans of diamond possible on Uranus and Neptune |work=Astronomy Now |first=Emily |last=Baldwin |date=21 January 2010 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131203065217/http://www.astronomynow.com/news/n1001/21diamond/ |archivedate=3 December 2013}}</ref><ref name="Eggert 2004">{{cite journal |title=Shock Compressing Diamond to a Conducting Fluid |doi=10.1103/physrevlett.93.195506 |pmid=15600850 |journal=Physical Review Letters |date=30 July 2004 |last=Bradley |first=D.K. |last2=Eggert |first2=J.H. |last3=Hicks |first3=D.G. |last4=Celliers |first4=P.M. |url=https://e-reports-ext.llnl.gov/pdf/310197.pdf |format=PDF |accessdate=16 March 2016 |volume=93 |issue=19 |pages=195506 |bibcode=2004PhRvL..93s5506B}}</ref><ref name="Eggert 2010">{{cite journal |title=Melting temperature of diamond at ultrahigh pressure |journal=Nature Physics |date=8 November 2009 |last=Eggert |first=J.H. |last2=Hicks |first2=D.G. |last3=Celliers |first3=P.M. |last4=Bradley |first4=D.K. |volume=6 |issue=40 |pages=40–43 |doi=10.1038/nphys1438 |url=http://www.nature.com/nphys/journal/v6/n1/abs/nphys1438.html |accessdate=16 March 2016 |display-authors=etal |bibcode=2010NatPh...6...40E}}</ref>
 
Јадрото на Нептун е веројатно составено од [[железо]], [[никел]] и [[Силикат|силикати]], со внатрешен модел кој дава маса околу 1,2 пати поголема од онаа на Земјата.<ref name=pass43>{{cite journal |last=Podolak |first=M. |author2=Weizman, A. |author3=Marley, M. |title=Comparative models of Uranus and Neptune |journal=Planetary and Space Science |date=1995 |volume=43 |issue=12 |pages=1517–22 |doi=10.1016/0032-0633(95)00061-5 |bibcode=1995P&SS...43.1517P}}</ref> Притисокот во центарот е 7 Mbar (700 [[Паскал (единица)|GPa]]), двојно повисок од оној во центарот на Земјата, а температурата може да биде 5.400 K<ref name=hubbard/><ref name="nettelmann">{{cite web |last=Nettelmann |first=N. |author2=French, M. |author3=Holst, B. |author4=Redmer, R. |url=https://www.gsi.de/informationen/wti/library/plasma2006/PAPERS/TT-11.pdf |format=PDF |title=Interior Models of Jupiter, Saturn and Neptune |publisher=University of Rostock |accessdate=25 February 2008 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110718120920/https://www.gsi.de/informationen/wti/library/plasma2006/PAPERS/TT-11.pdf |archivedate=18 July 2011 |df=}}</ref>
22

уредувања