Разлика помеѓу преработките на „Костур“

Одземен 1 бајт ,  пред 1 година
 
=== Цитоскелет ===
 
Цитоскелетот (грчки kytos = клетки) се користи за да се стабилизира и да се зачува формата на клетките. Тоа е динамична структура која ја одржува формата на клетките, ги штити, им овозможува да се движат( користејќи структури како флагели, клеточни влакненца и ламелиподија) и игра важна улога како во внатрешниот транспорт во клетката (на пример движењето на везикулите и органелите) така и во делбата на клетките.
 
=== Човек ===
Анонимен корисник