Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Одземени 25 бајти ,  пред 1 година
== Месечини ==
[[Податотека:Neptune-visible.jpg|мини|Природна боја на Нептун со Протес, Лариса и Деспина, од вселенскиот телескоп Хабл]]
Нептун има 14 познати месечини.<ref name="fact" /><ref> [[Тритон]] е најголемата нептунска месечина, која содржи повеќе од 99,5% од масата во орбитата околу Нептун, и таа е единствената доволно масивна за да биде [[сфероидна]]. Тритон беше откриен од [[Вилијам Ласел]] само 17 дена по откривањето на самиот Нептун. За разлика од сите други големи планетарни месечини во Сончевиот систем, Тритон има ретроградна орбита, што покажува дека е заробен наместо да се формира; веројатно е некогаш [[џуџеста планета]] во појасот Кујпер.<ref>{{cite journal |first=Craig B. |last=Agnor |author2=Hamilton, Douglas P. |title=Neptune's capture of its moon Triton in a binary–planet gravitational encounter |journal=Nature |date=2006 |volume=441 |issue=7090 |pages=192–94 |doi=10.1038/nature04792 |pmid=16688170 |bibcode=2006Natur.441..192A}}</ref> Тоа е доволно близу до Нептун да биде заклучен во синхрона ротација, и полека спирално навнатре, поради [[плимното забрзување]]. На крајот ќе биде раскинат, за околу 3,6 милијарди години, кога ќе го достигне границата со [[Роше]].<ref>{{cite journal |first1=Christopher F. |last1=Chyba |last2=Jankowski |first2=D.G. |last3=Nicholson |first3=P.D. |title=Tidal evolution in the Neptune-Triton system |journal=Astronomy and Astrophysics |date=1989 |volume=219 |issue=1–2 |pages=L23–L26 |bibcode=1989A&A...219L..23C }}</ref> Во 1989 година, Тритон беше најстудениот објект кој сеуште не бил измерен во Сончевиот систем,<ref>{{cite news |last=Wilford |first=John N. |work=The New York Times |date=29 August 1989 |title=Triton May Be Coldest Spot in Solar System |url=https://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=950DE4DC1138F93AA1575BC0A96F948260 |accessdate=29 February 2008}}</ref> with estimated temperatures of {{convert|38|K|C|0}}.<ref>{{cite journal |author=Nelson, R.M. |display-authors=4 |author2=Smythe, W.D. |author3=Wallis, B.D. |author4=Horn, L.J. |author5=Lane, A.L. |author6=Mayo, M.J. |title=Temperature and Thermal Emissivity of the Surface of Neptune's Satellite Triton |journal=Science |date=1990 |volume=250 |issue=4979 |pages=429–31 |doi=10.1126/science.250.4979.429 |pmid=17793020 |bibcode=1990Sci...250..429N}}</ref> со проценети температури од 38 K (-235 ° C).
 
 
22

уредувања