Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Додадени 274 бајти ,  пред 1 година
* „[[Шапка од рибја кожа (роман)|Шапка од рибина кожа]]“ (''Шешир од рибље коже: љубавна прича'') - кус [[роман]] на српскиот писател [[Милорад Павиќ]] од [[1996]] година.<ref>Милорад Павић, ''Шешир од рибље коже: љубавна прича''. Београд: Издавачка кућа „Драганић“, 1996.</ref>
* „Риба и пчела“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 14-15.</ref>
* „Големи риби, мали риби“ (''Pesci grossi, pesci piccoli'') - расказ на италијанскиот писател [[Итало Калвино]].<ref>Italo Kalvino, ''Pre nego što kažeš „halo“''. Beograd: Rad, 2001, стр. 58-67.</ref>
* „Рипчиња од злато“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од 2011 година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>
* „Рибина чорба“ - расказ на македонскиот писател [[Стале Попов]].<ref>Стале Попов, ''Итар Пејо''. Скопје: Мисла, Детска радост, Култура, Наша книга, Македонска книга, 1980, стр. 14.</ref>