Разлика помеѓу преработките на „Мудрост“

Додадени 348 бајти ,  пред 2 години
дополнување
(дополнување)
Под '''мудрост (''sophia'') често се подразбираат способноста и желбата да се донесуваат избори што можат да добијат потврда по долгорочно испитување од многу луѓе. Во оваа смисла, да се оцени еден избор како „мудар“ значи дека дејството или не-дејството било [[стратегија|стратешки]] точно во однос на одредени широко прифатени [[вредност|вредности]]. Mудроста еја претставува способноста на човекот да [[Мисла|мисли]] и да дејствува, користејќи знаењеги знаењето, искуствоискуството, разбирањеразбирањето, [[разум]]от и менталнаменталната способност. Мудроста се смета за доблест, тоа претставува поседување на знаење кое треба да се искористи во која било околност. Тука есе вклученовклучени: разбирањеразбирањето на луѓето, нештата, настаните, ситуациите, како и подготвеностподготвеноста и способностспособноста да се применуваат [[Перцепција|перцепцијата]] мии расудувањето. Често е потребно и контрола на емотивни[[Емоција|емотивните]] реакции, за разумот да преовладува на универзален принцип. Мудроста означува длабоко знаење, но и можност за расудување. Мудрите луѓе често ги нарекуваат и [[Филозоф|филозофи (грч]].: филиа - љубов, сакање, посветеност, пријателство, наклонетост, и софиа - мудрост;длабоко, вистинито)
 
Во своето дело, „[[Пофалба на глупоста]]“, [[Еразмо Ротердамски]] вели дека мудреците се некорисни во секојдневниот, практичен живот, за што најдобар пример е [[Сократ]].<ref>Erazmo Roterdamski, ''Pohvala ludosti''. Beograd: Rad, 2016, стр. 31.</ref>
Под мудрост (''sophia'') често се подразбираат способноста и желбата да се донесуваат избори што можат да добијат потврда по долгорочно испитување од многу луѓе. Во оваа смисла, да се оцени еден избор како „мудар“ значи дека дејството или не-дејството било [[стратегија|стратешки]] точно во однос на одредени широко прифатени [[вредност|вредности]]. Mудроста е способноста на човекот да мисли и дејствува користејќи знаење, искуство, разбирање, разум и ментална способност. Мудроста се смета за доблест, тоа претставува поседување на знаење кое треба да се искористи во која било околност. Тука е вклучено: разбирање на луѓето, нештата, настаните, ситуациите, како и подготвеност и способност да се применуваат перцепцијата ми расудувањето. Често е потребно и контрола на емотивни реакции,разумот да преовладува на универзален принцип. Мудроста означува длабоко знаење, но и можност за расудување. Мудрите луѓе ги нарекуваат филозофи (грч.: филиа - љубов, сакање, посветеност, пријателство, наклонетост, и софиа - мудрост;длабоко, вистинито)
 
==Мудроста како тема во уметноста==