Разлика помеѓу преработките на „Cobiss“

Додадени 13 бајти ,  пред 3 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
'''COBISS''' (англ. Co-operative Online Bibliographic System & Services — Заеднички интернетски библиографски систем и услуги; изговор: кобис) е организациски систем кој се користи да ги опслужи библиотеките во единствен библиотечко-информациски систем со каталогизациа за позајмување.
 
Во моментот е во употреба во Словенија (COBISS.SI), Босна и Херцеговина (COBISS.BH и COBISS.RS), Македонија (COBISS.MK), Србија (COBISS.SR) и Црна Гора (COBISS.CG).
Овие информациски системи се автономни, но ја делат платформата. COBISS користат преку 350 библиотеки за автоматизацију на своето работење. COBISS.Net е мрежата која ги поврзува COBISS кооперативните библиографске системе на различни земји.
 
== Надворешни врски ==
https://www.cobiss.net/
 
http://www.vbm.mk/cobiss/index.html
 
252

уредувања