Разлика помеѓу преработките на „Егзотичен хадрон“

с
нема опис на уредувањето
с
[[File:Pentaquark-generic.svg|thumb|right|One model of a [[pentaquark]]. ''q'' indicates a [[quark]], whereas {{overline|''q''}} indicates an [[antiquark]]. The wavy lines are [[gluons]], which mediate the [[strong interaction]] between the quarks. The colors correspond to the various [[color charge]]s of quarks. The colors red, green and blue must each be present. The remaining quark and antiquark must share corresponding color and anticolor, here chosen to be blue and antiblue (shown as yellow).]]
 
'''Егзотични хадрони''' се <nowiki>[[субатомски честички]]</nowiki> составени од [[каркови]] и [[глуонимот]], за разлика - од "познатите" хидрони како што се [[протони]] , [[неутрони]] и [[мезони]] - составени се од повеќе од три [[валентни кваркови]]. За разлика од тоа, "oбичните" хадрони содржат само два или три кварка. Хадрони со експлицитно валентна содржина на глуонимот исто така можат да се сметаат за егзотични.<ref>
{{cite journal
|author=F. E. Close