Тор (митологија): Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Ред 20:
Во 12 век, во време кога народот во Норвешка бил официјално христијанизиран, Тор бил сè уште повикуван, за што сведочи порака напишана со руни најдена во [[Берген]], [[Норвешка]]. Порака ги повикува Тор и Один на помош.<ref name="MCLEOD-MEES-30">McLeod, Mees (2006:30).</ref> Во тоа време, иконографијата на христијанизираниот крал [[Олаф II]] (Светиот Олаф) содржи елементи од Тор: Олаф е претставен со црвена брада и држи чекан.<ref name="DUMEZIL125">Dumézil (1973:125).</ref>
 
====''Поетска еда''====
[[Податотека:The death of Thor and Jörmungandr by Frølich.jpg|thumb|Смртта на Тор, цртеж на [[Лоренц Фролих]], (1895)]]
[[Податотека:Thor und die Midgardsschlange.jpg|thumb|''Тор и змијата Мидгард'', слика на [[Емил Деплер]], (1905)]]
Ред 34:
 
На крајот успеале да го однесат котелот кај Егир, направиле многу пиво, и од тогаш секоја зима доаѓале кај Егир на пиво.<ref name="LARRINGTON82-83">Larrington (1999:82—83).</ref>
 
===''Прозна еда''===
Во прологот на ''[[Прозна еда|Прозната еда]]'', [[Снори Стурлсон]] го претставува Тор како принц на [[Троја]], и е споменат во сите четири книги.
 
===Скандинавски фолклор===
Приказните за Тор ги има и денес во Скандинавија. Во 19 век, научникот [[Јакоб Грим]] запишал фрази кои останале во германскиот јазик а кои се однесувале на овој бог.<ref name="GRIMM166-177">Grimm (1882:166—77).</ref> Тор и натаму е претставуван како бог со црвена брада.<ref name="GRIMM166-177"/> Во скандинавскиот фолклор се смета дека [[трол]]овите се плашат од грмотевици, а улогата на Тор била да се боти против овие суштества.
 
===Свастика===
[[Податотека:Snoldelevsunwheel.jpg|thumb|Свастика од 9 век]]
[[Свастика]]та како симбол била идентификувана како чеканот или молњата на Тор уште од 19 век.<ref name="19TH-CENTURY-SCHOLARS"> The symbol was identified as such since 19th century scholarship; examples include Worsaae (1882:169) and Greg (1884:6).</ref> Свастиката се појавува на разни германски предмети уште од времето на преселба до викиншкото доба.
 
== Наводи ==