Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додадени 3.219 бајти ,  пред 1 година
с
=== Откривање ===
[[Податотека:Galileo-picture.jpg|лево|мини|232x232пкс|[[Галилео Галилеј]]]]
Некои од најраните снимени набљудувања што некогаш биле направени преку [[телескоп]], цртежите на Галилео на 28 декември 1612 и 27 јануари 1613 содржат зацртани точки кои се совпаѓаат со она што е сега познато дека е позицијата на Нептун. Во двете прилики, Галилео се чини дека го погрешил Нептун за фиксна ѕвезда кога се појавила во близина - кон Јупитер на [[ноќното небо]]; Оттука, тој не е заслужен за откривањето на Нептун. На неговото прво забележување во декември 1612 година, Нептун беше речиси неподвижен на небото, бидејќи токму тој пат се појави ретроградна. Ова очигледно назад движење се создава кога орбитата на Земјата го зема минатото надворешна планета. Бидејќи Нептун го започна својот годишен ретрограден циклус, движењето на планетата беше премногу мало за да биде откриено со малиот телескоп на Галилео. Во јули 2009 година, физичарот од Универзитетот во Мелбурн, [[Дејвид Џејмисон]], најавил нови докази дека Галилео бил барем свесен дека ѕвездата што ја видел се движела во однос на фиксните ѕвезди.<ref>
{{cite book |first=Alan |last=Hirschfeld |title=Parallax: The Race to Measure the Cosmos |date=2001 |publisher=Henry Holt |location=New York, New York |isbn=978-0-8050-7133-7}}</ref>; Оттука, тој не е заслужен за откривањето на Нептун. На неговото прво забележување во декември 1612 година, Нептун беше речиси неподвижен на небото, бидејќи токму тој пат се појави ретроградна. Ова очигледно назад движење се создава кога орбитата на Земјата го зема минатото надворешна планета. Бидејќи Нептун го започна својот годишен ретрограден циклус, движењето на планетата беше премногу мало за да биде откриено со малиот телескоп на Галилео.<ref>
{{cite book |first=Mark |last=Littmann |author2=Standish, E.M. |title=Planets Beyond: Discovering the Outer Solar System |date=2004 |publisher=Courier Dover Publications |isbn=978-0-486-43602-9}}</ref> Во јули 2009 година, физичарот од Универзитетот во Мелбурн, [[Дејвид Џејмисон]], најавил нови докази дека Галилео бил барем свесен дека ѕвездата што ја видел се движела во однос на фиксните ѕвезди.<ref>
{{cite web |title=Galileo discovered Neptune, new theory claims |first=Robert Roy |last=Britt |date=2009 |publisher=MSNBC News |accessdate=10 July 2009 |url=https://web.archive.org/web/20101002151604/http://www.msnbc.msn.com/id/31835303/}}</ref>
 
Во 1821 година, [[Алексис Бувард]] објавил астрономски маси на [[Орбита|орбитата]] на соседот на Нептун, [[Уран (планета)|Уран.]]Последователните набљудувања откриле значителни отстапувања од табелите, водејќи ја Bouward да претпостави дека непознатото тело ја вознемирувало орбитата преку [[гравитационата интеракција]].Во 1843 година, [[Џон Куч Адамс]] почнал да работи на орбитата на Уран користејќи ги податоците што ги имал. Директорот на [[Кембрички универзитет|опсерваторијата на Кембриџ,]] [[Џејмс Чаилис]], побарал дополнителни податоци од [[Сер Џорџ Ејри]], астроном Ројал, кој го доставил во февруари 1844. Адамс продолжил да работи во 1845-46 и произвел неколку различни проценки за новата планета.[[Податотека:Urbain Le Verrier.jpg|лево|мини|232x232пкс|[[Ирбен ле Веереј|Ирбен Леверие]]]]
Во 1845-46, [[Ле Веереј|Ирбен Леверие]], независно од Адамс, развил свои пресметки, но не предизвикал ентузијазам кај своите сонародници. Во јуни 1846 година, откако ја видел првата објавена проценка на должината на планетата и неговата сличност со проценката на Адамс, Ери го убедил Челис да ја бара планетата. Challis залудно исчисти небото во текот на август и септември.
 
Во 1821 година, [[Алексис Бувард]] објавил астрономски маси на [[Орбита|орбитата]] на соседот на Нептун, [[Уран (планета)|Уран.]].<ref>
Во меѓувреме, Леверие со писмо побара од астрономот на [[опсерваторијата Берлин]], [[Јохан Готфрид Гале]], да пребарува со рефракторот на опсерваторијата. [[Хајнрих Слоновата арест,|Хајнрих]] , студент на опсерваторијата, му предложил на Гали дека можат да ја споредат неодамна изготвената карта на небото во регионот на предвидената локација на Левериер со сегашното небо да ја бара карактеристиката за поместување на една планета, наспроти фиксна ѕвезда. Вечерта на 23 септември 1846 година, денот кога Гале го примил писмото, тој го открил Нептун во 1 °, каде што Ле Верие предвиде дека е околу 12 ° од предвидувањата на Адамс. Подоцна, Часис сфатил дека двапати ја набљудувал планетата, на 4 и 12 август, но не го препознал како планета, бидејќи немал ажурирана карта за ѕвезди и бил оддалечен од неговата истовремена работа за набљудување на кометата.
Во{{cite 1821book година,|first=A. [[Алексис|last=Bouvard Бувард]]|date=1821 објавил|title=Tables астрономскиastronomiques масиpubliées наpar [[Орбита|орбитата]]le наBureau соседотdes наLongitudes Нептун,de [[УранFrance (планета)|Уран.]]publisher=Bachelier |location=Paris}}</ref>Последователните набљудувања откриле значителни отстапувања од табелите, водејќи ја Bouward да претпостави дека непознатото тело ја вознемирувало орбитата преку [[гравитационата интеракција]].<ref name=MNRAS7 />Во 1843 година, [[Џон Куч Адамс]] почнал да работи на орбитата на Уран користејќи ги податоците што ги имал. Директорот на [[Кембрички универзитет|опсерваторијата на Кембриџ,]] [[Џејмс Чаилис]], побарал дополнителни податоци од [[Сер Џорџ Ејри]], астроном Ројал, кој го доставил во февруари 1844. Адамс продолжил да работи во 1845-46 и произвел неколку различни проценки за новата планета.[[Податотека:Urbain Le Verrier.jpg|лево|мини|232x232пкс|[[Ирбен ле Веереј|Ирбен Леверие]]]]<ref>
{{cite web |first=John J. |last=O'Connor |author2=Robertson, Edmund F. |date=2006 |url=http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/Extras/Adams_Neptune.html |title=John Couch Adams' account of the discovery of Neptune |publisher=University of St Andrews |accessdate=18 February 2008}}
</ref><ref>
{{cite journal |first=J.C. |last=Adams |bibcode=1846MNRAS...7..149A |title=Explanation of the observed irregularities in the motion of Uranus, on the hypothesis of disturbance by a more distant planet |journal=[[Monthly Notices of the Royal Astronomical Society]] |volume=7 |issue=9 |pages=149–52 |date=13 November 1846 |doi=10.1093/mnras/7.9.149}}</ref>
 
 
Во пресрет на откритието, имаше многу националистичко ривалство меѓу Французите и Британците околу тоа кој заслужуваше кредит за откривањето. На крајот, се појави меѓународен консензус дека и Леверие и Адамс заеднички заслужуваат кредит. Од 1966 година, [[Денис Роулинс]] го доведува во прашање кредибилитетот на тврдењето на Адамс за заедничко откривање, а прашањето беше повторно оценето од страна на историчарите со враќањето на "Нептунските документи" (историски документи) во 1998 година во [[Кралската опсерваторија, Гринич]]. По разгледувањето на документите, тие сугерираат дека "Адамс не заслужува еднаков кредит со Леверие за откривањето на Нептун. Овој кредит му припаѓа само на лицето кое успеало двете да го предвидат местото на планетата и во убедувањето на астрономите да го бараат тоа".
[[Податотека:Urbain Le Verrier.jpg|лево|мини|232x232пкс|[[Ирбен ле Веереј|Ирбен Леверие]]]]
 
Во 1845-46, [[Ле Веереј|Ирбен Леверие]], независно од Адамс, развил свои пресметки, но не предизвикал ентузијазам кај своите сонародници. Во јуни 1846 година, откако ја видел првата објавена проценка на должината на планетата и неговата сличност со проценката на Адамс, Ери го убедил Челис да ја бара планетата. Challis залудно исчисти небото во текот на август и септември.<ref name=MNRAS7>
{{cite journal |first=G.B. |last=Airy |bibcode=1846MNRAS...7..121A |title=Account of some circumstances historically connected with the discovery of the planet exterior to Uranus |journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society |volume=7 |issue=10 |pages=121–44 |date=13 November 1846 |doi=10.1002/asna.18470251002}}</ref><ref>
{{cite journal |first=Rev. J. |last=Challis |bibcode=1846MNRAS...7..145C |title=Account of observations at the Cambridge observatory for detecting the planet exterior to Uranus |journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society |volume=7 |issue=9 |pages=145–49 |date=13 November 1846 |doi=10.1093/mnras/7.9.145}}</ref>
 
Во меѓувреме, Леверие со писмо побара од астрономот на [[опсерваторијата Берлин]], [[Јохан Готфрид Гале]], да пребарува со рефракторот на опсерваторијата. [[Хајнрих Слоновата арест,|Хајнрих]] , студент на опсерваторијата, му предложил на Гали дека можат да ја споредат неодамна изготвената карта на небото во регионот на предвидената локација на Левериер со сегашното небо да ја бара карактеристиката за поместување на една планета, наспроти фиксна ѕвезда. Вечерта на 23 септември 1846 година, денот кога Гале го примил писмото, тој го открил Нептун во 1 °, каде што Ле Верие предвиде дека е околу 12 ° од предвидувањата на Адамс. Подоцна, Часис сфатил дека двапати ја набљудувал планетата, на 4 и 12 август, но не го препознал како планета, бидејќи немал ажурирана карта за ѕвезди и бил оддалечен од неговата истовремена работа за набљудување на кометата.<ref name=MNRAS7/><ref>
{{cite journal |first=J.G. |last=Galle |bibcode=1846MNRAS...7..153G |title=Account of the discovery of the planet of Le Verrier at Berlin |journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society |volume=7 |issue=9 |page=153 |date=13 November 1846 |doi=10.1093/mnras/7.9.153}}</ref>
 
Во пресрет на откритието, имаше многу националистичко ривалство меѓу Французите и Британците околу тоа кој заслужуваше кредит за откривањето. На крајот, се појави меѓународен консензус дека и Леверие и Адамс заеднички заслужуваат кредит. Од 1966 година, [[Денис Роулинс]] го доведува во прашање кредибилитетот на тврдењето на Адамс за заедничко откривање, а прашањето беше повторно оценето од страна на историчарите со враќањето на "Нептунските документи" (историски документи) во 1998 година во [[Кралската опсерваторија, Гринич]].<ref По разгледувањето на документите, тие сугерираат дека name="Адамс не заслужува еднаков кредит со Леверие за откривањето на Нептун. Овој кредит му припаѓа само на лицето кое успеало двете да го предвидат местото на планетата и во убедувањето на астрономите да го бараат тоаNeptdisc".>
{{cite web |url=http://www.ucl.ac.uk/sts/nk/neptune/index.htm |title=Neptune's Discovery. The British Case for Co-Prediction |accessdate=19 March 2007 |first=Nick |last=Kollerstrom |date=2001 |publisher=University College London |archiveurl=https://web.archive.org/web/20051111190351/http://www.ucl.ac.uk/sts/nk/neptune/ |archivedate=11 November 2005}}</ref> По разгледувањето на документите, тие сугерираат дека "Адамс не заслужува еднаков кредит со Леверие за откривањето на Нептун. Овој кредит му припаѓа само на лицето кое успеало двете да го предвидат местото на планетата и во убедувањето на астрономите да го бараат тоа".<ref>
{{cite journal |author=William Sheehan |author2=Nicholas Kollerstrom |author3=Craig B. Waff |date=December 2004 |url=http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=the-case-of-the-pilfered |title=The Case of the Pilfered Planet&nbsp;– Did the British steal Neptune? |journal=Scientific American |accessdate=20 January 2011}}</ref>
 
=== Именување ===