Разлика помеѓу преработките на „Коска“

Одземен 1 бајт ,  пред 1 година
[[‘Рбетници]]те поседуваат два типа на коски. ''Дермалната коска'' се состои од коскени структури (плочки и лушпи) кои се развиваат во [[кожа]]та. Коскениот штит на најраните [[безвилични риби]] бил дермална коска; такви се и крлушките на [[Ајкула|ајкулите]], раменските сечила и покривот на човечкиот [[череп]]. Дермалната коска не се образува најпрво од [[‘рскавица]] па потоа калцифицирање, што не е случај со ''ендоскелетната коска''. Всушност, кај [[‘Рскавични риби|‘рскавичните риби]] никогаш не се образува вистинска коска. [[Прешлен]]ите, [[Ребро|ребрата]], додатоците и [[Вилица|вилиците]] се ендоскелетни коски. Черепот на ‘рбетниците е всушност сложена структура изградена од ендоскелетни и дермални коски.
 
Сите ‘рбетници имаат ‘рскавица покрај коските или наместо нив. ‘Рскавицата може да е флексибилна (како ‘рскавицата во човечките нос и уши) или цврста (како ‘рскавицата во човечкиот [[грклан]] - гласната кутија). ‘Рскавицата исто така ги препокрива соседните површини на коските кај подвижните [[зглоб]]ови; оштетувањето или кршењето на оваа ‘рскавица доведува до појава на болки при движењето. Калцифицираната ‘рскавица од која се изградени забите и прешлените на ајкулата не претставува вистинска коска, туку таа е мртва кога функционира, додека коската главно е живо ткиво.
 
== Општа градба и функции ==
Анонимен корисник