Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додадени 6.077 бајти ,  пред 1 година
== Орбита и ротација ==
[[Податотека:Neptune Orbit.gif|лево|мини|234x234пкс|Нептун (црвен лак) завршува една орбита околу Сонцето (центар) за секој 164,79 орбита на Земјата. Светло синиот објект претставува Уран.]]
Просечното растојание помеѓу Нептун и Сонцето е 4,5 милијарди километри (околу 30,1 [[Астрономска единица|астрономски единици]] (AU)), а во просек ја прави орбитата во просек на секои 164,79 години, подложна на варијабилност од околу ± 0,1 години. Растојанието на перихемијата изнесува 29,81 AU; Растојанието на афелија е 30,33 AU.<ref name=AA>Jean Meeus, ''Astronomical Algorithms'' (Richmond, VA: Willmann-Bell, 1998) 273. Supplemented by further use of VSOP87. The last three aphelia were 30.33&nbsp;AU, the next is 30.34 AU. The perihelia are even more stable at 29.81&nbsp;AU</ref>
 
На 11 јули 2011 година, Нептун ја заврши својата прва целосна [[барицентрична орбита]] од неговото откритие во 1846 година,<ref name="obsjul711">{{cite news |first=Robin |last=McKie |url=https://www.theguardian.com/science/2011/jul/10/neptune-orbit-anniversary-astronomy |title=Neptune's first orbit: a turning point in astronomy |date=9 July 2011 |work=The Guardian}}</ref><ref name=azureworld>{{cite web |date=1 July 2011 |url=http://azureworld.blogspot.com/2011/07/neptune-completes-first-orbit-since.html |title=Neptune Completes First Orbit Since Discovery: 11th July 2011 (at 21:48 U.T.±15min) |accessdate=10 July 2011}}</ref> иако таа не се појавила на точното место на откривање на небото, бидејќи Земјата била на поинаква локација во својата орбита 365,26 ден. Поради движењето на Сонцето во однос на барицентарот на Сончевиот систем, на 11-ти јули Нептун, исто така, не беше на точно откриен став во однос на Сонцето; ако се користи заедничкиот [[хелиоцентричен]] координатен систем, должината на откривањето е постигната на 12 јули 2011 година.Елиптичната<ref орбитаname="fact2">{{cite наweb Нептун|first=K. е|last=Munsell наклонета|author2=Smith, наH. 1|author3=Harvey,77 °S. во|url=http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Neptune&Display=Facts споредба|title=Neptune: соFacts онаа& наFigures Земјата|date=13 November 2007 |publisher=NASA |accessdate=14 August 2007}}</ref><ref name="UT2010-08">{{cite web |date=26 August 2010 |title=Clearing the Confusion on Neptune's Orbit |publisher=Universe Today |author=Nancy Atkinson |url=http://www.universetoday.com/72088/clearing-the-confusion-on-neptune%E2%80%99s-orbit/ |accessdate=10 July 2011}} [https://twitter.com/elakdawalla/status/21525820626 (Bill Folkner at JPL)]</ref><ref name=Horizons2011>{{cite web |author=Anonymous |date=16 November 2007 |url=http://home.surewest.net/kheider/astro/nept2011.txt |title=Horizons Output for Neptune 2010–2011 |accessdate=25 February 2008 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130502171825/http://home.surewest.net/kheider/astro/nept2011.txt |archivedate=2 May 2013 |df=}}—Numbers generated using the Solar System Dynamics Group, Horizons On-Line Ephemeris System.</ref>
 
Елиптичната орбита на Нептун е наклонета на 1,77 ° во споредба со онаа на Земјата.
Аксијалниот наклон на Нептун е 28,32 °, што е слично со наведните точки на Земјата (23 °) и Марс (25 °). Како резултат на тоа, Нептун доживува слични сезонски промени на Земјата. Долгиот орбитален период на Нептун значи дека годишните времиња траат четириесет години на Земјата. Нејзиниот циклус на ротација (ден) е приближно 16,11 часа. Поради тоа што аксијалниот наклон е споредлив со Земјата, варијацијата во должината на денот во текот на неговата долга година не е повеќе екстремен.
 
Аксијалниот наклон на Нептун е 28,32 °,<ref>{{cite web |last=Williams |first=David R. |date=6 January 2005 |url=http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/planetfact.html |title=Planetary Fact Sheets |publisher=NASA |accessdate=28 February 2008}}</ref> што е слично со наведните точки на Земјата (23 °) и Марс (25 °). Како резултат на тоа, Нептун доживува слични сезонски промени на Земјата. Долгиот орбитален период на Нептун значи дека годишните времиња траат четириесет години на Земјата.<ref name=villard/> Нејзиниот циклус на ротација (ден) е приближно 16,11 часа.<ref name="fact2" /> Поради тоа што аксијалниот наклон е споредлив со Земјата, варијацијата во должината на денот во текот на неговата долга година не е повеќе екстремен.
 
Бидејќи Нептун не е цврсто тело, неговата атмосфера се подложува на [[диференцијална ротација]]. Широката екваторијална зона ротира со период од околу 18 часа, што е побавно од 16,1-часовната ротација на магнетното поле на планетата. Спротивно на тоа,<ref>{{cite journal |last=Hubbard |first=W.B. |display-authors=4 |author2=Nellis, W.J. |author3=Mitchell, A.C. |author4=Holmes, N.C. |author5=McCandless, P.C. |author6=Limaye, S.S. |title=Interior Structure of Neptune: Comparison with Uranus |journal=Science |date=1991 |volume=253 |issue=5020 |pages=648–51 |doi=10.1126/science.253.5020.648 |pmid=17772369 |bibcode=1991Sci...253..648H }}</ref> обратното е точно за поларните региони каде периодот на ротација е 12 часа. Оваа диференцијална ротација е најизразена од било која планета во Сончевиот систем и резултира со силна ширинска ветерна смолкнување.<ref name=apj125>{{cite journal |author=Max, C.E. |display-authors=4 |author2=Macintosh, B.A. |author3=Gibbard, S.G. |author4=Gavel, D.T. |author5=Roe, H.G. |author6=de Pater, I. |author7=Ghez, A.M. |author7-link=Andrea Ghez |author8=Acton, D.S. |author9=Lai, O.|author10=Stomski, P. |author11=Wizinowich, P.L. |title=Cloud Structures on Neptune Observed with Keck Telescope Adaptive Optics |journal=The Astronomical Journal |date=2003 |volume=125 |issue=1 |pages=364–75 |bibcode=2003AJ....125..364M |doi=10.1086/344943}}</ref>
 
Бидејќи Нептун не е цврсто тело, неговата атмосфера се подложува на [[диференцијална ротација]]. Широката екваторијална зона ротира со период од околу 18 часа, што е побавно од 16,1-часовната ротација на магнетното поле на планетата. Спротивно на тоа, обратното е точно за поларните региони каде периодот на ротација е 12 часа. Оваа диференцијална ротација е најизразена од било која планета во Сончевиот систем и резултира со силна ширинска ветерна смолкнување.
<br />
 
=== Орбитални резонанци ===
Орбитата на Нептун има големо влијание врз регионот директно зад него, познат како [[појас Кујпер]]. Куперовиот појас е прстен од мали ледени светови, сличен на [[астероидниот појас]], но многу поголем, кој се протега од орбитата на Нептун на 30 AU до околу 55 AU од Сонцето.<ref>{{cite journal |title=Collisional Erosion in the Primordial Edgeworth-Kuiper Belt and the Generation of the 30–50 AU Kuiper Gap |first=S. Alan |last=Stern |doi=10.1086/304912 |date=1997 |last2=Colwell |first2=Joshua E. |journal=The Astrophysical Journal |volume=490 |issue=2 |pages=879–82 |bibcode=1997ApJ...490..879S}}</ref> Многу на истиот начин како што гравитацијата на Јупитер доминира на астероидниот појас, обликувајќи ја својата структура, така што гравитацијата на Нептун доминира на појасот Кујпер. Со текот на времето на Сончевиот систем, одредени региони од појасот Кујпери станаа дестабилизирани од гравитацијата на Нептун, создавајќи празнини во структурата на појасот Кујперо. Регионот помеѓу 40 и 42 AU е пример.<ref>{{cite journal |title=Large Scattered Planetesimals and the Excitation of the Small Body Belts |first=Jean-Marc |last=Petit |author2=Morbidelli, Alessandro |author3=Valsecchi, Giovanni B. |url=https://www.oca.eu/morby/papers/6166a.pdf |doi=10.1006/icar.1999.6166 |date=1999 |accessdate=23 June 2007 |format=PDF |journal=Icarus |volume=141 |issue=2 |pages=367–87 |bibcode=1999Icar..141..367P |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20071201013047/http://www.oca.eu/morby/papers/6166a.pdf |archivedate=1 December 2007 |df=dmy-all }}</ref>
 
[[Податотека:TheKuiperBelt classes-en.svg|мини|241x241пкс|Дијаграм кој ги покажува главните орбитални резонанци во појасот Кујпер предизвикан од Нептун: означените региони се резонанцата 2: 3 (плутино), нерезонантниот "класичен појас" (cubewanos) и резонанцата 1: 2 (twotinos).]]
Постојат орбити во овие празните региони каде што објектите можат да преживеат за возраста на Сончевиот систем. Овие резонанци се јавуваат кога орбиталниот период на Нептун е прецизен дел од оној на објектот, како што е 1: 2 или 3: 4. Ако, да речеме, некој објект орбитира околу Сонцето еднаш за секои две орбити на Нептун, тогаш само половина од орбитата ќе заврши до времето кога Нептун ќе се врати во првобитната положба. Најсилно населената резонанца во појасот Кујпер, со повеќе од 200 познати објекти, е 2: 3 резонанца. Објектите во оваа резонанца завршуваат 2 орбити за секои 3 од Нептун и се познати како плутино, бидејќи меѓу нив е и најголемиот познат објект од Кујперовиот појас, Плутон. Иако Плутон редовно ја преминува орбитата на Нептун, резонанцата од 2: 3 гарантира дека тие никогаш не можат да се судрат. Резонансите од 3: 4, 3: 5, 4: 7 и 2: 5 се помалку населени.
 
Постојат орбити во овие празните региони каде што објектите можат да преживеат за возраста на Сончевиот систем. Овие резонанци се јавуваат кога орбиталниот период на Нептун е прецизен дел од оној на објектот, како што е 1: 2 или 3: 4. Ако, да речеме, некој објект орбитира околу Сонцето еднаш за секои две орбити на Нептун, тогаш само половина од орбитата ќе заврши до времето кога Нептун ќе се врати во првобитната положба. Најсилно населената резонанца во појасот Кујпер, со повеќе од 200 познати објекти,<ref>{{cite web |title=List Of Transneptunian Objects |publisher=Minor Planet Center |url=http://www.minorplanetcenter.org/iau/lists/TNOs.html |accessdate=25 October 2010}}</ref> е 2: 3 резонанца. Објектите во оваа резонанца завршуваат 2 орбити за секои 3 од Нептун и се познати како плутино, бидејќи меѓу нив е и најголемиот познат објект од Кујперовиот појас, Плутон.<ref>{{cite web |last=Jewitt |first=David |date=2004 |url=http://www2.ess.ucla.edu/~jewitt/kb/plutino.html |title=The Plutinos |publisher=UCLA |accessdate=28 February 2008}}</ref> Иако Плутон редовно ја преминува орбитата на Нептун, резонанцата од 2: 3 гарантира дека тие никогаш не можат да се судрат.<ref>{{cite journal |last=Varadi |first=F. |title=Periodic Orbits in the 3:2 Orbital Resonance and Their Stability |journal=The Astronomical Journal |date=1999 |volume=118 |issue=5 |pages=2526–31 |bibcode=1999AJ....118.2526V |doi=10.1086/301088}}</ref> Резонансите од 3: 4, 3: 5, 4: 7 и 2: 5 се помалку населени.<ref>{{cite book |title=Beyond Pluto: Exploring the outer limits of the solar system |author=John Davies |publisher=Cambridge University Press |date=2001 |page=104 |isbn=978-0-521-80019-8}}</ref>
Нептун има голем број на познати [[тројански објекти]] кои ги окупираат двете [[лагранџиски поени-гравитабилно стабилни региони]] на Сонцето-Нептун L<sub>4</sub> и L<sub>5</sub>, кои го водат и заостанува Нептун во својата орбита, соодветно. [[Нептунските тројанци]] може да се гледаат како резонирање со 1: 1 со Нептун. Некои Нептунски тројанци се извонредно стабилни во нивните орбити и најверојатно ќе се формираат заедно со Нептун, наместо да бидат заробени. Првиот објект, идентификуван како поврзан со лапрџијанската точка на Нептун за L<sub>5</sub>, беше 2008 LC<sub>18</sub>. Непун, исто така, има привремен [[квази-сателит]], (309239) 2007 RW<sub>10</sub>. Објектот е квази-сателит на Нептун околу 12.500 години и ќе остане во таа динамична држава уште 12.500 години.
 
Нептун има голем број на познати [[тројански објекти]] кои ги окупираат двете [[лагранџиски поени-гравитабилно стабилни региони]] на Сонцето-Нептун L<sub>4</sub> и L<sub>5</sub>, кои го водат и заостанува Нептун во својата орбита, соодветно.<ref>{{cite journal |title=Resonance Occupation in the Kuiper Belt: Case Examples of the 5 : 2 and Trojan Resonances |first=E.I. |last=Chiang |display-authors=4 |author2=Jordan, A.B. |author3=Millis, R.L. |author4=M.W. Buie |author5=Wasserman, L.H. |author6=Elliot, J.L. |author7=Kern, S.D. |author8=Trilling, D.E. |author9=Meech, K.J. |author10= Wagner, R.M. |date=2003 |doi=10.1086/375207 |journal=The Astronomical Journal |volume=126 |issue=1 |pages=430–43 |bibcode=2003AJ....126..430C |arxiv=astro-ph/0301458}}</ref> [[Нептунските тројанци]] може да се гледаат како резонирање со 1: 1 со Нептун. Некои Нептунски тројанци се извонредно стабилни во нивните орбити и најверојатно ќе се формираат заедно со Нептун, наместо да бидат заробени. Првиот објект, идентификуван како поврзан со лапрџијанската точка на Нептун за L<sub>5</sub>, беше 2008 LC<sub>18</sub>.<ref name="Sheppard">{{Cite journal |last=Sheppard |first=Scott S. |authorlink=Scott S. Sheppard |author2=Trujillo, Chadwick A. |title=Detection of a Trailing (L5) Neptune Trojan |journal=[[Science (journal)|Science]] |volume=329 |issue=5997 |page=1304 |date=10 September 2010 |doi=10.1126/science.1189666 |pmid=20705814 |bibcode=2010Sci...329.1304S}}</ref> Neptune also has a temporary [[quasi-satellite]], {{mpl|(309239) 2007 RW|10}}.<ref name="quasi">{{cite journal |last-author-amp=yes |title=(309239) 2007 RW10: a large temporary quasi-satellite of Neptune |journal=Astronomy and Astrophysics Letters |volume=545 |issue=2012 |pages=L9 |date=2012 |arxiv=1209.1577 |bibcode=2012A&A...545L...9D |doi=10.1051/0004-6361/201219931 |last1=De La Fuente Marcos |first1=C. |last2=De La Fuente Marcos |first2=R.}}</ref> Непун, исто така, има привремен [[квази-сателит]], (309239) 2007 RW<sub>10</sub>. Објектот е квази-сателит на Нептун околу 12.500 години и ќе остане во таа динамична држава уште 12.500 години.<ref name=quasi/>
<br />
 
22

уредувања