Разлика помеѓу преработките на „Професор“

Додадени 8 бајти ,  пред 2 години
с
нема опис на уредувањето
(создавање страна за терминот професор)
 
с
'''Професор''' е личност која изведува, односно се занимава со предавање одреден предмет во средно училиште, факултет или некаква академија. Најчесто, професорот е човек со завршен факултет и положен стручен испит. Факултетските професори мора да имаат завршено магистратура и докторат и да бидат избрани во научно звање.
 
Во Република Македонија постојат неколку научни звања: асистент, доцент, вонреден професор и редовен професор. Нивниот избор во исто или во повисоко звање се одвива на секои пет години.
 
Постои и титула „емеритус“, којашто се дава на пензионирани професори, кои и понатаму остваруваат значајни достигнувања од одредена научна област.
278

уредувања