Сојузничка окупација на Германија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(нс)
 
Нема опис на уредувањето
{{Infobox former country
|native_name = {{lang|de|Deutsches Reich}}
|conventional_long_name = Германски Рајх
|image_flag = Flag of Germany (1946-1949).svg
|flag_border = no
|flag_type = The C-Pennant
|common_name = Germany#After World War II (1945–49)
|image_map = Deutschland Besatzungszonen 8 Jun 1947 - 22 Apr 1949.svg
|image_map_caption =
|stat_year1 = 1945
|stat_pop1 = 64,260,000
|stat_year2 = 1949
|stat_pop2 = 68,080,000
|continent = Европа
|region = Централна Европа
|status = [[Воена окупација]]
|era = Студена војна
|year_start = 1945
|year_end = 1949
|life_span = 1945–1949
|p1 = Нацистичка Германија
|flag_p1 = Flag of German Reich (1935–1945).svg
|s1 = Западна Германија
|flag_s1 = Flag of Germany.svg
|s2 = Источна Германија
|flag_s2 = Flag of Germany.svg
|s3 = Протекторат Сар
|flag_s3 = Flag of Saar (1947–1956).svg
|s4 = Западен Берлин
|flag_s4 = Flag of Berlin (1934-1954).svg
|
|capital = {{plainlist}}
* [[Берлин]] <small>(''[[де јуре]]'')</small>
* [[Франкфурт]] <small>(американска зона)</small>
* [[Бад Оајнхаузен]] <small>(британска зона)</small>
* [[Баден-Баден]] <small>(француска зона)</small>
* [[Источен Берлин]] <small>(советска зона)</small>
{{endplainlist}}
|
|title_leader =Гувернери(1945)
|leader1 = [[Бернард Монтгомери|Монтгомери]]
|year_leader1 = Британска зона
|leader2 =Жан де Латр дьо Тасини
|year_leader2 = француска зона
|leader3 =[[Двајт Д. Ајзенхауер]]
|year_leader3 = американска зона
|leader4 =[[Георгиј Жуков]]
|year_leader4 = советска зона
|
|event_pre = Предавање
|date_pre = 8 мај 1945
|event_start = {{nowrap|[[Allied Control Council]]}}
|date_start = 5 јули
|event1 = [[Протекторат Сар]]{{smallsup|a}}
|date_event1 = 15 декември 1947
|event2 = [[Западна Германија]]
|date_event2 = 23 мај 1949
|event_end = [[Источна Германија]]{{smallsup|b}}
|date_end = 7 октомври
|event_post = [[Договор „2+4“|Договор]]{{smallsup|c}}
|date_post = 12 септември 1990
|
|common_languages = {{plainlist}}
* [[германски]]
* [[англиски]]
* [[руски]]
* [[француски]]
{{endplainlist}}
|
|currency = {{plainlist}}
* {{lang|de|[[Рајхмарка]]}} <small>(1945–48)</small>
* {{lang|de|[[Германска рентенмарка]]}} <small>(1945–48)</small>
* {{lang|de|[[Германска марка]]}} <small>(W: 1948–49)<sup>d</sup></small>
* [[Источногерманска марка {{lang|de|Deutschmark|nocat=y}}]] <small>(E: 1948–49)<sup>e</sup></small>
* [[Сар марка]] <small>([[Протекторат Сар]]: 1947–48)</small>
* [[Сар франкак]] <small>(Сар: 1948–59)</small>
{{endplainlist}}
|
|footnote_a = Се придружил на [[Западна Германија]] на 1 јануари 1957 година.
|footnote_b = Обединета Германија со пристапување во Сојузна Република Германија на 3 октомври 1990 година.
|footnote_c = [[Германско обединување]] се одржа на 3 октомври 1990 година.
|footnote_d = Западните сојузнички зони и западните сектори на Берлин.
|footnote_e = [[Советската окупациона зона|Советска зона]] и секторот на Берлин.
|footnotes = <center>[[File:Occupied Berlin.svg|250px|Карта на окупираниот Берлин]]<br/>Четирите сектори </center>
|today={{flag|Germany}}}}
По [[Капитулација на Германија|поразот]] на [[Нацистичка Германија]] во [[Втората светска војна]], [[Сојузници од Втората светска војна|победничките сојузници]] го потврдиле заедничкиот авторитет и суверенитет над „''Германија како целина''“, која била дефинирана како сите територии на поранешниот Германски Рајх кои се наоѓале западно од линијата Одер-Нејс. Четирите сили ја поделиле ''Германија како целина'' во четири окупациски зони, и тоа под [[Соединетите Американски Држави]], [[Обединетото Кралство]], [[Франција]] и [[Советскиот Сојуз]], создавајќи го она што станало колективно познато како '''Сојузничка окупирана Германија''' ([[германски]]: ''Alliierten-besetztes Deutschland''). Оваа поделба била ратификувана на [[Потсдамска конференција|конференцијата во Потсдам]] (17 јули - 2 август 1945). Четирите зони биле договорени во февруари [[1945]] година од страна на САД, Обединетото Кралство и Советскиот Сојуз на [[Кримска конференција|Конференцијата во Јалта]], дополнувајќи ја претходната поделба во три зони (со исклучок на Франција) предложена од Лондонскиот Протокол.