Прв закон на термодинамиката: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Првиот закон на термодинамиката''' го изразува односот помеѓу два вида [[енергија]] и обично е опишан преку механичкиот еквивалент на [[топлината]]. Овој закон претставува потврда на универзалниот [[закон за запазување на енергијата]].
 
==Мерна единица==
Стара мерна единица за енергијата кај топлинските процеси е [[калоријата]] (cal.).Таа е воведена во раните проучувања на топлинските процеси и се дефинира како количество на енергија што треба да се пренесе на 1g вода за температурата на водата да се зголеми од 14,5 до 15,5°C. <br/>Денес за кавнтитативното опишување на топлинските процеси се користи единицата за енергија од SI-системот [[џул]] (J).Топлината, работата и внатрешната енергија кај топлинските процеси се мерат во исти мерни единици-џули.Калоријата како единица за топлинска енергија е еквивалентна на определен број џулимеханичка енергија.