Универзитет на Југоисточна Европа: Разлика помеѓу преработките

+
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(+)
(+)
{{внимание}}
'''Југоисточен Европски Универзитет''' или скратено '''ЈИЕ''' е приватен универзитет во [[Тетово]] и [[Скопје]]. Главното седиште на универзитетот е во Тетово, формиран во [[2000]] година.
 
==Историја на универзитетот==
Пролетта 2000 Високиот Комисионер за национални малцинства на [[ОБСЕ]] даде иницијатаива за дискусија за фондација на интернационални донатори за нов универзитет во [[Република Македонија]]. Следејќи го усвојувањето на законот за високо образование од страна на Парламентот на [[Република Македонија]] кој дозволува основање на универзитети со не-државно финансирање и главно предавање на [[Албански]] јазик, деталното планирање започна кон крајот на 2000.Изградбата започна во Март 2001 и Универзитетот на Југо-источна Европа (ЈИЕ) се отвори шест месеци подоцна со 900 студенти. Во Октомври 2002 бројот на студентитите се покачи на 2250, а во Октомври 2003 ЈИЕУ имаше 3700 студенти. Целокупниот сегашен број на студенти во ЈИЕУ е 5200.