Разлика помеѓу преработките на „Костур“

Одземен 1 бајт ,  пред 1 година
=== Хидростатички скелет ===
 
Наједноставната форма на скелетот е хидростатичкиот скелет кој се среќава кај многу од ладнокрвните и мекотелните животни. Притисокот на течноста и околните мускули се користат за промена на обликот на организмот што доведува до движење. Оваа шуплина полна со течност се нарекува целом. Без'рбетниците како морската ѕвезда, морскиот еж, медузите и дождовните глисти имаат ваков вид на скелет.
 
=== Цитоскелет ===
Анонимен корисник