Разлика помеѓу преработките на „Римска легија“

Додадени 3.512 бајти ,  пред 1 година
Создадено преведувајќи ја страницата „Roman legion
(Создадено преведувајќи ја страницата „Roman legion“)
'''Римската легија''' (од [[Латински јазик|латински]] ''legio и'' од ''legere)'' била голема воена единица на Римската војска.
<references />
 
 
 
== Траење ==
Голем дел од легиите кои биле основани уште пред 40 г.п.н.е. биле активни дури до 5 век. Петтата македонска легија, која била основана од [[Октавијан Август|АвгустАвгу]]<nowiki/>ст во 43 п.н.е. се наоѓала во Египет за време на [[Муслиманско освојување на Египет|Исламскато освојување на ЕгипетЕги]]<nowiki/>пет.
 
== Организација и сила ==
[[Податотека:Roman_Legionaries-MGR_Lyon-IMG_1050.JPG|мини|Римски легионери во тесна формација, во градот Гланум, Римски град во денешна јужна Франција.]]
Поради тоа што легиите не биле долготрајни пред Маријовите реформи (107 п.н.е.) имало стотици легии низ историјата. Но само околу 50 биле идентификувани. Легиите од времето на Републиката биле главно составени од луѓе кои што плаќале за својата опрема, како водачи биле двата конзули, а во било кое време би можело повеќе легии да се оформат. При крајот на 2 век п.н.е. на Рим му недостасувале војници, поради квалификациите кои биле потребни за да се влезе во армијата. Конзулот Гај Мариј ги тргнал овие квалификации и овозможил за сите римски жители да можат да влезат во армијата, без оглед на нивната финансиска состојба, со тоа што државата ќе плаќа за опремата. Римската армија станала волонтерска, професионална и постојана армија која што исто овозможила на луѓето кои не се граѓани на Рим да се вклучат во армијата (како Ауксилиари) на кои им вило дадено римско граѓанство откако ќе завршат со службата. Во времето на Октавијан Август имало речиси 50 легии, кои потоа биле намалени на 25-35 постојани легии и вака останало до крајот на империјата.
 
== Еволуција ==
Легијата еволуирала од 3.000 луѓе во [[Римска Република|Римската Република]]  до 5,200 војници во [[Римско Царство|Римската Империја]], која се состоела од ''центурии'' како основни единици. До средината на првиот век, десет кохорти (околу 5.000 војници) претставувале една римска легија. Ова било подоцна изменето на девет кохорти со стандардна големина (со шест центурии составени од 80 војници секоја) со тоа првата кохорта била двојно поголема. Во третиот век од н.е., легијата била многу помала единица од околу 1.000-1.500 војници, а имало повеќе легии. Во четвртиот век од н.е., граничните легии на Источното Римско Царство станале дури и помали. Во однос на организација и функција, легиите од републиканската ера биле под влијание на античките грчки и македонски фаланги.
 
== Наводи ==
== Надворешни врски ==
 
* [http://www.csun.edu/~hcfll004/armybibl.html РимскатаThe ВојскаRoman Army: КористенаA ЛитератураBibliography (ПрофDr. Д-Р ЈJ. ПP. Adams)]
* [https://www.academia.edu/31883463/Augustan_Legionaries Augustan Legionaries] – легииlegions иand legionaries наin возрастthe одage of Augustus
* [https://www.academia.edu/32297118/The_Last_Legion ПоследнитеThe ЛегијаLast Legion] – легииthe legions of наthe петтиотfifth доto седмиотseventh векcenturies АДAD
* [http://www.unrv.com/military.php ''UNRV's еRoman Римската ВојскаMilitary'']
* [http://www.legionx.pl Legio X] – Legio X Gemina (Equites) – "Viri Clarissimi"
<references />
[[Категорија:Римска војска]]
[[Категорија:Воени единици и формации на Римското Царство]]