Разлика помеѓу преработките на „Скандиум“

Одземени 10 бајти ,  пред 1 година
(Создадено преведувајќи ја страницата „Scandium“)
Елементарниот скандиум се смета за нетоксичен, иако екстензивно тестирање на животни со соединенија на скандиум не е направено. <ref>{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=1ZTQlCWKjmgC|title=Biochemistry of Scandium and Yttrium|last=Horovitz|first=Chaim T.|last2=Birmingham, Scott D.|date=1999|publisher=Springer|isbn=978-0-306-45657-2}}</ref> [[Median lethal dose|Средните летални дози]] (ЛД <sub>50</sub>) за [[Scandium chloride|скандиум хлорид]] за стаорци се определени како 4mg/kg за [[Intraperitoneal injection|интраперитонеална]] и 755mg/kg за орална апликација. <ref>{{Наведено списание|last=Haley|first=Thomas J.|last2=Komesu, L.|last3=Mavis, N.|last4=Cawthorne, J.|last5=Upham, H. C.|date=1962|title=Pharmacology and toxicology of scandium chloride|journal=Journal of Pharmaceutical Sciences|volume=51|issue=11|pages=1043–5|doi=10.1002/jps.2600511107|pmid=13952089}}</ref> Според овие резултати, соединенијата на скандиум треба да се третираат како соединенија со умерена токсичност.
 
== Поврзано ==
== Исто така види ==
 
== Референци ==