Разлика помеѓу преработките на „Софизам“

Додадени 1.480 бајти ,  пред 2 години
дополнување
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
(дополнување)
 
'''Софизам''' ([[грчки јазик|грчки]]: ''σοφίστες'', што значење „мудрувач“„мудрец“, или оној кој мудрува, т.е. „прави“ мудрост, односно оној кој профитира од мудрост; ''σοφός'', „мудрец“, исто така ''[[волшебник]]'') првично бил термин за техниките учени од многу почитуваната група на учители на [[филозофија]] и [[реторика]] во античка [[Грција]].
 
Софистите биле идеолози на [[Робовладетелско општество|робовладетелската]] [[демократија]] во [[5 век п.н.е.]] Тие се јавиле да ја задоволат потребата на образование на [[демос]]от. Тие себиле платени патувачки учители, мудреци кои своето знаење од разни [[Наука|науки]] и вештини ги ставиле на располагање на секој оној што имал [[пари]] да им плати. Како [[Педагогија|педагози]] и [[енциклопедисти]], тие ги популаризирале научните и културните достигнувања од своето време. Со своето учење, тие ги подготвувале луѓето „правилно да мислат, работат и говорат“. Тие особено ја ценеле и развивале говорничката вештина ([[реторика]]та) и способноста да ги подучуваат слободните граѓани: тие да можат добро да ја изразуваат својата [[мисла]], убаво да ја накитат и со тоа да влијаат врз умот[[ум]]от и срцата на слушателите и да ги придобијат за себе. Софистите се јавувале како реакција на догматската [[Космологија|космолошка]] мисла која, како што укажувале, се покажала мноштвена и со тоа подложна на сомневање. Во основа, нивните сфаќања биле субјективистички, а кон [[религија]]та се однесувале со скептицизам. Според [[Хегел]], тие биле првите старогрчки [[Просветителство|просветители]]. Меѓутоа, со текот на времето, софистиката преминала во еден вид надмудрување и во вештина на убедување по секоја цена, дури и со помош на лукавство. Оттука уште од времето на [[Платон]], а особено на [[Аристотел]], зборот „софист“ значел човек кој се служи со софизми, т.е. со лажни [[доказ]]и.<ref>„Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, ''Pohvala ludosti''. Beograd: Rad, 2016, стр. 106.</ref>
 
* [[Протагора од Абдера]] (481-411 п.н.е.) бил најславен софист. Неговата ораторска моќ ги фасцинирала слушателите кои под нејзиното дејство биле како маѓепсани. Имал многу ученици и заработувал големо богатство. Според него, човекот е мера на сите ствари, за постојните дека постојат, а за непостојните дека не постојат. Протагора вистината ја ставил во зависност од човекот. Тој е [[релативизам|релативист]]. Нема апсолутна вистина, таа е онаква каква му се претставувала на оној или овој човек. Протагора сметал дека во нашите определби за или против едно тврдење треба да се управуваме според мислењето на мнозинството луѓе, значи критериум (мерило) на вистината треба да биде општа согласност.
 
* [[Протагора од Абдера]] (481-411 п.н.е.) бил најславеннајславниот софист. Неговата ораторска моќ ги фасцинирала слушателите кои под нејзиното дејство биле како маѓепсани. Имал многу ученици и заработувал големо богатство. Според него, човекот е мера на сите ствари, за постојните дека постојат, а за непостојните дека не постојат. Протагора вистината ја ставил во зависност од човекот. Тој е [[релативизам|релативист]]. Нема апсолутна вистина, таа е онаква каква му се претставувала на оној или овој човек. Протагора сметал дека во нашите определби за или против едно тврдење треба да се управуваме според мислењето на мнозинството луѓе, значи критериум (мерило) на вистината треба да биде општа согласност.
* [[Горгија]] бил исто така, славен оратор и софист кој ги пленел слушателите толку многу што бил масовно имитиран. Тој сметал дека сѐ е небитие ([[нихилизам]]) и дека постоењето на битието е апсурд.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
* Учебник по филозофија за четврта година по гимназиско образование.
 
[[Категорија:Старогрчка филозофија]]