Разлика помеѓу преработките на „Јовица Тасевски - Етернијан“

с
нема опис на уредувањето
(#1Lib1Ref)
с
 
Го има добиено интернационалното поетско признание „Восхитувачки поет“ што се доделува во Индија за исклучителен придонес во современата поезија.<ref>[http://sitel.com.mk/jovica-tasevski-eternijan-na-saemot-na-knigata Сител, 16. 4. 2016]</ref><ref>[http://a1on.mk/wordpress/archives/603148 А1он, 16. 4. 2016]</ref>
 
Заедно со [[Маја Апостолоска]] го има составено изборот од современата македонска поезија со [[Библија|библиски]], [[Религија|религиозни]] и апокрифни мотиви што излезе како специјален број на списанието Стремеж (11/12. 2000). Приредувач е и на антологијата на младата македонска поезија „Неидентификувана небесна дојка“ ([[2001]]).
 
Врз основа на неговата [[поезија]], во [[2005]] година, во Народниот театар „[[Јордан Хаџи Константинов - Џинот]]“ - [[Велес]] била изведена претставата „Небесни стражи“ во режија на [[Весна Димитровска]].
 
Неговата поезија е преведена на петнаесетина јазици и објавена е во списанија и антологии во над дваесет држави.<ref>"Поезијата на Етернијан во американско списание", ''Дневник'', година XVIII, број 5433, петок, 4 април 2014, стр. 27.</ref>
 
== Литературно творештво ==
* „Исход“ (поезија, 2012).<ref>[http://www.time.mk/cluster/937890c8a7/index.html Тајм. Мк, 10. 11. 2012]</ref>
 
== Одзиви ==
Заедно со [[Маја Апостолоска]] го има составено изборот од современата македонска поезија со [[Библија|библиски]], [[Религија|религиозни]] и апокрифни мотиви што излезе како специјален број на списанието Стремеж (11/12. 2000). Приредувач е и на антологијата на младата македонска поезија „Неидентификувана небесна дојка“ ([[2001]]).
 
Врз основа на неговата [[поезија]], во [[2005]] година, во Народниот театар „[[Јордан Хаџи Константинов - Џинот]]“ - [[Велес]] била изведена претставата „Небесни стражи“ во режија на [[Весна Димитровска]].
 
Неговата поезија е преведена на петнаесетина јазици и објавена е во списанија и антологии во над дваесет држави.<ref>"Поезијата на Етернијан во американско списание", ''Дневник'', година XVIII, број 5433, петок, 4 април 2014, стр. 27.</ref>
 
За неговата поезија се напишани повеќе позитивни критички осврти и студии од македонски и странски автори. Во објавените прилози и осврти во странство за песните на Етернијан се истакнува дека „се карактеризираат со впечатлива сликовитост, иновативен израз и збиен јазик со преплетени значења, алузии и неочекувани конотации“ („Виндмилс“, Универзитет Диакин, Австралија), „исполнети се со инвентивни и импресивни поетски слики“ и се одликуваат со „интелектуална и духовна длабочина“ („Бук Тајмс“, САД), неговите дела имаат „митски квалитети на сакрален текст“ и „извираат од моќна поетска имагинација“ („Калина Ривју“, Велика Британија), се нагласува дека „поезијата на Етернијан е мистична, елиптична, повеќезначна и се карактеризира со раскошна, уникатна и впечатлива сликовитост, која произлегува од стремежот кон бескрајноста“ („Рекурс о поем“, Франција) и дека пристапот на Етернијан кон пишувањето поезија е „многу креативен, сложен, интелектуален и духовен, при што во неговите песни може да се најдат длабочина и целосност какви што ретко се сретнуваат денес“ (д-р Шаменаз Шеик, „Болоџи“, Индија).<ref>[http://www.mkd.mk/kultura/superiorni-ocenki-za-poezijata-na-jovica-tasevski-eternijan МКД.МК, 3. 7. 2013]</ref><ref>[http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/288/133131176 МИА, 16.4.2016]</ref><ref>[http://makfax.com.mk/kultura/knigi/jovica-tasevski-eternijan-vo-sabota-na-saemot-na-knigata Макфакс, 16.4.2016]</ref>
 
252

уредувања