Состојба на материјата: Разлика помеѓу преработките

Одбиена последната промена (од 79.125.202.181) и ја поврати преработката 3484866 на Bjankuloski06
[непроверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(Одбиена последната промена (од 79.125.202.181) и ја поврати преработката 3484866 на Bjankuloski06)
[[Податотека:Phase change - mk.svg|мини|десно|260п|Промените на состојбата на еден систем|врска=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Phase_change_-_mk.svg]]
Памти6'''Состојба кона ми ре4е збу4ен симатеријата''' или '''агрегатна состојба''' — густината на [[супстанција]]та. При обичните еднакви надворешни [[Физика|физички]] услови супстанциите ги среќаваме во три состојби: [[Цврста агрегатна состојба|цврста]], [[Течност|течна]] и [[гас]]овита. [[Плазма]]та се смета за четврта состојба. Состојбата на материјата при исти надворешни услови зависи од [[Релативна молекулска маса|релативната молекулска маса]], како и од структурата на [[молекул]]ите и типот на меѓумолекулски заемодејства во супстанцијата.
 
Една иста супстанција при нормални услови се наоѓа во една или истовремено во две состојби. На пример, [[воздух]]от е само во гасовита состојба, а [[вода]]та во течна и гасовита состојба. [[Јонска супстанција|Јонските супстанции]] при собна [[температура]] се во цврста состојба, додека [[Ковалентна супстанција|ковалентните]] се среќаваат во сите три.