Разлика помеѓу преработките на „Серта“

Додадени 86 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Ознака: Изворно уредување 2017
| prominence_ft =
| prominence_ref =
| parent_peak = [[Волчјак (планински врв)|Волчјак]]
| location = {{МКД}}
| map = Македонија
==Протегање и природни одлики==
 
Серта е гранична [[планина]] помеѓу двете релјефни целини [[Ниска Македонија (Повардарие)|Ниска Македонија]] и [[источно-вардарска група планини и котлини]] во [[Штип]]ската [[околија]], на околу 15 км југоисточно од [[Штип]]. Позната е и под [[име]]то [[Конечка Планина]] бидејќи започнува кај селото [[Конче]] каде и се наоѓа највисокиот врв [[Волчјак (планински врв)|Волчјак]] на 1.159 метри надморска височина. Највисокиот дел на [[планина]]та е над [[село]]то [[Лесковица]], и потоа опаѓа во насока на [[Радовиш]].<ref>{{цитирана книга|last=Geografsko društvo na SR Makedonija|title=Geografski razgledi|publisher=Društvo|location=Skopje|date=1989 |edition=27-30}}</ref>. Заедно со планините [[Градешка Планина]], [[Плавуш]] и [[Смрдеш (планина)|Смрдеш]] претставуваат планини од Вардарската зона и имаат заеднички правец на динарско протегање<ref name="географија">{{наведена книга|last=Стојмилов|first=Александар|title=Географија на Република Македонија|year=2011|publisher=Универзитет за туризам и менаџмент|location=Скопје|language=македонски|page=63}}</ref> од северозапад кон југоисток. Планинските била им се заоблени<ref name="географија" />. Покрај највисокиот врв Волчјак, на Серта уште се издвојуваат и врвовите Кула во средишниот дел и Стракалево (Штркалево - 711 м.) во северниот дел<ref name="географија" />. Просторот кој на север се протега кон реката Брегалница е познат под името Сландол<ref name="географија" />.
 
== Туризам ==