Разлика помеѓу преработките на „Алданци“

Додадени 1.314 бајти ,  пред 1 година
 
== Историја ==
Селото се споменува во турските пописни дефтери од 1467/68 година, како дел од Прилепскиот Вилает (Vilayet-I Prilepe) под името ''Халданци'' имало 25 семејства и 4 неженети, сите христијани. Подоцна христијаните од ова село биле населени во блиското село [[Годивје (Прилепско)|Годивје]].<ref>Турски документи за историјата на македонскиот народ кн.4, Методија Соколоски, д-р Александар Стојановски, Скопје 1971, стр.70</ref>
 
== Економија ==
|Други
|1
|}
На табелата е прикажан националниот состав на населението низ сите пописни години:<ref>Население на Република Македонија според изјаснувањето за етничката припадност, по населени места, според пописите на население 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994 и 2002 година (согласно територијалната организација од 1996 година) *Државен завод за статистика http://makstat.stat.gov.mk.</ref>
{| class="wikitable"
!Години
!Македонци
!Албанци
!Турци
!Роми
!Власи
!Срби
!Бошњаци
!<abbr>Ост.</abbr>
!'''Вкупно'''
|-
|1948
|—
|—
|—
|—
|—
|—
|—
|—
|'''451'''
|-
|1953
|36
|335
|67
|—
|1
|—
|...
|65
|'''504'''
|-
|1961
|155
|70
|312
|...
|...
|—
|...
|—
|'''537'''
|-
|1971
|149
|24
|359
|—
|...
|1
|...
|15
|'''548'''
|-
|1981
|52
|67
|320
|—
|—
|—
|...
|20
|'''459'''
|-
|1991
|19
|353
|92
|—
|—
|2
|—
|1
|'''467'''
|-
|1994
|15
|294
|105
|—
|—
|—
|—
|—
|'''414'''
|-
|2002
|14
|397
|5
|—
|—
|—
|—
|1
|'''417'''
|}