Разлика помеѓу преработките на „Стандард и Пурс“

→‎Историја: ситна поправка
(изменета категоризација)
(→‎Историја: ситна поправка)
 
==Историја==
[[File:Poor's Directory of Railroad Officials 1893 (Frontispiece).jpg|thumb|right|„Директориумот на железничките службеници на Пур“, 1893 (Предна страна)]]
[[File:Poor's„Стандард Directoryи of Railroad Officials 1893 (Frontispiece).jpg|thumb|right|"Директориумот на железничките службеници на Пур", 1893 (Предна страна)]]КомпанијатаПурс“ ги бележи своите почетоци во [[1860]] година, со објавувањето на ''Историја„Историја на [[Железница|Железницатажелезницата]] и каналите во [[САД]]''. Оваа“, книга содржелакоја содржи многубројни [[информации]] за [[Финансии|финансиската]] и оперативната состојба на американските железнички компании. Во 1868 година, [[Хенри Варнум Пур]] гои основалнеговиот '''Хсин, [[Хенри Вилијам Пур]], ја основале фирмата „Х.В. и Х.В. Пур Ко.''' со неговиот син, [[Хенри Вилијам Пур]], при што редовно објавувале две годишнодва ажуриранигодишни водичи, ''Пуров„Пуров Водичводич за Железницатажелезницата во [[САД]]'' и ''Директориумот„Директориумот на железничкитеПур службенициза нажелезничките Пур''службеници“.<ref name="snphistory"/><ref name=time-history>{{cite news
|title=Corporations: Standard & Unpoor
|url=http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,939281,00.html
|date=October 13, 1961}}</ref>
 
Во [[1906]] година, [[Лутер Ли Блејк]] го основал Стандард„Стандардното Статистичкостатистичко Биробиро“, со намера да објавува финансиски информации за нежелезничкинежелезничките компании. Наместо годишно објавувањегодишната книга, Стандард„Стандард Статистикс бистатистикс“ користел картички со димензии 5" x 7" картички, што би овозможило пофреквентно ажурирање на податоците.<ref name="snphistory"/> Во [[1941]] година, „Пурс Паблишинг“ и „Стандард Статистикс“ се споиле и ја формирале фирмата „Стандард & Пурс Корп.“ која во [[1966]] година била преземена од „[[McGraw-Hill|Д` МекГро Хил Компанис]]“.<ref name="snphistory">{{cite web
 
Во [[1941]], '''Пурс Паблишинг''' и '''Стандард Статистикс''' се споиле и станале '''Стандард & Пурс Корп.''' Во [[1966]], компанијата била преземена од [[McGraw-Hill|Д` МекГро Хил Кампанис]], со што МекГро Хил го проширил своето делување во областа на финансиските услуги.<ref name="snphistory">{{cite web
| title=A History of Standard & Poor's
| url=http://www.standardandpoors.com/about-sp/timeline/en/us/