Знаме на Ватикан: Разлика помеѓу преработките

с
ситна промена
с (ситна промена)
с (ситна промена)
'''Знамето на [[Ватикан]]''' заедно со знамето на [[Швајцарија]] се единствените знамиња кои имаат форма на квадрат, односно размерот меѓу неговата должина и ширина е 1:1. Знамето се состои од две еднакви полиња: жолто и бело. Во средината на белото поле се има два клуча: едниот бел, а другиот жолт поврзани со црвена врвца. Над клучевите се наоѓа папската тиара. Клучевите и тиарата го сочинуваат грбот на Ватикан.
Знамето било прифатено на [[7 јуни]], [[1929]] година. Истата година папата Пиј XI го потпишал и договорот со Италија за конечно решавање на прашањето за [[Папска држава|Папската држава]].
[[image:Flag of the Vatican City.svg|thumb|right|250px|Знамето на Ватикан]]