Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додадени 9.639 бајти ,  пред 1 година
== Физички карактеристики ==
[[Податотека:Neptune, Earth size comparison.jpg|лево|мини|200x200пкс|Споредба помеѓу Земјата и Нептун]]
Масата на Нептун од 1.0243 × 1026 кг е средна помеѓу Земјата и поголемите [[Гасовит џин|гасни џинови]]: тоа е 17 пати повеќе од Земјата, но само 1/19-та од онаа на [[Јупитер]]. Неговата [[гравитација]] на 1 бари е 11,15 м / с2, 1,14 пати поголема од површината на Земјата, а ја надминува само Јупитер.Екваторскиот радиус на Нептун од 24.764 км е речиси четири пати поголем од оној на Земјата.<ref>{{cite web |url=http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/neptunefact.html |title=Neptune Fact Sheet |publisher=NASA}}</ref> Нептун, како [[Уран (планета)|Уран]], е [[мраз-гигант]], подкласа на [[џиновска планета]], бидејќи тие се помали и имаат повисоки концентрации на испарувања од Јупитер и [[Сатурн (планета)|Сатурн]].<ref name=Boss>{{cite journal |first=Alan P. |last=Boss |title=Formation of gas and ice giant planets |journal=Earth and Planetary Science Letters |date=2002 |volume=202 |issue=3–4 |pages=513–23 |doi=10.1016/S0012-821X(02)00808-7 |bibcode=2002E&PSL.202..513B}}</ref> Во потрага по [[екстрасоларни планети]], Нептун се користи како метод: откриени тела со слична маса често се нарекуваат "Нептуни",<ref>{{cite news |first=C. |last=Lovis |author2=Mayor, M. |author3=Alibert Y. |author4=Benz W. |date=18 May 2006 |url=http://www.eso.org/public/news/eso0618/ |title=Trio of Neptunes and their Belt |publisher=[[European Southern Observatory|ESO]] |accessdate=25 February 2008}}</ref> исто како што научниците се однесуваат на различни екстрасоларни тела како "Јупитерс".
 
 
=== Внатрешна структура ===
Внатрешната структура на Нептун е слична на онаа на Уран. Нејзината атмосфера се состои од околу 5% до 10% од нејзината маса и се протега можеби од 10% до 20% од патот кон јадрото, каде што достигнува притисоци од околу 10 [[Паскал (единица)|GPa]], или околу 100.000 пати повеќе од онаа на атмосферата на Земјата. Зголемените концентрации на [[метан]], [[амонијак]] и вода се наоѓаат во пониските делови на атмосферата.<ref name=hubbard/>
[[File:Neptune diagram.svg|thumb|left| The internal structure of Neptune: {{ordered list |Upper atmosphere, top clouds |Atmosphere consisting of hydrogen, helium and methane gas |Mantle consisting of water, ammonia and methane ices |Core consisting of rock (silicates and nickel–iron)}}]]
The mantle is equivalent to 10 to 15 Earth masses and is rich in water, ammonia and methane.<ref name=Hamilton/> As is customary in planetary science, this mixture is referred to as [[volatiles|icy]] even though it is a hot, dense fluid. This fluid, which has a high electrical conductivity, is sometimes called a water–ammonia ocean.<ref name=Atreya2006>{{cite journal |url=http://www.cosis.net/abstracts/EGU06/05179/EGU06-J-05179-1.pdf |title=Water-ammonia ionic ocean on Uranus and Neptune? |journal=Geophysical Research Abstracts |first1=S. |last1=Atreya |first2=P. |last2=Egeler |first3=K. |last3=Baines |volume=8 |at=05179 |date=2006}}</ref>
 
[[Податотека:Neptune diagram.svg|лево|мини|Внатрешна структура]]
 
The mantle е еквивалентна на 10 до 15 Земјински маси и е богата со вода, [[амонијак]] и [[метан]]. Како што е вообичаено во планетарната наука, оваа мешавина се нарекува [[Ледено време|ледена]], иако е топла, густа течност. Оваа флуида, која има висока електрична спроводливост, понекогаш се нарекува и океан за вода-амонијак.The mantle може да се состои од слој од јонска вода во која молекулите на водата се распаѓаат во супа од водородни и [[кислородни јони]], и подлабока долунасочна вода во која кислородот кристализира, но водородните јони лебдат слободно во рамките на кислородната решетка. На длабочина од 7000 km, условите може да бидат такви што метанот се распаѓа во дијамантски кристали кои дождуваат надолу како градски јами.Експериментите со многу висок притисок во Националната лабораторија Лоренс Ливермор сугерираат дека врвот на The mantle може да биде океан од течен јаглерод со пловечки цврсти "дијаманти".Јадрото на Нептун е веројатно составено од [[железо]], [[никел]] и [[Силикат|силикати]], со внатрешен модел кој дава маса околу 1,2 пати поголема од онаа на Земјата. Притисокот во центарот е 7 Mbar (700 [[Паскал (единица)|GPa]]), двојно повисок од оној во центарот на Земјата, а температурата може да биде 5.400 K
Плашт е еквивалент на 10 до 15 Земјински маси и богат е со вода, [[амонијак]] и [[метан]].<ref name=hubbard/>
[[File:Neptune diagram.svg|thumb|left| The internal structure of Neptune: {{ordered list |Upper atmosphere, top clouds |Atmosphere consisting of hydrogen, helium and methane gas |Mantle consisting of water, ammonia and methane ices |Core consisting of rock (silicates and nickel–iron)}}]] Како што е вообичаено во планетарната наука, оваа мешавина се нарекува [[Ледено време|ледена]], иако е топла, густа течност. Оваа флуида, која има висока електрична спроводливост, понекогаш се нарекува и океан за вода-амонијак.<ref name=Atreya2006>{{cite journal |url=http://www.cosis.net/abstracts/EGU06/05179/EGU06-J-05179-1.pdf |title=Water-ammonia ionic ocean on Uranus and Neptune? |journal=Geophysical Research Abstracts |first1=S. |last1=Atreya |first2=P. |last2=Egeler |first3=K. |last3=Baines |volume=8 |at=05179 |date=2006}}</ref> The mantle може да се состои од слој од јонска вода во која молекулите на водата се распаѓаат во супа од водородни и [[кислородни јони]], и подлабока долунасочна вода во која кислородот кристализира, но водородните јони лебдат слободно во рамките на кислородната решетка.<ref name=Atreya2006>{{cite journal |url=http://www.cosis.net/abstracts/EGU06/05179/EGU06-J-05179-1.pdf |title=Water-ammonia ionic ocean on Uranus and Neptune? |journal=Geophysical Research Abstracts |first1=S. |last1=Atreya |first2=P. |last2=Egeler |first3=K. |last3=Baines |volume=8 |at=05179 |date=2006}}</ref> The mantle may consist of a layer of ionic water in which the water molecules break down into a soup of hydrogen and [[oxygen ion]]s, and deeper down [[superionic water]] in which the oxygen crystallises but the [[hydrogen ion]]s float around freely within the oxygen lattice.<ref>{{cite news |url=https://www.newscientist.com/article/mg20727764.500-weird-water-lurking-inside-giant-planets/ |title=Weird water lurking inside giant planets |work=New Scientist |first=David |last=Shiga |issue=2776 |date=1 September 2010}}</ref> На длабочина од 7000 km, условите може да бидат такви што метанот се распаѓа во дијамантски кристали кои дождуваат надолу како градски јами.<ref>{{cite journal |title=Neptune May Crush Methane Into Diamonds |journal=Science |last=Kerr |first=Richard A. |volume=286 |issue=5437 |pages=25a–25 |date=October 1999 |doi=10.1126/science.286.5437.25a |pmid=10532884}}</ref><ref name="WP-20170825">{{cite news |url=https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2017/08/25/it-rains-solid-diamonds-on-uranus-and-neptune/ |title=It rains solid diamonds on Uranus and Neptune |work=[[The Washington Post]] |last=Kaplan |first=Sarah |date=25 August 2017 |accessdate=27 August 2017}}</ref><ref>{{Cite journal |title=Formation of diamonds in laser-compressed hydrocarbons at planetary interior conditions |journal=Nature Astronomy |last=Kraus |first=D. |last2=Vorberger |first2=J. |last3=Pak |first3=A. |last4=Hartley |first4=N.J. |last5=Fletcher |first5=L.B. |last6=Frydrych |first6=S. |last7=Galtier |first7=E. |last8=Gamboa |first8=E.J. |last9=Gericke |first9=D.O. |last10=Glenzer |first10=S.H. |last11=Granados |first11=E. |last12=MacDonald |first12=M.J. |last13=MacKinnon |first13=A.J. |last14=McBride |first14=E.E. |last15=Nam |first15=I. |last16=Neumayer |first16=P. |last17=Roth |first17=M. |last18=Saunders |first18=A.M. |last19=Schuster |first19=A.K. |last20=Sun |first20=P. |last21=van Driel |first21=T. |last22=Döppner |first22=T. |last23=Falcone |first23=R.W. |display-authors=1 |volume=1 |issue=9 |pages=606–11 |date=September 2017 |doi=10.1038/s41550-017-0219-9 |bibcode=2017NatAs...1..606K|url=http://www.escholarship.org/uc/item/1zd805nx }}</ref>Експериментите со многу висок притисок во Националната лабораторија Лоренс Ливермор сугерираат дека врвот на The mantle може да биде океан од течен јаглерод со пловечки цврсти "дијаманти".<ref>{{cite news |url=http://www.astronomynow.com/news/n1001/21diamond/ |title=Oceans of diamond possible on Uranus and Neptune |work=Astronomy Now |first=Emily |last=Baldwin |date=21 January 2010 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131203065217/http://www.astronomynow.com/news/n1001/21diamond/ |archivedate=3 December 2013}}</ref><ref name="Eggert 2004">{{cite journal |title=Shock Compressing Diamond to a Conducting Fluid |doi=10.1103/physrevlett.93.195506 |pmid=15600850 |journal=Physical Review Letters |date=30 July 2004 |last=Bradley |first=D.K. |last2=Eggert |first2=J.H. |last3=Hicks |first3=D.G. |last4=Celliers |first4=P.M. |url=https://e-reports-ext.llnl.gov/pdf/310197.pdf |format=PDF |accessdate=16 March 2016 |volume=93 |issue=19 |pages=195506 |bibcode=2004PhRvL..93s5506B}}</ref><ref name="Eggert 2010">{{cite journal |title=Melting temperature of diamond at ultrahigh pressure |journal=Nature Physics |date=8 November 2009 |last=Eggert |first=J.H. |last2=Hicks |first2=D.G. |last3=Celliers |first3=P.M. |last4=Bradley |first4=D.K. |volume=6 |issue=40 |pages=40–43 |doi=10.1038/nphys1438 |url=http://www.nature.com/nphys/journal/v6/n1/abs/nphys1438.html |accessdate=16 March 2016 |display-authors=etal |bibcode=2010NatPh...6...40E}}</ref>
Јадрото на Нептун е веројатно составено од [[железо]], [[никел]] и [[Силикат|силикати]], со внатрешен модел кој дава маса околу 1,2 пати поголема од онаа на Земјата.<ref name=pass43>{{cite journal |last=Podolak |first=M. |author2=Weizman, A. |author3=Marley, M. |title=Comparative models of Uranus and Neptune |journal=Planetary and Space Science |date=1995 |volume=43 |issue=12 |pages=1517–22 |doi=10.1016/0032-0633(95)00061-5 |bibcode=1995P&SS...43.1517P}}</ref> Притисокот во центарот е 7 Mbar (700 [[Паскал (единица)|GPa]]), двојно повисок од оној во центарот на Земјата, а температурата може да биде 5.400 K<ref name=hubbard/><ref name="nettelmann">{{cite web |last=Nettelmann |first=N. |author2=French, M. |author3=Holst, B. |author4=Redmer, R. |url=https://www.gsi.de/informationen/wti/library/plasma2006/PAPERS/TT-11.pdf |format=PDF |title=Interior Models of Jupiter, Saturn and Neptune |publisher=University of Rostock |accessdate=25 February 2008 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110718120920/https://www.gsi.de/informationen/wti/library/plasma2006/PAPERS/TT-11.pdf |archivedate=18 July 2011 |df=}}</ref>
<br />
 
=== Атмосфера ===
[[Податотека:Neptune-Methane.jpg|мини|Комбинирана боја и речиси инфрацрвена слика на Нептун]]
На големи височини, атмосферата на Нептун е 80% [[водород]] и 19% [[хелиум]].<ref name=hubbard>{{cite journal |last=Hubbard |first=W.B. |title=Neptune's Deep Chemistry |journal=Science |date=1997 |volume=275 |issue=5304 |pages=1279–80 |doi=10.1126/science.275.5304.1279 |pmid=9064785}}</ref>. Исто така, присутен е и количество на метан. Истакнатите апсорпциони ленти на метанот постојат на бранови должини над 600 nm, во црвениот и инфрацрвениот дел од спектарот. Како и со Уран, оваа апсорпција на црвената светлина од страна на [[атмосферскиот метан]] е дел од она што му дава на Нептун својата сина боја<ref>{{cite web |last=Crisp |first=D. |author2=Hammel, H.B. |date=14 June 1995 |url=http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/1995/09/image/a/ |title=Hubble Space Telescope Observations of Neptune |publisher=Hubble News Center |accessdate=22 April 2007}}</ref>, иако живописот на Нептун е живописен од ублажен [[Синозелена боја|цијан]] на Уран. Бидејќи содржината на атмосферскиот метан на Нептун е слична на онаа на Уран, се смета дека некоја непозната атмосферска состојка придонесува за бојата на Нептун.<ref name=bluecolour/>
 
Атмосферата на Нептун е поделена на два главни региони: долниот [[тропосфера]], каде што температурата се намалува со надморска височина, и [[стратосферата]], каде што температурата се зголемува со надморска височина. Границата меѓу двата, [[тропопауза]], лежи под притисок од 0,1 бари (10 kPa). Стратосферата потоа се предава на [[термосферата]] под притисок помал од 10-5 до 10-4 бари (1 до 10 Pa).<ref name="Lunine 1993" /> Термосферата постепено преминува во [[егзосферата]].
 
Атмосферата на Нептун е поделена на два главни региони: долниот [[тропосфера]], каде што температурата се намалува со надморска височина, и [[стратосферата]], каде што температурата се зголемува со надморска височина. Границата меѓу двата, [[тропопауза]], лежи под притисок од 0,1 бари (10 kPa). Стратосферата потоа се предава на [[термосферата]] под притисок помал од 10-5 до 10-4 бари (1 до 10 Pa). Термосферата постепено преминува во [[егзосферата]].
[[Податотека:Neptune's Dynamic Environment.webm|мини|Динамичка средина на Нептун]]
Моделите сугерираат дека тропосферата на Нептун е поврзана со облаци со различни композиции во зависност од висината. Горните облаци лежат под притисоци под еден бар, каде што температурата е погодна за кондензација на метан. За притисоци помеѓу еден и пет барови (100 и 500 kPa), се формираат облаци од амонијак и [[водороден сулфид]]. Над притисок од пет решетки, облаците може да се состојат од [[амонијак]], [[амониум сулфид]], [[водород сулфид]] и вода. Подлабоките облаци на воден мраз треба да се најдат на притисок од околу 50 бари (5,0 MPa), каде што температурата достигнува 273 K (0 ° C). Под него може да се најдат облаци од амонијак и водороден сулфид.
 
Моделите сугерираат дека тропосферата на Нептун е поврзана со облаци со различни композиции во зависност од висината. Горните облаци лежат под притисоци под еден бар, каде што температурата е погодна за кондензација на метан. За притисоци помеѓу еден и пет барови (100 и 500 kPa), се формираат облаци од амонијак и [[водороден сулфид]]. Над притисок од пет решетки, облаците може да се состојат од [[амонијак]], [[амониум сулфид]], [[водород сулфид]] и вода. Подлабоките облаци на воден мраз треба да се најдат на притисок од околу 50 бари (5,0 MPa), каде што температурата достигнува 273 K (0 ° C). Под него може да се најдат облаци од амонијак и водороден сулфид.<ref name=elkins-tanton/>
Високо надморските облаци на Нептун биле забележани како фрлаат сенки на непроѕирната облачна палуба подолу. Исто така, постојат и високи облаци бендови кои се навиваат околу планетата на постојана ширина. Овие периферни бендови имаат ширина од 50-150 км и лежат околу 50-110 км над облакот палубата. Овие височини се наоѓаат во слојот каде што се појавува времето, тропосферата. Времето не се јавува во повисоката стратосфера или термосфера. За разлика од Уран, композицијата на Нептун има поголем волумен на океанот, додека Уран има помала мантија.
 
Високо надморските облаци на Нептун биле забележани како фрлаат сенки на непроѕирната облачна палуба подолу. Исто така, постојат и високи облаци бендови кои се навиваат околу планетата на постојана ширина. Овие периферни бендови имаат ширина од 50-150 км и лежат околу 50-110 км над облакот палубата.<ref name=apj125/> Овие височини се наоѓаат во слојот каде што се појавува времето, тропосферата. Времето не се јавува во повисоката стратосфера или термосфера. За разлика од Уран, композицијата на Нептун има поголем волумен на океанот, додека Уран има помала мантија.<ref>{{cite book |last=Frances |first=Peter |title=DK Universe |date=2008 |publisher=DK Publishing |isbn=978-0-7566-3670-8 |pages=196–201}}</ref>
 
[[Спектрите]] на Нептун сугерираат дека нејзината долна стратосфера е магла поради кондензација на производи од [[Ултравиолетово зрачење|ултравиолетова]] фотолиза на метанот, како што се етан и етина. Стратосферата е исто така дом за следење на количините на јаглерод моноксид и [[водороден цијанид]].<ref name="Lunine 1993" /><ref name="Encrenaz 2003" /> Стратосферата на Нептун е потопла од онаа на Уран поради зголемената концентрација на јаглеводороди.<ref name="Lunine 1993" />
 
Од причини кои остануваат нејасни, термосферата на планетата е на аномално висока температура од околу 750 К.<ref name=Broadfoot19989>{{cite journal |last=Broadfoot |first=A.L. |author2=Atreya, S.K. |author3=Bertaux, J.L. |display-authors=etal |title=Ultraviolet Spectrometer Observations of Neptune and Triton |journal=Science |volume=246 |pages=1459–66 |date=1999 |url=http://www-personal.umich.edu/~atreya/Articles/1989_Voyager_UV_Spectrometer.pdf |format=PDF |doi=10.1126/science.246.4936.1459 |pmid=17756000 |issue=4936 |bibcode=1989Sci...246.1459B}}</ref><ref name="Herbert & Sandel 1999" /> Планетата е предалеку од Сонцето за оваа топлина да се генерира со ултравиолетово зрачење. Еден кандидат за механизам за греење е атмосферска интеракција со јони во магнетното поле на планетата. Другите кандидати се гравитациони бранови од внатрешноста кои се распаѓаат во атмосферата. Термосферата содржи траги од јаглерод диоксид и вода, кои може да се депонираат од надворешни извори како што се метеорити и прашина.<ref name=elkins-tanton/><ref name="Encrenaz 2003" />
 
=== Магнетосфера ===
[[Податотека:Neptune clouds (rotated 90°).jpg|мини|279x279пкс|Облаци на Нептун]]
Нептун личи на Уран во својата [[магнетосфера]], со [[магнетно поле]] силно навалено во однос на неговата [[ротациона оска]] на 47 ° и надминува најмалку 0,55 радиуси, или околу 13.500 километри од физичкиот центар на планетата. Пред доаѓањето на Војаџер 2 во Нептун, се претпоставува дека навалената магнетосфера на Уран е резултат на неговата ротација настрана. Споредувајќи ги магнетните полиња на двете планети, научниците сега мислат дека екстремната ориентација може да биде карактеристика на тековите во ентериерите на планетите. Ова поле може да се генерира со [[Конвективна зона|конвективни]] движења на течности во тенка сферична обвивка од [[електрично спроводливи течности]] (веројатно комбинација на амонијак, метан и вода), што резултира со динамичко дејство.<ref name=elkins-tanton>{{cite book |last=Elkins-Tanton |first=Linda T. |date=2006 |title=Uranus, Neptune, Pluto, and the Outer Solar System |publisher=Chelsea House |location=New York |isbn=978-0-8160-5197-7 |pages=79–83}}</ref> resulting in a [[dynamo]] action.<ref>{{cite journal |last=Stanley |first=Sabine |author2=Bloxham, Jeremy |title=Convective-region geometry as the cause of Uranus' and Neptune's unusual magnetic fields |journal=Nature |date=11 March 2004 |volume=428 |pages=151–53 |doi=10.1038/nature02376 |pmid=15014493 |issue=6979 |bibcode=2004Natur.428..151S}}</ref>
 
Диполната компонента на магнетното поле на магнетниот екватор на Нептун е околу 14 [[микротесла]] (0.14 G).<ref name=Connerney1991>{{cite journal |last1=Connerney |first1=J.E.P. |last2=Acuña |first2=Mario H. |last3=Ness |first3=Norman F. |title=The magnetic field of Neptune |date=1991 |journal=Journal of Geophysical Research |volume=96 |pages=19,023–42 |bibcode=1991JGR....9619023C |doi=10.1029/91JA01165}}</ref> Диполниот [[магнетски момент]] на Нептун изнесува околу 2,2 × 1017 Т · м3 (14 μT · RN3, каде што RN е радиусот на Нептун). Магнетното поле на Нептун има комплексна геометрија која вклучува релативно големи придонеси од недиполарни компоненти, вклучувајќи силен квадруполен момент што може да го надмине [[диполниот момент]] во сила. Спротивно на тоа, Земјата, Јупитер и Сатурн имаат само релативно мали квадруполни моменти, а нивните полиња се помалку навалени од поларната оска. Големиот квадруполен момент на Нептун може да биде резултат на поместување од центарот на планетата и геометриските ограничувања на динамо генераторот на полето.<ref name=science4936>{{cite journal |last=Ness |first=N.F. |author2=Acuña, M.H. |author3=Burlaga, L.F. |author4=Connerney, J.E.P. |author5=Lepping, R.P. |author6=Neubauer, F.M. |title=Magnetic Fields at Neptune |journal=Science |date=1989 |volume=246 |issue=4936 |pages=1473–78 |doi=10.1126/science.246.4936.1473 |pmid=17756002 |bibcode=1989Sci...246.1473N}}
</ref><ref>{{cite web |last=Russell |first=C.T. |author2=Luhmann, J.G. |date=1997 |url=http://www-ssc.igpp.ucla.edu/personnel/russell/papers/nep_mag.html |title=Neptune: Magnetic Field and Magnetosphere |publisher=University of California, Los Angeles |accessdate=10 August 2006}}</ref>
 
Некленскиот лак шок, каде што магнетосферата почнува да го забавува [[сончевиот ветер]], се случува на растојание од 34,9 пати од радиусот на планетата. [[Магнетопаузата]], каде што притисокот на магнетосферата е спротивен на сончевиот ветер, лежи на растојание од 23-26,5 пати од радиусот на Нептун. Опашката на магнетосферата се протега на најмалку 72 пати од радиусот на Нептун, и најверојатно многу подалеку.<ref name=science4936/>
<br />
 
22

уредувања