Разлика помеѓу преработките на „Римска легија“

Одземени 10 бајти ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Roman legion“)
 
 
== Траење ==
Голем дел од легиите кои биле основани уште пред 40 г.п.н.е. биле активни дури до 5 век. Петтата македонска легија, која била основана од [[Октавијан Август|АвгуАвгуст]]<nowiki/>ст во 43 п.н.е. се наоѓала во Египет за време на [[Муслиманско освојување на Египет|Исламскато освојување на ЕгиЕгипет]]<nowiki/>пет.
 
== Организација и сила ==
 
== Уставот ==
Легијата се состоела од неколку кохорти од тешка [[пешадија]], кои биле познати како легионери. Речиси секогаш била придружена со еден или повеќе ауксилиарски единици, кои не биле римски граѓани и ја обезбедувале [[коњаницаКоњаница|коњаницата]]<nowiki/>та, стрелцитe и борците со копје кои биле помошни за тешката пешадија. Луѓето кои не се граѓани на Рим ретко биле вклучени во овие трупи, и ако во време на голема потреба од војници ги вклучувале и нив. На пример, Цезар ја регрутирал петата легија Алаудае главно од луѓето кои не биле граѓани на Рим.
 
== Големина ==