Голема унгарска рамнина: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Податотека:Alfold.JPG|мини|500x500пкс500пкс|Големата Alföldунгарска рамнина]]
 
'''Големата Унгарска рамнина''', позната и како '''Алфелд''' или '''Голем Алфелд''' ({{lang-hu|Alföld}} или {{lang-hu|Nagy Alföld}}) е обиченрамнина која зазема окупирачкиголем дел од [[Унгарија]] . Тоа е најголемиот дел од пошироката [[Панонска Низина|панонскаПанонската рамнинаНизина]] .
[[Податотека:Alfold.JPG|мини|500x500пкс| Alföld ]]
'''Големата Унгарска рамнина''' е обичен окупирачки дел од [[Унгарија]] . Тоа е најголемиот дел од пошироката [[Панонска Низина|панонска рамнина]] .
 
== Граници ==
[[Податотека:Hydrography_of_the_Pannonian_basin_before_the_river_and_lake_regulations_in_the_19th_century.jpg|мини| Хидрографија на [[Панонска Низина|Панонскиот басен]] пред регулацијата на реката и езерото во 19 век. ]]
[[Податотека:Hortobagy-ziehbrunnen.jpg|мини|250x250пкс| Бунари во [[Хортобаѓ|Националниот парк]] Хортобаги Пусца ]]
Нејзините граници се [[Карпати|Карпатите]] на север и исток, на Занданабиските планини и хрватските планини на југозапад, и околу реката [[Сава]] на југ.