Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Одземени 6.038 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
(Одбиена последната промена (од Andrej stojkovic) и ја поврати преработката 3818303 на Ehrlich91)
Ознака: Изворно уредување 2017
{{внимание}}
{{Група таксони
|name = Риби
 
Постојат членови на копнените вертебратни класи, како [[кит]]овите и [[Морска змија|морските змии]], кои се имаат адаптирано на водниот начин на живот, но не се риби. Тие дишат [[воздух]], а не растворен [[кислород]] и нивните анатомски карактеристики ја разоткриваат врската со копнените животни.
 
Рајата е врста на отровна и опасна риба која што е застапена во деловите на Тихиот и Атланскиот Океан . Можат да достигнат должина од 100 до 400 сантиметри . Се застапени на дното од океаните и се скриени во песокта . Овие риби се 'рскавични риби и се составени од долга опашка на која се наоѓаат остри боцки и содржат големо количество на отров и се составени од долг округлен дел . Опашките им служат како одбрана од различни видови на големи морски животни . Пример : ако ја нападне некоја ајкула таа ја дига опашката во висина и ја прободуба ајкулата . Овие риби се случува да нападнат луѓе , но често исеконите или некој мали прободи не се опасни , но ако прободе со поголема длабочина може да доведе до смртни случаи .
 
Арапаима е врста на риба која што е застапена во матните води во Реката Амазон . Долга е 3 метри и тежи околу 500 килограми . Оваа риба нема заби и не диши со помош на жабри .
 
,, Надуената <nowiki>''</nowiki> риба се смета за еден од најпознатите отровни ‘рбетници во светот. Интересно е што оваа риба е деликатес во Јапонија. Сепак, доколку не успеете да ја зготвите правилно, нејзиниот отров ќе ја парализира вашата дијафрагма и ќе го сопре дишењето.
 
Рибата камен е најотровната риба во светот и е застапена во деловите на Тихиот и Атланскиот Океан . Е наречена риба камен поради тоа што личи на бојата на каменот , има многу силна камуфлажа . Се наоѓа на дното од океанот . Таа има многу добри рефлекси во ловењето . Може да улови во период од 0,015 секунди . Пример : некој риби коишто поминуваат мислат дека е храна и дека можат да ја уловат , а на тој начин рибата камен ќе ја улови .
 
Рибата хирург е врста на риба која што е застапена во деловите на Индо - Пацификот . Е наречена риба - хирург поради тоа што двата краја на опашката се многу тенки и остри се како хируршки скалпел и на тој начин го ловат пленот .
 
Пираните се врста на вилични риби . Имаат многу големи и остри заби за да можат да го уловат пленот . Долги се околу 60 сантиметри . Се застапени во матните води во Реката Амазон .
 
Рибата паку е врста на вилична риба . Имаат многу голема уста . Се слични со пираните поради тоа што имаат заби , а забите се остри и се слични како кај човекот .
 
Електричната јагула е врста на риба која што е застапена во дното на матните води во Реката Амазон . Е застапена во матните води поради тоа што има слаб вид . Електричната јагула е долга 2,5 метри и тежи 25 килограми . Електричната јагула е тенка со црна боја и создава електрицитет од 600 вати . Е наречена ,, електрична јагула <nowiki>''</nowiki> поради тоа што создава многу голем електрицитет за да го улови пленот и е тенка поради тоа што личи на јагулата , а всушност е риба . Електичната јагула и арапаимата не дишат со помош на жабри . Пример : кога некоја риба ќе пројде покрај нејзе , електричната јагула пред да ја нападне создава силен електицитет и кога ќе ја улови рибата таа ја шокира и на тој начин електричната јагула се храни .
 
Рибата лав е застапена во Индо - Пацификот . Долги се од 30 до 35 сантиметри . Се размножуваат на секои 4 дена , во последните години се зголемува бројот на риби во деловите на Суецкиот Канал и Средоземното Море . Годишно се создаваат над 2 милиони јајца . При мрестрењето , јајцата се наоѓаат површинско на водата . Рибата лав е опасна поради тоа што се составени од голем број на остри перки коишто се отровни и опасни за останатите животни , но не толку и за луѓето .
 
== Морфолошки и анатомски особености ==