Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Одземени 868 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
| polar_radius = {{val|24341|30|u=км}}<ref name="Seidelmann Archinal A'hearn et al. 2007"/><ref group=lower-alpha name=1bar/> <br> 3,829 Земји
| mean_radius = {{val|24622|19|u=км}}<ref name="Seidelmann Archinal A'hearn et al. 2007"/><ref group=lower-alpha name=1bar/>
| surface_area = {{val|7.6183|e=9|u=км2}}<ref name="fact2">{{нмс|first=K.| last=Munsell|author2=Smith, H. |author3=Harvey, S.|url=http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Neptune&Display=Facts> |title = Neptune: Facts & Figures |date =13 November 2007 |publisher = NASA|accessdate = 14 August 2007}}</ref><ref group=lower-alpha name=1bar/> <br> 14,98 Земји
| volume = {{val|6.254|e=13|u=км3}}<ref name="fact"/><ref group=lower-alpha name=1bar/> <br> 57,74 Земји
| mass = {{val|1.0243|e=26|u=kg}}<ref name="fact"/> <br> 17,147 Земји<br> 5.15{{e|-5}}&nbsp;Сонца
Просечното растојание помеѓу Нептун и Сонцето е 4,5 милијарди километри (околу 30,1 [[Астрономска единица|астрономски единици]] (AU)), а во просек ја прави орбитата во просек на секои 164,79 години, подложна на варијабилност од околу ± 0,1 години. Растојанието на перихемијата изнесува 29,81 AU; Растојанието на афелија е 30,33 AU.<ref name=AA>Jean Meeus, ''Astronomical Algorithms'' (Richmond, VA: Willmann-Bell, 1998) 273. Supplemented by further use of VSOP87. The last three aphelia were 30.33&nbsp;AU, the next is 30.34 AU. The perihelia are even more stable at 29.81&nbsp;AU</ref>
 
На 11 јули 2011 година, Нептун ја заврши својата прва целосна [[барицентрична орбита]] од неговото откритие во 1846 година,<ref name="obsjul711">{{cite news |first=Robin |last=McKie |url=https://www.theguardian.com/science/2011/jul/10/neptune-orbit-anniversary-astronomy |title=Neptune's first orbit: a turning point in astronomy |date=9 July 2011 |work=The Guardian}}</ref><ref name=azureworld>{{cite web |date=1 July 2011 |url=http://azureworld.blogspot.com/2011/07/neptune-completes-first-orbit-since.html |title=Neptune Completes First Orbit Since Discovery: 11th July 2011 (at 21:48 U.T.±15min) |accessdate=10 July 2011}}</ref> иако таа не се појавила на точното место на откривање на небото, бидејќи Земјата била на поинаква локација во својата орбита 365,26 ден. Поради движењето на Сонцето во однос на барицентарот на Сончевиот систем, на 11-ти јули Нептун, исто така, не беше на точно откриен став во однос на Сонцето; ако се користи заедничкиот [[хелиоцентричен]] координатен систем, должината на откривањето е постигната на 12 јули 2011 година.<ref name="fact2">{{cite web |first=K. |last=Munsell |author2=Smith, H. |author3=Harvey, S. |url=http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Neptune&Display=Facts |title=Neptune: Facts & Figures |date=13 November 2007 |publisher=NASA |accessdate=14 August 2007}}</ref><ref name="UT2010-08">{{cite web |date=26 August 2010 |title=Clearing the Confusion on Neptune's Orbit |publisher=Universe Today |author=Nancy Atkinson |url=http://www.universetoday.com/72088/clearing-the-confusion-on-neptune%E2%80%99s-orbit/ |accessdate=10 July 2011}} [https://twitter.com/elakdawalla/status/21525820626 (Bill Folkner at JPL)]</ref><ref name=Horizons2011>{{cite web |author=Anonymous |date=16 November 2007 |url=http://home.surewest.net/kheider/astro/nept2011.txt |title=Horizons Output for Neptune 2010–2011 |accessdate=25 February 2008 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130502171825/http://home.surewest.net/kheider/astro/nept2011.txt |archivedate=2 May 2013 |df=}}—Numbers generated using the Solar System Dynamics Group, Horizons On-Line Ephemeris System.</ref>
 
Елиптичната орбита на Нептун е наклонета на 1,77 ° во споредба со онаа на Земјата.