Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додадени 5.072 бајти ,  пред 1 година
== Клима ==
[[Податотека:Neptune storms.jpg|мини|235x235пкс|Бури на Нептун]]
Времето на Нептун се карактеризира со екстремно динамични системи на бура, со ветрови кои достигнуваат брзина од речиси 600 m / s (2.200 km / h) и несоодветно достигнуваат [[суперсоничен проток]].<ref name=scooter>{{cite web |first=Sue |last=Lavoie |date=8 January 1998 |title=PIA01142: Neptune Scooter |url=http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA01142 |publisher=NASA |accessdate=26 March 2006}}</ref> Попрецизно, следејќи го движењето на перзистентни облаци, се покажа дека брзините на ветерот варираат од 20 m / s во источниот правец до 325 m / s на запад.<ref name="Hammel1989">{{cite journal |author=Hammel, H.B. |display-authors=4 |author2=Beebe, R.F. |author3=De Jong, E.M. |author4=Hansen, C.J. |author5=Howell, C.D. |author6=Ingersoll, A.P. |author7=Johnson, T.V. |author8=Limaye, S.S. |author9=Magalhaes, J.A.|author10=Pollack, J.B. |author11=Sromovsky, L.A. |author12=Suomi, V.E. |author13=Swift, C.E. |title=Neptune's wind speeds obtained by tracking clouds in ''Voyager 2'' images |journal=Science |date=1989 |volume=24 |pages=1367–69 |bibcode=1989Sci...245.1367H |doi=10.1126/science.245.4924.1367 |pmid=17798743 |issue=4924}}</ref> На врвот на облаците, преовладувачките ветрови се движат со брзина од 400 m / s долж екваторот до 250 m / s на столбовите.<ref name=elkins-tanton/> Повеќето од ветровите на Нептун се движат во насока наспроти ротацијата на планетата.<ref name=burgess2>[[#Burgess|Burgess]] (1991):64–70.</ref> Општата шема на ветрови покажа ротација на prograde на високи ширини наспроти ретроградна ротација на пониски ширини. Разликата во насоката на протокот се смета дека е "ефект на кожа", а не поради било какви подлабоки атмосферски процеси.<ref name="Lunine 1993" /> На ширина од 70 ° С, брзиот авион патува со брзина од 300 m / s.<ref Нептунname="Lunine се1993" разликува од Уран во неговото типично ниво на метеоролошка активност. Војаџер/> 2 ги набљудувал временските феномени на Нептун за време на летувањето во 1989 година, но немаше слични феномени на Уран за време на неговото летање од 1986 година.
 
Нептун се разликува од Уран во неговото типично ниво на метеоролошка активност. Војаџер 2 ги набљудувал временските феномени на Нептун за време на летувањето во 1989 година,<ref name=spot /> но немаше слични феномени на Уран за време на неговото летање од 1986 година.
Изобилството на метан, етан и [[ацетилен]] на екваторот на Нептун е 10-100 пати поголемо од половите. Ова се толкува како доказ за upwelling на екваторот и слегнување во близина на столбови, бидејќи фотохемијата не може да ја објасни распределбата без меридијална циркулација.Во 2007 година беше откриено дека горната тропосфера на јужниот пол на Нептун е околу 10 K потопла од остатокот од неговата атмосфера, која во просек изнесува околу 73 K (-200 ° C). Диференцијалната температура е доволна за да дозволи метан, кој на друго место е замрзнат во тропосферата, да избега во стратосферата во близина на столбот. Релативната "жешка точка" се должи на аксијалниот наклон на Нептун, кој го откри јужниот пол на Сонцето за последниот квартал од годината на Нептун, или приближно 40 Земја години. Додека Нептун полека се движи кон спротивната страна на Сонцето, јужниот пол ќе биде затемнет и северниот пол ќе светне, предизвикувајќи ослободување на метан да се префрли на северниот пол.
 
Изобилството на метан, етан и [[ацетилен]] на екваторот на Нептун е 10-100 пати поголемо од половите. Ова се толкува како доказ за upwelling на екваторот и слегнување во близина на столбови, бидејќи фотохемијата не може да ја објасни распределбата без меридијална циркулација.<ref name="Lunine 1993" />
 
ИзобилствотоВо на2007 метан,година етанбеше иоткриено [[ацетилен]]дека горната тропосфера на екваторотјужниот пол на Нептун е околу 10-100 патиK поголемопотопла од половите.остатокот Оваод сенеговата толкува како доказатмосфера, за upwelling на екваторот и слегнувањекоја во близинапросек наизнесува столбови,околу бидејќи73 фотохемијатаK не(-200 може° даC).<ref>{{cite јаjournal објасни|title=Evidence распределбатаfor безmethane меридијалнаescape циркулација.Воand 2007strong годинаseasonal бешеand откриеноdynamical декаperturbations горнатаof тропосфераNeptune's наatmospheric јужниотtemperatures пол|author=Orton, наG.S. Нептун|display-authors=4 е|author2=Encrenaz околуT. 10|author3=Leyrat KC. потопла|author4=Puetter, одR. остатокот од неговата атмосфера|author5=Friedson, којаA.J. во|last-author-amp=yes просек|doi=10.1051/0004-6361:20078277 изнесува|date=2007 околу|journal=Astronomy 73and KAstrophysics (-200|volume=473 °|issue=1 C)|pages=L5–L8 |bibcode=2007A&A...473L...5O}}</ref> Диференцијалната температура е доволна за да дозволи метан, кој на друго место е замрзнат во тропосферата, да избега во стратосферата во близина на столбот. Релативната "жешка точка" се должи на аксијалниот наклон на Нептун, кој го откри јужниот пол на Сонцето за последниот квартал од годината на Нептун, или приближно 40 Земја години. Додека Нептун полека се движи кон спротивната страна на Сонцето, јужниот пол ќе биде затемнет и северниот пол ќе светне, предизвикувајќи ослободување на метан да се префрли на северниот пол.<ref>{{cite news |first=Glenn |last=Orton |author2=Encrenaz, Thérèse |url=http://www.eso.org/public/news/eso0741/ |title=A Warm South Pole? Yes, On Neptune! |publisher=ESO |date=18 September 2007 |accessdate=20 September 2007}}</ref>
<br />
 
=== Бури ===
[[Податотека:Neptune's Great Dark Spot.jpg|лево|мини|Големата темна точка на Нептун]]
Во 1989 година, [[Големата Темна точка]], [[Анти-циклонски|анти-циклонски систем]] со бура од 13.000 × 6.600 км, беше откриена од вселенското летало [[НАСА|NASA]] "Војаџер 2".<ref name=spot>{{cite web |last=Lavoie |first=Sue |date=16 February 2000 |url=http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA02245 |title=PIA02245: Neptune's blue-green atmosphere |publisher=NASA JPL |accessdate=28 February 2008}}</ref> Бурата личи на [[Големата Црвена точка на Јупитер]]. Околу пет години подоцна, на 2 ноември 1994 година, [[Хабл (вселенски телескоп)|вселенскиот телескоп Хабл]] не ја видел Големата темна точка на планетата. Наместо тоа, нова бура слична на Големата темна точка беше пронајдена во северната хемисфера на Нептун.<ref>{{cite journal |last=Hammel |first=H.B. |author2=Lockwood, G.W. |author3=Mills, J.R. |author4=Barnet, C.D. |title=Hubble Space Telescope Imaging of Neptune's Cloud Structure in 1994 |journal=Science |date=1995 |volume=268 |issue=5218 |pages=1740–42 |doi=10.1126/science.268.5218.1740 |pmid=17834994 |bibcode=1995Sci...268.1740H}}</ref>
 
Скутер е уште една бура, бела облачна група подалеку на југ од Големата темна точка. Овој прекар прво се појави во текот на месеците што доведоа до средбата со Војаџер 2 во 1989 година, кога беа забележани движења со брзини побрзо од Големата темна точка (и сликите добиени подоцна, потоа ќе го открие присуството на облаци што се движат дури и побрзо од оние што првично е откриен од Војаџер 2).<ref name=burgess2/> Малото темно место е јужна циклонска бура, втората најинтензивна бура забележана за време на средбата во 1989 година. Првично беше целосно темно, но како што се приближуваше кон Voyager 2, планетата се развиваше, и може да се види во повеќето слики со највисока резолуција.
 
Се смета дека темните дамки на Нептун се појавуваат во [[тропосферата]]<ref>{{cite journal |last=Stratman |first=P.W. |author2=Showman, A.P. |author3=Dowling, T.E. |author4=Sromovsky, L.A. |title=EPIC Simulations of Bright Companions to Neptune's Great Dark Spots |journal=Icarus |date=2001 |volume=151 |issue=2 |pages=275–85 |doi=10.1006/icar.1998.5918 |url=http://www.lpl.arizona.edu/~showman/publications/stratman-etal-2001.pdf |format=PDF |accessdate=26 February 2008 |bibcode=1998Icar..132..239L}}</ref> на пониски надморски височини отколку на посветли облак карактеристики,<ref>{{cite journal |last=S.G. |first=Gibbard |display-authors=4 |author2=de Pater, I. |author3=Roe, H.G. |author4=Martin, S. |author5=Macintosh, B.A. |author6=Max, C.E. |title=The altitude of Neptune cloud features from high-spatial-resolution near-infrared spectra |journal=Icarus |date=2003 |volume=166 |issue=2 |pages=359–74 |doi=10.1016/j.icarus.2003.07.006 |url=http://cips.berkeley.edu/research/depater_altitude.pdf |format=PDF |accessdate=26 February 2008 |bibcode=2003Icar..166..359G |archive-url=https://web.archive.org/web/20120220052413/http://cips.berkeley.edu/research/depater_altitude.pdf |archive-date=20 February 2012 |dead-url=yes |df=dmy-all }}</ref> па тие се појавуваат како дупки во горните облак палуби. Бидејќи тие се стабилни карактеристики кои можат да траат неколку месеци, тие се сметаат за вртлози. Често поврзани со темни дамки се посветли, упорни метански облаци кои се формираат околу слојот тропопауза. Упорноста на придружни облаци покажува дека некои поранешни темни дамки може да продолжат да постојат како циклони, иако тие повеќе не се видливи како темна карактеристика. Темните дамки можат да се распаднат кога мигрираат премногу блиску до екваторот или можеби преку некој друг непознат механизам.<ref>{{cite journal |last1=Sromovsky |first1=L.A. |last2=Fry |first2=P.M. |last3=Dowling |first3=T.E. |last4=Baines |first4=K.H. |title=The unusual dynamics of new dark spots on Neptune |journal=Bulletin of the American Astronomical Society |date=2000 |volume=32 |page=1005 |bibcode=2000DPS....32.0903S}}</ref>
Скутер е уште една бура, бела облачна група подалеку на југ од Големата темна точка. Овој прекар прво се појави во текот на месеците што доведоа до средбата со Војаџер 2 во 1989 година, кога беа забележани движења со брзини побрзо од Големата темна точка (и сликите добиени подоцна, потоа ќе го открие присуството на облаци што се движат дури и побрзо од оние што првично е откриен од Војаџер 2). Малото темно место е јужна циклонска бура, втората најинтензивна бура забележана за време на средбата во 1989 година. Првично беше целосно темно, но како што се приближуваше кон Voyager 2, планетата се развиваше, и може да се види во повеќето слики со највисока резолуција.
 
Се смета дека темните дамки на Нептун се појавуваат во [[тропосферата]] на пониски надморски височини отколку на посветли облак карактеристики, па тие се појавуваат како дупки во горните облак палуби. Бидејќи тие се стабилни карактеристики кои можат да траат неколку месеци, тие се сметаат за вртлози. Често поврзани со темни дамки се посветли, упорни метански облаци кои се формираат околу слојот тропопауза. Упорноста на придружни облаци покажува дека некои поранешни темни дамки може да продолжат да постојат како циклони, иако тие повеќе не се видливи како темна карактеристика. Темните дамки можат да се распаднат кога мигрираат премногу блиску до екваторот или можеби преку некој друг непознат механизам.
[[Податотека:Neptune’s shrinking vortex.jpg|мини|Намалување на вртлогот на Нептун]]
<br />
 
=== Внатрешно топлење ===
Повеќе различно време на Нептун во споредба со Уран, делумно се должи на неговото повисоко [[внатрешно греење]]. Иако Нептун лежи над 50% подалеку од Сонцето од Уран, и добива само 40% количина на сончева светлина,<ref name="Lunine 1993" /> површинските температури на двете планети се приближно еднакви.<ref name=williams>{{cite journal |last=Williams |first=Sam |title=Heat Sources Within the Giant Planets |date=24 November 2004 |publisher=UC Berkeley |url=http://www.cs.berkeley.edu/~samw/research/projects/ay249/z_heat_sources/Paper_small.doc |format=[[DOC (computing)|DOC]] |accessdate=20 February 2008}}{{dead link|date=June 2017 |bot=InternetArchiveBot |fix-attempted=yes }}</ref> Горните региони на тропосферата на Нептун достигнуваат ниска температура од 51,8 K (-221,3 ° C). На длабочина каде [[Атмосферски притисок|атмосферскиот притисок]] е 1 [[бар]] (100 kPa), температурата е 72,00 K (-201,15 ° C).<ref>{{cite journal |last=Lindal |first=Gunnar F. |title=The atmosphere of Neptune&nbsp;– an analysis of radio occultation data acquired with Voyager 2 |journal=Astronomical Journal |date=1992 |volume=103 |pages=967–82 |bibcode=1992AJ....103..967L |doi=10.1086/116119}}</ref> Подлабоко во слоеви на гас, температурата постојано се зголемува. Како и со Уран, изворот на ова загревање е непознат, но разликата е поголема: Уран само зрачи 1,1 пати повеќе енергија како што ја прима од Сонцето; додека Нептун зрачи околу 2,66 пати повеќе енергија што ја добива од Сонцето.<ref>{{cite web |title=Class 12&nbsp;– Giant Planets&nbsp;– Heat and Formation |website=3750&nbsp;– Planets, Moons & Rings |date=2004 |publisher=Colorado University, Boulder |url=http://lasp.colorado.edu/~bagenal/3750/ClassNotes/Class12/Class12.html |accessdate=13 March 2008}}</ref> whereas Neptune radiates about 2.61 times as much energy as it receives from the Sun.<ref>{{cite journal |last1=Pearl |first1=J.C. |last2=Conrath |first2=B.J. |title=The albedo, effective temperature, and energy balance of Neptune, as determined from Voyager data |journal=Journal of Geophysical Research: Space Physics |date=1991 |volume=96 |pages=18,921–30 |bibcode=1991JGR....9618921P |doi=10.1029/91ja01087}}</ref> Нептун е најоддалечената планета од Сонцето, но нејзината внатрешна енергија е доволна за да ги вози најбрзите планетарни ветрови видени во Сончевиот систем. Во зависност од топлинските својства на внатрешноста, топлината што останала од формирањето на Нептун може да биде доволна за да се објасни нејзиниот тековен проток на топлина, иако е потешко истовремено да се објасни недостатокот на внатрешна топлина на [[Уран (планета)|Уран]], истовремено зачувувајќи ја сличната сличност помеѓу двете планети.
<br />
 
22

уредувања