Разлика помеѓу преработките на „Офицер“

Додаден 441 бајт ,  пред 1 година
 
==Офицерите како тема во уметноста и во популарната култура==
===Офицерите како тема во книжевноста===
* „Адмирал“ – песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Како така? Зошто така? Сè да знае светов сакал! (Песните за деца)''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 75.</ref>
* „Генерал во библиотеката“ (''Un generale in biblioteca'') - расказ на италијанскиот писател [[Итало Калвино]].<ref>Italo Kalvino, ''Pre nego što kažeš „halo“''. Beograd: Rad, 2001, стр. 41-46.</ref>
* „[[На полковникот нема кој да му пишува]]“ - [[новела]] на колумбискиот писател [[Габриел Гарсија Маркес]] од 1961 година.<ref>Gabrijel Garsija Markes, ''Pukovniku nema ko da piše''. Beograd: Sezam Book, 2012.</ref>
 
===Офицерите како тема во филмот===
* „[[Офицер и џентлмен (филм од 1982)|Офицер и џентлмен]]“ - американски [[филм]] од 1982 година, во [[режија]] на [[Тејлор Хекфорд]].<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0084434/ IMDb, An Officer and a Gentleman (1982) (пристапено на 4.3.2018)]</ref>
* „[[Офицерот со роза (филм од 1987)|Офицерот со роза]]“ - југословенски [[филм]] од 1987 година, во [[режија]] на [[Дејан Шорак]].<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0124035/ IMDb, Oficir s ruzom (1987) (пристапено на 4.3.2018)]</ref>