Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Додадени 51.915 бајти ,  пред 2 години
преведување
с
(преведување)
 
Нептун околу својата оска се завртува за 16,1 часа а околу Сонцето за 164,8 години. Нептун има 8 сателити од кои најпознат и најголем е [[Тритон]].
 
== Историја ==
 
=== Откривање ===
[[Податотека:Galileo-picture.jpg|лево|мини|232x232пкс|[[Галилео Галилеј]]]]
Некои од најраните снимени набљудувања што некогаш биле направени преку [[телескоп]], цртежите на Галилео на 28 декември 1612 и 27 јануари 1613 содржат зацртани точки кои се совпаѓаат со она што е сега познато дека е позицијата на Нептун. Во двете прилики, Галилео се чини дека го погрешил Нептун за фиксна ѕвезда кога се појавила во близина - кон Јупитер на [[ноќното небо]]; Оттука, тој не е заслужен за откривањето на Нептун. На неговото прво забележување во декември 1612 година, Нептун беше речиси неподвижен на небото, бидејќи токму тој пат се појави ретроградна. Ова очигледно назад движење се создава кога орбитата на Земјата го зема минатото надворешна планета. Бидејќи Нептун го започна својот годишен ретрограден циклус, движењето на планетата беше премногу мало за да биде откриено со малиот телескоп на Галилео. [23] Во јули 2009 година, физичарот од Универзитетот во Мелбурн, Дејвид Џејмисон, најави нови докази дека Галилео бил барем свесен дека ѕвездата што ја видел се движела во однос на фиксните ѕвезди.
 
Во 1821 година, [[Алексис Бувард]] објавил астрономски маси на [[Орбита|орбитата]] на соседот на Нептун, [[Уран (планета)|Уран.]]
 
Последователните набљудувања откриле значителни отстапувања од табелите, водејќи ја Bouward да претпостави дека непознатото тело ја вознемирувало орбитата преку [[гравитационата интеракција]].Во 1843 година, [[Џон Куч Адамс]] почнал да работи на орбитата на Уран користејќи ги податоците што ги имал. Директорот на [[Кембрички универзитет|опсерваторијата на Кембриџ,]] [[Џејмс Чаилис]], побарал дополнителни податоци од [[Сер Џорџ Ејри]], астроном Ројал, кој го доставил во февруари 1844. Адамс продолжил да работи во 1845-46 и произвел неколку различни проценки за новата планета.
[[Податотека:Urbain Le Verrier.jpg|лево|мини|232x232пкс|[[Ирбен ле Веереј]]]]
Во 1845-46, [[Ле Веереј]], независно од Адамс, развил свои пресметки, но не предизвикал ентузијазам кај своите сонародници. Во јуни 1846 година, откако ја видел првата објавена проценка на должината на планетата и неговата сличност со проценката на Адамс, Ери го убедил Челис да ја бара планетата. Challis залудно исчисти небото во текот на август и септември.
 
Во меѓувреме, Ле Веереј со писмо побара од астрономот на [[опсерваторијата Берлин]], [[Јохан Готфрид Гале]], да пребарува со рефракторот на опсерваторијата. [[Хајнрих Слоновата арест,|Хајнрих]] , студент на опсерваторијата, му предложил на Гали дека можат да ја споредат неодамна изготвената карта на небото во регионот на предвидената локација на Ле Вериер со сегашното небо да ја бара карактеристиката за поместување на една планета, наспроти фиксна ѕвезда. Вечерта на 23 септември 1846 година, денот кога Гале го примил писмото, тој го открил Нептун во 1 °, каде што Ле Верие предвиде дека е околу 12 ° од предвидувањата на Адамс. Подоцна, Часис сфатил дека двапати ја набљудувал планетата, на 4 и 12 август, но не го препознал како планета, бидејќи немал ажурирана карта за ѕвезди и бил оддалечен од неговата истовремена работа за набљудување на кометата.
 
Во пресрет на откритието, имаше многу националистичко ривалство меѓу Французите и Британците околу тоа кој заслужуваше кредит за откривањето. На крајот, се појави меѓународен консензус дека и Ле Верејер и Адамс заеднички заслужуваат кредит. Од 1966 година, [[Денис Роулинс]] го доведува во прашање кредибилитетот на тврдењето на Адамс за заедничко откривање, а прашањето беше повторно оценето од страна на историчарите со враќањето на "Нептунските документи" (историски документи) во 1998 година во [[Кралската опсерваторија, Гринич]]. По разгледувањето на документите, тие сугерираат дека "Адамс не заслужува еднаков кредит со Ле Вериер за откривањето на Нептун. Овој кредит му припаѓа само на лицето кое успеало двете да го предвидат местото на планетата и во убедувањето на астрономите да го бараат тоа".
 
=== Именување ===
Кратко по неговото откривање, Нептун едноставно се нарекувал како "планета на надворешната страна на Уран" или како "планета на Ле Верие". Првиот предлог за името дојде од Гале, кој го предложи името Јанус. Во Англија, Халис го предложи името Океан.
 
Тврдејќи го правото да го именува неговото откритие, Ле Веерер брзо го предложи името Нептун за оваа нова планета, иако лажно тврдеше дека ова било официјално одобрено од француското биро за надолжување. [34] Во октомври, тој се обиде да ја именува планетата Ле Верие, по него, и тој има лојална поддршка во ова од директорот на опсерваторијата, Франсоа Араго. Овој предлог се сретнал со цврста отпорност пред Франција. [35] Француските алманах брзо го воведоа името Хершел за Уран, по откривачот на оваа планета, Сер Вилијам Хершел, и Левериер за новата планета.
 
Struve излезе во корист на името Нептун на 29 декември 1846 година, на Академијата на науките во Санкт Петербург. [37] Наскоро, Нептун стана меѓународно прифатено име. Во римската митологија, Нептун бил богот на морето, идентификуван со грчкиот Посејдон. Барањето за митолошко име се чинело дека е во согласност со номенклатурата на другите планети, од кои сите, освен Земјата, биле именувани за божества во грчката и римската митологија.
<br />
 
== Физички карактеристики ==
[[Податотека:Neptune, Earth size comparison.jpg|лево|мини|200x200пкс|Споредба помеѓу Земјата и Нептун]]
Масата на Нептун од 1.0243 × 1026 кг е средна помеѓу Земјата и поголемите [[Гасовит џин|гасни џинови]]: тоа е 17 пати повеќе од Земјата, но само 1/19-та од онаа на [[Јупитер]]. Неговата [[гравитација]] на 1 бари е 11,15 м / с2, 1,14 пати поголема од површината на Земјата, а ја надминува само Јупитер.Екваторскиот радиус на Нептун од 24.764 км е речиси четири пати поголем од оној на Земјата. Нептун, како [[Уран (планета)|Уран]], е [[мраз-гигант]], подкласа на [[џиновска планета]], бидејќи тие се помали и имаат повисоки концентрации на испарувања од Јупитер и [[Сатурн (планета)|Сатурн]]. Во потрага по [[екстрасоларни планети]], Нептун се користи како метод: откриени тела со слична маса често се нарекуваат "Нептуни", исто како што научниците се однесуваат на различни екстрасоларни тела како "Јупитерс".
 
 
=== Внатрешна структура ===
Внатрешната структура на Нептун е слична на онаа на Уран. Нејзината атмосфера се состои од околу 5% до 10% од нејзината маса и се протега можеби од 10% до 20% од патот кон јадрото, каде што достигнува притисоци од околу 10 [[Паскал (единица)|GPa]], или околу 100.000 пати повеќе од онаа на атмосферата на Земјата. Зголемените концентрации на [[метан]], [[амонијак]] и вода се наоѓаат во пониските делови на атмосферата.
[[Податотека:Neptune diagram.svg|лево|мини|Внатрешна структура]]
The mantle е еквивалентна на 10 до 15 Земјински маси и е богата со вода, [[амонијак]] и [[метан]]. Како што е вообичаено во планетарната наука, оваа мешавина се нарекува [[Ледено време|ледена]], иако е топла, густа течност. Оваа флуида, која има висока електрична спроводливост, понекогаш се нарекува и океан за вода-амонијак.The mantle може да се состои од слој од јонска вода во која молекулите на водата се распаѓаат во супа од водородни и [[кислородни јони]], и подлабока долунасочна вода во која кислородот кристализира, но водородните јони лебдат слободно во рамките на кислородната решетка. На длабочина од 7000 km, условите може да бидат такви што метанот се распаѓа во дијамантски кристали кои дождуваат надолу како градски јами.Експериментите со многу висок притисок во Националната лабораторија Лоренс Ливермор сугерираат дека врвот на The mantle може да биде океан од течен јаглерод со пловечки цврсти "дијаманти".Јадрото на Нептун е веројатно составено од [[железо]], [[никел]] и [[Силикат|силикати]], со внатрешен модел кој дава маса околу 1,2 пати поголема од онаа на Земјата. Притисокот во центарот е 7 Mbar (700 [[Паскал (единица)|GPa]]), двојно повисок од оној во центарот на Земјата, а температурата може да биде 5.400 K
<br />
 
=== Атмосфера ===
[[Податотека:Neptune-Methane.jpg|мини|Комбинирана боја и речиси инфрацрвена слика на Нептун]]
На големи височини, атмосферата на Нептун е 80% [[водород]] и 19% [[хелиум]]. Исто така, присутен е и количество на метан. Истакнатите апсорпциони ленти на метанот постојат на бранови должини над 600 nm, во црвениот и инфрацрвениот дел од спектарот. Како и со Уран, оваа апсорпција на црвената светлина од страна на [[атмосферскиот метан]] е дел од она што му дава на Нептун својата сина боја, иако живописот на Нептун е живописен од ублажен [[Синозелена боја|цијан]] на Уран. Бидејќи содржината на атмосферскиот метан на Нептун е слична на онаа на Уран, се смета дека некоја непозната атмосферска состојка придонесува за бојата на Нептун.
 
Атмосферата на Нептун е поделена на два главни региони: долниот [[тропосфера]], каде што температурата се намалува со надморска височина, и [[стратосферата]], каде што температурата се зголемува со надморска височина. Границата меѓу двата, [[тропопауза]], лежи под притисок од 0,1 бари (10 kPa). Стратосферата потоа се предава на [[термосферата]] под притисок помал од 10-5 до 10-4 бари (1 до 10 Pa). Термосферата постепено преминува во [[егзосферата]].
[[Податотека:Neptune's Dynamic Environment.webm|мини|Динамичка средина на Нептун]]
Моделите сугерираат дека тропосферата на Нептун е поврзана со облаци со различни композиции во зависност од висината. Горните облаци лежат под притисоци под еден бар, каде што температурата е погодна за кондензација на метан. За притисоци помеѓу еден и пет барови (100 и 500 kPa), се формираат облаци од амонијак и [[водороден сулфид]]. Над притисок од пет решетки, облаците може да се состојат од [[амонијак]], [[амониум сулфид]], [[водород сулфид]] и вода. Подлабоките облаци на воден мраз треба да се најдат на притисок од околу 50 бари (5,0 MPa), каде што температурата достигнува 273 K (0 ° C). Под него може да се најдат облаци од амонијак и водороден сулфид.
 
Високо надморските облаци на Нептун биле забележани како фрлаат сенки на непроѕирната облачна палуба подолу. Исто така, постојат и високи облаци бендови кои се навиваат околу планетата на постојана ширина. Овие периферни бендови имаат ширина од 50-150 км и лежат околу 50-110 км над облакот палубата. Овие височини се наоѓаат во слојот каде што се појавува времето, тропосферата. Времето не се јавува во повисоката стратосфера или термосфера. За разлика од Уран, композицијата на Нептун има поголем волумен на океанот, додека Уран има помала мантија.
 
[[Спектрите]] на Нептун сугерираат дека нејзината долна стратосфера е магла поради кондензација на производи од [[Ултравиолетово зрачење|ултравиолетова]] фотолиза на метанот, како што се етан и етина. Стратосферата е исто така дом за следење на количините на јаглерод моноксид и [[водороден цијанид]]. Стратосферата на Нептун е потопла од онаа на Уран поради зголемената концентрација на јаглеводороди.
 
Од причини кои остануваат нејасни, термосферата на планетата е на аномално висока температура од околу 750 К. Планетата е предалеку од Сонцето за оваа топлина да се генерира со ултравиолетово зрачење. Еден кандидат за механизам за греење е атмосферска интеракција со јони во магнетното поле на планетата. Другите кандидати се гравитациони бранови од внатрешноста кои се распаѓаат во атмосферата. Термосферата содржи траги од јаглерод диоксид и вода, кои може да се депонираат од надворешни извори како што се метеорити и прашина.
 
=== Магнетосфера ===
[[Податотека:Neptune clouds (rotated 90°).jpg|мини|279x279пкс|Облаци на Нептун]]
Нептун личи на Уран во својата [[магнетосфера]], со [[магнетно поле]] силно навалено во однос на неговата [[ротациона оска]] на 47 ° и надминува најмалку 0,55 радиуси, или околу 13.500 километри од физичкиот центар на планетата. Пред доаѓањето на Војаџер 2 во Нептун, се претпоставува дека навалената магнетосфера на Уран е резултат на неговата ротација настрана. Споредувајќи ги магнетните полиња на двете планети, научниците сега мислат дека екстремната ориентација може да биде карактеристика на тековите во ентериерите на планетите. Ова поле може да се генерира со [[Конвективна зона|конвективни]] движења на течности во тенка сферична обвивка од [[електрично спроводливи течности]] (веројатно комбинација на амонијак, метан и вода), што резултира со динамичко дејство.
 
Диполната компонента на магнетното поле на магнетниот екватор на Нептун е околу 14 [[микротесла]] (0.14 G). Диполниот [[магнетски момент]] на Нептун изнесува околу 2,2 × 1017 Т · м3 (14 μT · RN3, каде што RN е радиусот на Нептун). Магнетното поле на Нептун има комплексна геометрија која вклучува релативно големи придонеси од недиполарни компоненти, вклучувајќи силен квадруполен момент што може да го надмине [[диполниот момент]] во сила. Спротивно на тоа, Земјата, Јупитер и Сатурн имаат само релативно мали квадруполни моменти, а нивните полиња се помалку навалени од поларната оска. Големиот квадруполен момент на Нептун може да биде резултат на поместување од центарот на планетата и геометриските ограничувања на динамо генераторот на полето.
 
Некленскиот лак шок, каде што магнетосферата почнува да го забавува [[сончевиот ветер]], се случува на растојание од 34,9 пати од радиусот на планетата. [[Магнетопаузата]], каде што притисокот на магнетосферата е спротивен на сончевиот ветер, лежи на растојание од 23-26,5 пати од радиусот на Нептун. Опашката на магнетосферата се протега на најмалку 72 пати од радиусот на Нептун, и најверојатно многу подалеку.
<br />
 
== Клима ==
[[Податотека:Neptune storms.jpg|мини|235x235пкс|Бури на Нептун]]
Времето на Нептун се карактеризира со екстремно динамични системи на бура, со ветрови кои достигнуваат брзина од речиси 600 m / s (2.200 km / h) и несоодветно достигнуваат [[суперсоничен проток]]. Попрецизно, следејќи го движењето на перзистентни облаци, се покажа дека брзините на ветерот варираат од 20 m / s во источниот правец до 325 m / s на запад. На врвот на облаците, преовладувачките ветрови се движат со брзина од 400 m / s долж екваторот до 250 m / s на столбовите. Повеќето од ветровите на Нептун се движат во насока наспроти ротацијата на планетата. Општата шема на ветрови покажа ротација на prograde на високи ширини наспроти ретроградна ротација на пониски ширини. Разликата во насоката на протокот се смета дека е "ефект на кожа", а не поради било какви подлабоки атмосферски процеси. На ширина од 70 ° С, брзиот авион патува со брзина од 300 m / s. Нептун се разликува од Уран во неговото типично ниво на метеоролошка активност. Војаџер 2 ги набљудувал временските феномени на Нептун за време на летувањето во 1989 година, но немаше слични феномени на Уран за време на неговото летање од 1986 година.
 
Изобилството на метан, етан и [[ацетилен]] на екваторот на Нептун е 10-100 пати поголемо од половите. Ова се толкува како доказ за upwelling на екваторот и слегнување во близина на столбови, бидејќи фотохемијата не може да ја објасни распределбата без меридијална циркулација.Во 2007 година беше откриено дека горната тропосфера на јужниот пол на Нептун е околу 10 K потопла од остатокот од неговата атмосфера, која во просек изнесува околу 73 K (-200 ° C). Диференцијалната температура е доволна за да дозволи метан, кој на друго место е замрзнат во тропосферата, да избега во стратосферата во близина на столбот. Релативната "жешка точка" се должи на аксијалниот наклон на Нептун, кој го откри јужниот пол на Сонцето за последниот квартал од годината на Нептун, или приближно 40 Земја години. Додека Нептун полека се движи кон спротивната страна на Сонцето, јужниот пол ќе биде затемнет и северниот пол ќе светне, предизвикувајќи ослободување на метан да се префрли на северниот пол.
<br />
 
=== Бури ===
[[Податотека:Neptune's Great Dark Spot.jpg|лево|мини|Големата темна точка на Нептун]]
Во 1989 година, [[Големата Темна точка]], [[Анти-циклонски|анти-циклонски систем]] со бура од 13.000 × 6.600 км, беше откриена од вселенското летало [[НАСА|NASA]] "Војаџер 2". Бурата личи на [[Големата Црвена точка на Јупитер]]. Околу пет години подоцна, на 2 ноември 1994 година, [[Хабл (вселенски телескоп)|вселенскиот телескоп Хабл]] не ја видел Големата темна точка на планетата. Наместо тоа, нова бура слична на Големата темна точка беше пронајдена во северната хемисфера на Нептун.
 
Скутер е уште една бура, бела облачна група подалеку на југ од Големата темна точка. Овој прекар прво се појави во текот на месеците што доведоа до средбата со Војаџер 2 во 1989 година, кога беа забележани движења со брзини побрзо од Големата темна точка (и сликите добиени подоцна, потоа ќе го открие присуството на облаци што се движат дури и побрзо од оние што првично е откриен од Војаџер 2). Малото темно место е јужна циклонска бура, втората најинтензивна бура забележана за време на средбата во 1989 година. Првично беше целосно темно, но како што се приближуваше кон Voyager 2, планетата се развиваше, и може да се види во повеќето слики со највисока резолуција.
 
Се смета дека темните дамки на Нептун се појавуваат во [[тропосферата]] на пониски надморски височини отколку на посветли облак карактеристики, па тие се појавуваат како дупки во горните облак палуби. Бидејќи тие се стабилни карактеристики кои можат да траат неколку месеци, тие се сметаат за вртлози. Често поврзани со темни дамки се посветли, упорни метански облаци кои се формираат околу слојот тропопауза. Упорноста на придружни облаци покажува дека некои поранешни темни дамки може да продолжат да постојат како циклони, иако тие повеќе не се видливи како темна карактеристика. Темните дамки можат да се распаднат кога мигрираат премногу блиску до екваторот или можеби преку некој друг непознат механизам.
[[Податотека:Neptune’s shrinking vortex.jpg|мини|Намалување на вртлогот на Нептун]]
<br />
 
=== Внатрешно топлење ===
Повеќе различно време на Нептун во споредба со Уран, делумно се должи на неговото повисоко [[внатрешно греење]]. Иако Нептун лежи над 50% подалеку од Сонцето од Уран, и добива само 40% количина на сончева светлина, површинските температури на двете планети се приближно еднакви. Горните региони на тропосферата на Нептун достигнуваат ниска температура од 51,8 K (-221,3 ° C). На длабочина каде [[Атмосферски притисок|атмосферскиот притисок]] е 1 [[бар]] (100 kPa), температурата е 72,00 K (-201,15 ° C). Подлабоко во слоеви на гас, температурата постојано се зголемува. Како и со Уран, изворот на ова загревање е непознат, но разликата е поголема: Уран само зрачи 1,1 пати повеќе енергија како што ја прима од Сонцето; додека Нептун зрачи околу 2,66 пати повеќе енергија што ја добива од Сонцето. Нептун е најоддалечената планета од Сонцето, но нејзината внатрешна енергија е доволна за да ги вози најбрзите планетарни ветрови видени во Сончевиот систем. Во зависност од топлинските својства на внатрешноста, топлината што останала од формирањето на Нептун може да биде доволна за да се објасни нејзиниот тековен проток на топлина, иако е потешко истовремено да се објасни недостатокот на внатрешна топлина на [[Уран (планета)|Уран]], истовремено зачувувајќи ја сличната сличност помеѓу двете планети.
<br />
 
== Орбита и ротација ==
[[Податотека:Neptune Orbit.gif|лево|мини|234x234пкс|Нептун (црвен лак) завршува една орбита околу Сонцето (центар) за секој 164,79 орбита на Земјата. Светло синиот објект претставува Уран.]]
Просечното растојание помеѓу Нептун и Сонцето е 4,5 милијарди километри (околу 30,1 [[Астрономска единица|астрономски единици]] (AU)), а во просек ја прави орбитата во просек на секои 164,79 години, подложна на варијабилност од околу ± 0,1 години. Растојанието на перихемијата изнесува 29,81 AU; Растојанието на афелија е 30,33 AU.
 
На 11 јули 2011 година, Нептун ја заврши својата прва целосна [[барицентрична орбита]] од неговото откритие во 1846 година, иако таа не се појавила на точното место на откривање на небото, бидејќи Земјата била на поинаква локација во својата орбита 365,26 ден. Поради движењето на Сонцето во однос на барицентарот на Сончевиот систем, на 11-ти јули Нептун, исто така, не беше на точно откриен став во однос на Сонцето; ако се користи заедничкиот [[хелиоцентричен]] координатен систем, должината на откривањето е постигната на 12 јули 2011 година.Елиптичната орбита на Нептун е наклонета на 1,77 ° во споредба со онаа на Земјата.
 
Аксијалниот наклон на Нептун е 28,32 °, што е слично со наведните точки на Земјата (23 °) и Марс (25 °). Како резултат на тоа, Нептун доживува слични сезонски промени на Земјата. Долгиот орбитален период на Нептун значи дека годишните времиња траат четириесет години на Земјата. Нејзиниот циклус на ротација (ден) е приближно 16,11 часа. Поради тоа што аксијалниот наклон е споредлив со Земјата, варијацијата во должината на денот во текот на неговата долга година не е повеќе екстремен.
 
Бидејќи Нептун не е цврсто тело, неговата атмосфера се подложува на [[диференцијална ротација]]. Широката екваторијална зона ротира со период од околу 18 часа, што е побавно од 16,1-часовната ротација на магнетното поле на планетата. Спротивно на тоа, обратното е точно за поларните региони каде периодот на ротација е 12 часа. Оваа диференцијална ротација е најизразена од било која планета во Сончевиот систем и резултира со силна ширинска ветерна смолкнување.
<br />
 
=== Орбитални резонанци ===
Орбитата на Нептун има големо влијание врз регионот директно зад него, познат како [[појас Кујпер]]. Куперовиот појас е прстен од мали ледени светови, сличен на [[астероидниот појас]], но многу поголем, кој се протега од орбитата на Нептун на 30 AU до околу 55 AU од Сонцето. Многу на истиот начин како што гравитацијата на Јупитер доминира на астероидниот појас, обликувајќи ја својата структура, така што гравитацијата на Нептун доминира на појасот Кујпер. Со текот на времето на Сончевиот систем, одредени региони од појасот Кујпери станаа дестабилизирани од гравитацијата на Нептун, создавајќи празнини во структурата на појасот Кујперо. Регионот помеѓу 40 и 42 AU е пример.
[[Податотека:TheKuiperBelt classes-en.svg|мини|241x241пкс|Дијаграм кој ги покажува главните орбитални резонанци во појасот Кујпер предизвикан од Нептун: означените региони се резонанцата 2: 3 (плутино), нерезонантниот "класичен појас" (cubewanos) и резонанцата 1: 2 (twotinos).]]
Постојат орбити во овие празните региони каде што објектите можат да преживеат за возраста на Сончевиот систем. Овие резонанци се јавуваат кога орбиталниот период на Нептун е прецизен дел од оној на објектот, како што е 1: 2 или 3: 4. Ако, да речеме, некој објект орбитира околу Сонцето еднаш за секои две орбити на Нептун, тогаш само половина од орбитата ќе заврши до времето кога Нептун ќе се врати во првобитната положба. Најсилно населената резонанца во појасот Кујпер, со повеќе од 200 познати објекти, е 2: 3 резонанца. Објектите во оваа резонанца завршуваат 2 орбити за секои 3 од Нептун и се познати како плутино, бидејќи меѓу нив е и најголемиот познат објект од Кујперовиот појас, Плутон. Иако Плутон редовно ја преминува орбитата на Нептун, резонанцата од 2: 3 гарантира дека тие никогаш не можат да се судрат. Резонансите од 3: 4, 3: 5, 4: 7 и 2: 5 се помалку населени.
 
Нептун има голем број на познати [[тројански објекти]] кои ги окупираат двете [[лагранџиски поени-гравитабилно стабилни региони]] на Сонцето-Нептун L<sub>4</sub> и L<sub>5</sub>, кои го водат и заостанува Нептун во својата орбита, соодветно. [[Нептунските тројанци]] може да се гледаат како резонирање со 1: 1 со Нептун. Некои Нептунски тројанци се извонредно стабилни во нивните орбити и најверојатно ќе се формираат заедно со Нептун, наместо да бидат заробени. Првиот објект, идентификуван како поврзан со лапрџијанската точка на Нептун за L<sub>5</sub>, беше 2008 LC<sub>18</sub>. Непун, исто така, има привремен [[квази-сателит]], (309239) 2007 RW<sub>10</sub>. Објектот е квази-сателит на Нептун околу 12.500 години и ќе остане во таа динамична држава уште 12.500 години.
<br />
 
== Месечини ==
[[Податотека:Neptune-visible.jpg|мини|Природна боја на Нептун со Протес, Лариса и Деспина, од вселенскиот телескоп Хабл]]
Нептун има 14 познати месечини. [[Тритон]] е најголемата нептунска месечина, која содржи повеќе од 99,5% од масата во орбитата околу Нептун, и таа е единствената доволно масивна за да биде [[сфероидна]]. Тритон беше откриен од [[Вилијам Ласел]] само 17 дена по откривањето на самиот Нептун. За разлика од сите други големи планетарни месечини во Сончевиот систем, Тритон има ретроградна орбита, што покажува дека е заробен наместо да се формира; веројатно е некогаш [[џуџеста планета]] во појасот Кујпер. Тоа е доволно близу до Нептун да биде заклучен во синхрона ротација, и полека спирално навнатре, поради [[плимното забрзување]]. На крајот ќе биде раскинат, за околу 3,6 милијарди години, кога ќе го достигне границата со [[Роше]]. Во 1989 година, Тритон беше најстудениот објект кој сеуште не бил измерен во Сончевиот систем, со проценети температури од 38 K (-235 ° C).
 
 
[[Податотека:Proteus (Voyager 2).jpg|лево|мини|199x199пкс|Месечина Протеус]]
Од јули до септември 1989 година, Војаџер 2 открил шест месечини од Нептун. Од нив, [[Протеиус|протеус]] со неправилни облици е забележлив за тоа да биде толку голем колку што телото на неговата густина може да биде без да биде влечено во сферична форма од сопствената гравитација. Иако втората најголема нептунска месечина, таа е само 0,25% од масата на Тритон. Најоддалечените четири месечини на Нептун - [[Најад]], [[Таласа]], [[Деспина]] и [[Галатеа]]-орбита доволно блиски за да бидат во прстените на Нептун. Следната точка, Лариса, првично беше откриена во 1981 година, кога ја окупираше ѕвездата. Оваа оклузија била припишана на прстенести лаци, но кога Војаџер 2 го забележал Нептун во 1989 година, Лариса била пронајдена дека ја предизвикала. Пет нови неправилни месечини откриени помеѓу 2002 и 2003 беа објавени во 2004 година. Нова месечина, а сепак најмалата, Нептун XIV, беше пронајдена во 2013 година. Бидејќи Нептун бил римскиот бог на морето, месечините на Нептун биле именувани по помали морски богови.
 
 
=== Планетарни прстени ===
[[Податотека:Neptunerings.jpg|мини|Прстени околу Нептун]]
Нептун има [[планетен прстен]] систем, иако еден многу помалку значителен од оној на [[Сатурн (планета)|Сатурн]]. Прстените може да се состојат од мраз честички обложени со силикати или материјал заснован на јаглерод, кој најверојатно им дава црвеникава боја. Трите главни прстени се тесниот Адамс прстен, 63.000 километри од центарот на Нептун, прстенот Ле Вериер, на 53.000 км, и поширокиот, послаб Галеонски прстен, на 42.000 км. Слабото надворешно проширување на прстенот "Ле-вериер" се вика Ласел; тоа е ограничено на неговата надворешна раб од Arago Ring на 57.000 км
 
Првиот од овие планетарни прстени беше откриен во 1968 година од страна на тим предводен од [[Едвард Гвинан]]. Во раните 1980-ти, анализата на овие податоци, заедно со поновите набљудувања, доведе до хипотеза дека овој прстен може да биде нецелосен. Доказите дека прстените можеле да имаат јазови прво се појавија за време на [[ѕвезденото окултирање]] во 1984 година, кога прстените ја затегнале ѕвездата на потопување, но не и на излив. Сликите од Војаџер 2 во 1989 година го решија проблемот со прикажување на неколку слаби прстени.
 
Најоддалечениот прстен, Адамс, содржи пет истакнати лакови сега именувани Храброст, Либерте, Егалите 1, Егалите 2 и Фратернита (Храброст, слобода, еднаквост и братство). Постоењето на лаци е тешко да се објасни, бидејќи законите на движење ќе предвидат дека лаците би се прошириле во униформиран прстен во кратки временски рокови. Астрономите сега проценуваат дека лаците се кораблираат во нивната сегашна форма со гравитационите ефекти на [[Галатеа]], месечина само внатре од прстенот.
 
== Набљудување ==
Нептун значително осветли помеѓу 1980 и 2000 година. Привидна големина во моментов се движи од 7,67 до 7,89 со средно 7,78 и стандардна девијација од 0,06. Пред 1980 година планетата беше слаба како величина 8,0. Нептун е премногу слаб за да биде видлив со голо око и може да ги надмине Галилејските месечини на Јупитер, џуџестата планета Церер и астероидите 4 Веста, 2 Палас, 7 Ирис, 3 Јуно и 6 Хебе. Телескоп или силен двоглед ќе го решат Нептун како мал син диск, сличен по изглед на Уран.
[[Податотека:Neptune from the VLT with MUSE GALACSI Narrow Field Mode adaptive optics.jpg|мини|Во 2018 година, Европската јужна опсерваторија разви уникатни ласерски методи за да добие јасни слики со висока резолуција на Нептун од површината на Земјата.]]
Поради растојанието од Нептун од Земјата, нејзиниот аголен дијаметар се движи од 2,2 до 2,4 лачни секунди, најмалиот од планетите на Сончевиот систем. Нејзината мала очигледна големина го прави предизвик да се проучува визуелно. Повеќето телескопски податоци беа прилично ограничени до доаѓањето на вселенскиот телескоп Хабл и големите телескопи со земјата со адаптивна оптика (АО). Првото научно корисно набљудување на Нептун од земните телескопи користејќи адаптивна оптика, започна во 1997 година од Хаваи. Нептун моментално влегува во својата пролетна и летна сезона и се покажа дека се вжештува, со зголемена атмосферска активност и осветленост како последица. Во комбинација со технолошки достигнувања, земните телескопи со адаптивна оптика снимаат повеќе подетални слики од него. И Хабл и адаптивните оптички телескопи на Земјата направија многу нови откритија во Сончевиот систем од средината на 1990-тите, со големо зголемување на бројот на познати сателити и месечини околу надворешната планета, меѓу другите. Во 2004 и 2005 година, беа откриени пет нови мали сателити на Нептун со дијаметри меѓу 38 и 61 километри.
 
 
 
 
 
 
== Поврзано ==
* [[Нептуниум]]
*[[Нептун во астрономијата]]
*
 
== Белешки ==
22

уредувања