Разлика помеѓу преработките на „Битка кај Лепанто“

ситна поправка
(ситна поправка)
* 206 галии<br />
* 45 galliots<br />
31,490 војници<br />741 артилеристи<ref name="TurkGunNote">TheБројот numberна ofтурските Turkishтопови gunsе isпроценет saidи toне beе deduced from list of booty after the battle. These lists are unlikely to be completeпрецизен.</ref>|<ref name="Bicheno(2004)" />|
casualties1=7,500 мртви<br />17 уништени бродови<ref name="ReferenceA">''Confrontation at Lepanto'' by T.C.F. Hopkins, intro</ref> |
casualties2=20,000 мртви<ref name="ReferenceA" />, повредени или заробени,<ref name="Geoffrey Parker p. 88">Geoffrey Parker, ''The Military Revolution'', pстр. 88.</ref><br />137 уништени бродови<br />50 потонати бродови<br />10,.000 ослободени [[робови]] ([[христијани]])
}}
'''Битка кај Лепанто''' — поморска битка која се одвила на [[7 октомври]] [[1571]] година во [[Патраски Залив|Патрискиот Залив]], во [[Јонско Море|Јонското Море]]. Обединетите сили на [[Света лига (1571)|Светата лига]], во која влегувалеја сочинувале [[Шпанија]], [[Република Џенова|Џенова]], [[Венецијанска република|Венеција]], [[Папска држава|Папската држава]], [[Малтешки ред|Малтешкиот ред]], [[Сицилија]], [[Неапол]], [[Војводство Савоја|Савоја]], [[Тоскана]] и [[Парма]] успеале да ја поразат флотата на [[Османлиска империја|Османлиската империја]].
 
== Позадина ==
 
Во [[XVI век]] помеѓу морските држави се водела битка за превласт во [[Средоземно Море|Средоземното Море]]. Најголемо било ривалството помеѓу [[Хабсбуршка Шпанија]] и Османлиската империја. Во [[1570]] година, султанот [[Селим II]] започнал воен поход, чија цел била да освои островот [[Кипар]] и крајбрежните делови од денешните држави [[Италија]] и [[Шпанија]]. Војната продолжила и во периодот од [[1570]] до [[1573]] година. РимскиотОд друга страна, римскиот [[папа Пиј V]] успеал да организира антиосманлиска коалиција, составена од Шпанија и Венеција, позната под името [[Света лига (1571)|Светата лига]].
 
== Сили ==
 
Командант на сојузничките флоти бил 24-годишниот [[Хуан Австриски]], вонбрачен син на шпанскиот крал [[Карл V]] и полубрат на [[Филип II од Шпанија]]. Силите на заедничката Светата Лига била претставена од флота која некогаш не била видена дотогаш во [[Европа]]. Таа броела повеќе од 300 различни [[Брод (пловило)|бродови]], од кои 108 венецијански [[Галија (брод)|галии]], 81 шпански галии, 32 галии од папската армија и од другите италијански земји, како и 6 галии на Венеција. Вкупниот број на војници билизнесувал околу 84 000. Османлиската флота, под команда од Али паша, броела околу 88 000 војници.
 
Османлиската флота била под команда од Али паша. Вкупниот број на војници бил околу 88 000.
 
== Битка ==
 
Сојузничката флота ги блокираблокирала османлиските бродови во [[Патраски Залив|Патрискиот Залив]], во Јонското Море. Турскиот командант претпоставил дека силите на сојузниците билесе наоѓале кај островот [[Кефалонија]], а Дон [[Хуан Австриски]] сметал дека [[Османлии]]те се во нивната база - [[Лепанто]]. Утрото на [[7 октомври]] [[1571]] година, двете флоти, сосема неочекувано и за двете страни, се сретнале кај влезот од заливот, на 60 километри од Лепанто.
 
Битката кај Лепанто го означил крајот на владеењето на османлиската флота во Средоземното Море. СојузничкитеСепак, сојузничките флоти не ја искористиле големата победа. Шпанците извршиле десант во [[Тунис]], а Венецијанската република започнала војна во [[Далмација]]. Турскиот султан добил можност да ја врати својата флота и во пролетта следната година, Османлиите изградиле 220 галии. Флотата овојОвојпат, патфлотата била предводена од страна на [[Улуџ Али]].
 
Светата лига се распаднала и во [[март]] [[1573]] година, Венеција потпишала договор со Османлиската империја, според кој Кипар им бил отстапен на Турците. Турцитекои, на тој начин, повторно станале господари на источнотоисточниот дел од Средоземно Море.
 
== Наводи ==