Табела на чинови во Руското царство: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
Нема опис на уредувањето
Оваа табела одредува нечија функицја и статус во зависност од службата кон [[Император на Русија|императорот]] ([[цар]]от), а не по наследни права или старост. Оваа табела го содржи секој [[Војска|воен]], [[Државна служба|државен]] и [[Дворјанство|дворски]] поделени на четиринаесет степени, од 1 до 14. Секој државен службеник требал најпрвин да се квалификува за даденб ранг, пред да биде промовиран на истиот; степените од 1 до 5 were personal matter of the Emperor.
 
Дури и обичните граѓани кои ќе достигнеле одредено ниво на тебелата автоматски станувале благородници. На пр. јавен службеник кој достигнал 14-ти степен имал право на ''лично благородништво'' ([[дворјанство]]), додека 8-миот степен бил доволен за да стане ''наследен благородник''; воените офицери почнувале станувале благородници уште на 14-ти степен, а за наследното благородништво (пример од [[1856]]), 4-ти степен за јавен службеник и 6-ти степен за воен офицер. На пример татко му на [[Ленин]] работел во служба на народното образование и стигнал до чинот ''действительный статский советник'' (1874), при што автоматски добил наследно благородништво.
Even commoners who achieved a certain level on the Table were ennobled automatically. A civil officer promoted to 14th grade was entitled to personal nobility ([[dvoryanstvo]]), while 8th grade created him a hereditary noble; military offices enjoyed hereditary nobility starting right with 14th grade (in [[1856]], the grades required for hereditary nobility were shifted up to 4th grade for civil service and 6th grade for military service). For example, [[Vladimir Lenin]]'s father progressed in the management of people's education up to the rank of Actual Civil (State) Counsellor (действительный статский советник) (1874), which gave him a privilege of hereditary nobility.
 
'''Забелешка''': Кај ''личното благородништво'', титулата му припаѓа '''само''' на оној кој ја добил, што значи дека никој од неговото семејство неможе да ја добие по неговата смрт. Кај ''наследното благородништво'' пак, титулата важи како и за самото лице, така и за неговиот/нејзиниот сопружник и '''се пренесува од колено на колено'''.
The origins of the Table lie in [[Russian military ranks]], which were extensively modified by [[Peter I of Russia|Peter the Great]] with addition of many distinct ranks and specialities. The first variant of the Table included definition and placement of as many as 262 civil and military positions. By the end of [[1700s]], these were removed in favour of universal ''grade rank'' (классный чин). [[Svita]] titles such as [[Adjutant General|General-Adjutant]], Fliegel-Adjutant etc. do not belong to the Table; these are personal courtesy titles of Emperor's [[aide-de-camp]]s.
 
Табелава води потекло од [[руски воени чинови|руските воени чинови]], кои биле променети од корен за време (и по иницијатива) на [[Петар Велики]]. Додадени биле и разни други чинови и специјалности.
The Table of Ranks was in force until the [[Russian Revolution of 1917]].
 
Оваа табела била важечка се до [[Октомвриска револуција|Октомвриската револуција]].
 
{|border=1