Разлика помеѓу преработките на „Алданци“

Одземени 13 бајти ,  пред 1 година
Алданци е албанско-македонско село, а порано во селото имало и Власи.
 
* Албански родови во селото се: Мисирлиовци (17 к.) доселени се од [[Мисир]], онитие потекнуваат од предок Турчин, порано зборувале на турски; Дибрановци (4 к.) доселени се од [[доленДолен Дебар]] (денес во [[Албанија]]); Костењовци (6 к.) доселени се од [[Костењево]], дебарскоДебарско (од албанска страна); Рочовци (4 к.) доселени се од некое село Роч во Албанија; Адемовци (5 к.), Миџовци (3 к.), Дишовци (2 к.) и Велијовци (1 к.) доселени се од Албанија; Зенговци (2 к.) најпрво живееле во [[Прилеп]], па од таму отишле во [[Турција]], и на крај од Турција се вратиле назад и дошле овде (од тука им била мајката/бабата), зборуваат албански и турски; Јаја хоџа (1 к.) и Небиовци (1 к.) Торбеши се. Првите се доселени од [[Лажани]], а вторите од [[Длапкин Дол]], [[кичевскоКичевско]], зборуваат албански и македонски; Ајдиновци (1 к.) последни албански доселеници.
* Македонски родови во селото се: Богојевци (2 к.), Петковци (1 к.) и Николовци (1 к.) доселени се од селото [[Селце (Крушевско)|Селце]], подалечно потекло на родот Петковци е од околината на [[Горица (Албанија)|Корча]], Албанија, а на останатите два рода од селото [[Стеблево]], [[Голо Брдо|Голо Брдо;]] Здравковци (1 к.) доселени се од селото [[Вардино]], Железник, некое време живееле во [[Крушево]]; Јанкуловци (1 к.) доселени се од селото [[Острилци]], Железник/[[Крушевско|крушевскоКрушевско;]] Талевци (2 к.), Шукловци (2 к.), Ѓокаревци (1 к.), Криволивиче (1 к.) и Наќевци (1 к.) доселени се од Крушево; Смилевци (3 к.) доселени се од селото [[Сланско]], Порече. Некое време биле во Крушево, каде имаат роднини (5 к.); Спировци (1 к.) доселени се од селото [[Зрзе]].
* Влашки родови биле: Грца (2 к.), Ташко Јуца (1 к.), Дошко (1 к.), Мајовци (1 к.), Штерју Гога (1 к.) и Гуча (1 к.) доселени се после 1918 година од Крушево.<ref>{{Наведена книга|url=http://worldcat.org/oclc/469501519|title=Битољско-Прилепска котлина : антропогеографска проучавања|last=1914-1997.|first=Trifunoski, Jovan F.,|date=1998|publisher=Srpska akademija nauka i umetnosti|isbn=8670252678|oclc=469501519}}</ref>