Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додадени 895 бајти ,  пред 1 година
 
== Набљудување ==
Нептун значително осветли помеѓу 1980 и 2000 година.<ref name="Schmude_et_al"/> Привидна големина во моментов се движи од 7,67 до 7,89 со средно 7,78 и стандардна девијација од 0,06.<ref name="Mallama_and_Hilton" /> Пред 1980 година планетата беше слаба како величина 8,0.<ref name="Mallama_and_Hilton" /> Нептун е премногу слаб за да биде видлив со голо око и може да ги надмине Галилејските месечини на Јупитер, џуџестата планета Церер и астероидите 4 Веста, 2 Палас, 7 Ирис, 3 Јуно и 6 Хебе.<ref>See the respective articles for magnitude data.</ref> Телескоп или силен двоглед ќе го решат Нептун како мал син диск, сличен по изглед на Уран.<ref>[[#Moore|Moore]] (2000):207.</ref>
 
[[Податотека:Neptune from the VLT with MUSE GALACSI Narrow Field Mode adaptive optics.jpg|мини|Во 2018 година, Европската јужна опсерваторија разви уникатни ласерски методи за да добие јасни слики со висока резолуција на Нептун од површината на Земјата.]]
Поради растојанието од Нептун од Земјата, нејзиниот аголен дијаметар се движи од 2,2 до 2,4 лачни секунди, најмалиот од планетите на Сончевиот систем. Нејзината мала очигледна големина го прави предизвик да се проучува визуелно. Повеќето телескопски податоци беа прилично ограничени до доаѓањето на вселенскиот телескоп Хабл и големите телескопи со земјата со адаптивна оптика (АО). Првото научно корисно набљудување на Нептун од земните телескопи користејќи адаптивна оптика, започна во 1997 година од Хаваи. Нептун моментално влегува во својата пролетна и летна сезона и се покажа дека се вжештува, со зголемена атмосферска активност и осветленост како последица. Во комбинација со технолошки достигнувања, земните телескопи со адаптивна оптика снимаат повеќе подетални слики од него. И Хабл и адаптивните оптички телескопи на Земјата направија многу нови откритија во Сончевиот систем од средината на 1990-тите, со големо зголемување на бројот на познати сателити и месечини околу надворешната планета, меѓу другите. Во 2004 и 2005 година, беа откриени пет нови мали сателити на Нептун со дијаметри меѓу 38 и 61 километри.
 
 
 
 
 
Поради растојанието од Нептун од Земјата, нејзиниот аголен дијаметар се движи од 2,2 до 2,4 лачни секунди, најмалиот од планетите на Сончевиот систем. Нејзината мала очигледна големина го прави предизвик да се проучува визуелно. Повеќето телескопски податоци беа прилично ограничени до доаѓањето на вселенскиот телескоп Хабл и големите телескопи со земјата со адаптивна оптика (АО). Првото научно корисно набљудување на Нептун од земните телескопи користејќи адаптивна оптика, започна во 1997 година од Хаваи. Нептун моментално влегува во својата пролетна и летна сезона и се покажа дека се вжештува, со зголемена атмосферска активност и осветленост како последица.<ref>{{cite journal |last=Max |first=C. |title=Adaptive Optics Imaging of Neptune and Titan with the W.M. Keck Telescope |journal=Bulletin of the American Astronomical Society |date=1999 |volume=31 |page=1512 |bibcode=1999AAS...195.9302M |display-authors=4 |last2=MacIntosh |first2=B. |last3=Gibbard |first3=S. |last4=Roe |first4=H. |last5=De Pater |first5=I. |last6=Ghez |first6=A. |last7=Acton |first7=S. |last8=Wizinowich |first8=P. |last9=Lai |first9=O.}}</ref><ref>{{Cite APOD |date=18 February 2000 |title= Neptune through Adaptive Optics}}</ref> Во комбинација со технолошки достигнувања, земните телескопи со адаптивна оптика снимаат повеќе подетални слики од него. И Хабл и адаптивните оптички телескопи на Земјата направија многу нови откритија во Сончевиот систем од средината на 1990-тите, со големо зголемување на бројот на познати сателити и месечини околу надворешната планета, меѓу другите. Во 2004 и 2005 година, беа откриени пет нови мали сателити на Нептун со дијаметри меѓу 38 и 61 километри.<ref>[https://books.google.com/books?id=8s1JV-TrXacC&pg=PA147#v=onepage&q=Neptune&f=false Uranus and Neptune] Reports on Astronomy 2003-2005, pp. 147f.</ref>
 
== Поврзано ==
22

уредувања