Разлика помеѓу преработките на „Иванка Ковилоска-Попоска“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Во текот на 60-тите Катедрата се здобила со извонреден млад кадар како што се Иванка Ковилоска-Попоска, Владимир Цветковски, Велко Силјаноски, Лидија Арсова-Николиќ, Љубица Тодорова-Јанешлиева и Александрина Нанова-Илиева, кои заедно со тандемот британски лектори Греам и Маргарет-Пеги Рид ги поставија темелите на едни современи студии по англиски јазик и книжевност и ги подигнаа на извонредно високо ниво, гледано не само според нивото на центрите во поранешна [[Југославија]], туку и пошироко на [[Балканот]].<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://flf.ukim.edu.mk/angjikn-za-katedrata/|title=[АНГЈиКН] За катедрата – Филолошки факултет „Блаже Конески“|language=mk-MK|accessdate=2018-12-24}}</ref>
 
Едно од најзначајните достигнувања на Иванка Ковилоска-Попоска,која во своите истражувања на присуството на драмите на [[Вилијам Шекспир|Шекспир]] во македонски превод и на македонските театарски сцени утврдила дека постојат три фази. Првата фаза е фаза на индиректни преводи, кога делата се преведувале врз база на постојните преводи од другите јазици (хронолошки, тоа се случувало веднаш по Втората[[Втора светска војна|Втората светска војн]]<nowiki/>а и стандардизацијата на [[Македонски литературен јазик|македонскиот литературен јазик]]). Втората фаза таа ја дефинира каокако преводи во соработка, кога врз основа на буквален превод направен од страна на стручен англист, нашите угледни поети ги препејувале, а третата фаза е фаза кога Шекспир за првпат се преведува директно од оригиналот.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://mata.mk/wp-content/uploads/2017/03/cekajki-go-vistinskiot-zbor.pdf|title=Чекајќи го вистинскиот збор|last=|first=|date=|work=|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>
 
Иванка Ковилоска-Попоска е автор на голем број преводи и препеви од англиски на македонски јазик.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.idref.fr/185120059|title=Koviloska-Poposka, Ivanka Ковилоска-Попоска, Иванка|last=|first=|date=|work=|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref><ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://vecer.mk/kultura/prevodi-i-esei|title=Преводи и есеи|work=Вечер|language=mk|accessdate=2018-12-24}}</ref>
252

уредувања