Разлика помеѓу преработките на „Федерико Гарсија Лорка“

→‎Биографија: дополнување
(→‎Биографија: дополнување)
 
== Биографија ==
Федерико Гарсија Лорка е роден на [[5 јуни]] [[1899]] година во [[Фуентевакверос]], во шпанската провинција [[Гранада]], во семејство на имотни земјопоседници. Осново [[училиште]] учел во [[Алмерија]]. Во [[1919]] година за првпат го посетил [[Мадрид]] каде се запознал и се спријателил со големите шпански уметници - [[Салвадор Дали]], [[Луси Буњуел]], [[Бергамино]] итн. Во [[1923]] година ги започнал студиите по право во Гранада каде[[философија]] штои престојувал[[право]], подолгоистовремено времеучејќи да свири на [[гитара]] и на [[пијано]]. Во [[1927]] година, во [[Барселона]], Дали и неколку пријатели на Лорка направилорганизирале изложба на боенибоените цртежи вона [[Барселона]]Лорка. Во [[1929]] година учествувал на конференцијата во Лицеум-клубот во [[Мадрид]] на тема: Имагинацијата„Имагинацијата, инспирацијата и простирањето во поезијатапоезијата“. Пролетта [[1930]] година, Лорка престојувал во [[Њујорк]] и во [[Куба]], каде одржал низа предавања.<ref>Матеја Матевски, „Федерико Гарсија Лорка 1898-1936“, во Федерико Гарсија Лорка, ''Неверна жена''. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 155-156.</ref> <ref>Tanasije Mladenović, „F. G. Lorka“, во: Lorka, ''Pesme''. Beograd: Rad, 1964, стр. 99.</ref>
 
Во [[1931]] година, заедно со [[Едуардо Угарте]], именуванЛорка ебил назначен за директор на универзитетскиот театар "La„La Barraca“, во кој работел и како [[режисер]]. Со театарот, Лорка патувал низ селата ширум [[Шпанија]], прикажувајќи ги претставите на класиците: Сервантес, Лопе де Вега, Тирсо де Молина и Barraca"Калдерон. Во текот на [[1933]]-[[1934]] година патувал по [[Јужна Америка]] ([[Аргентина]], [[Бразил]] и [[Уругвај]]). Во Аргентина останал цели шест месеци, исполнети со предавања, режирање и соработка со разни списанија. Во декември [[1934]] година се вратил во [[Шпанија]]. Во јули1936 година, Лорка се подготвувал за ново патување во Њујорк и во [[1936Мексико]], годинано во јули започнал бунтот на генералот [[Генерал Франко|Франко]]. Истата година, на 16 август, Лорка се вратил во родната Гранада. На 19 август 1936 година, поради неговите напредни идеи, франкистите го стрелале во околината на Гранада.<ref>Tanasije Mladenović, "F„F. G. Lorka"Lorka“, во: Lorka, ''Pesme''. Beograd: Rad, 1964, стр. 99.</ref> <ref>Матеја Матевски, „Федерико Гарсија Лорка 1898-1936“, во Федерико Гарсија Лорка, ''Неверна жена''. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 155-156.</ref>
 
== Творештво ==