Разлика помеѓу преработките на „Саса (растение)“

Одземени 1.054 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
(нова страница)
 
{{Taxobox
| image = Anemones5.jpg
 
| image_caption = ''Anemone coronaria''
| regnum = [[Растенија|Plantae]]
| division = [[Magnoliophyta]]
| classis = [[Дикотиледони растенија|Magnoliopsida]]
| ordo = [[Ranunculales]]
| familia = [[Љутиќи|Ranunculaceae]]
| genus = '''''Anemone'''''
 
| genus_authority = [[Карл фон Лине|L.]]
| type_species =''Anemone coronaria'' <small>L.</small>
| subdivision_ranks = вид
| synonyms =
''Anemoclema'' <small>(Franch.) W. T. Wang</small><br />
''Anemonastrum'' <small>Holub</small><br />
''Anemonidium'' <small>(Spach) Holub</small><br />
''Anetilla'' <small>Galushko</small><br />
''Arsenjevia'' <small>Starod.</small><br />
''Eriocapitella'' <small>Nakai</small><br />
''Jurtsevia'' <small>[Á. &amp; D. Löve</small><br />
<small>'''вероватно синонимни називи:'''</small><br />
''[[Barneoudia]]'' <small>Gay</small><br />
-'[[Hepatica]]'' <small>Mill.</small><br />
''[[Knowltonia]]'' <small>Salisb.</small><br />
''[[Miyakea]]'' <small>Miyabe & Tatew.</small><br />
''[[Oreithales]]'' <small>Schltdl.</small><br />
''[[Pulsatilla]]'' <small>Mill.</small><br />
}}
'''Саса''' или '''шумарка''' (латински јазик|Anemone) е [[род (биологија)|род]] на [[зелјасто растение|зелјасти]] [[дикотиледони растенија]] од фамилијата на љутиќиљутичиња (-{[[ЉутиќиЛутичиња|Ranunculaceae]]}-). Името е изведено од [[грчки јазик|грчките]] зборови ''anemos''-ветар и ''mone''-живеење, затоа што некои видови се пронајдени на ветровити места. Тоа прилично е релативно голем род на отпорни зелјасти растенија со убави цветови. Некои имаат кртоласти корења.
 
== Видови ==