Родос: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Ред 514:
 
===Патен сообраќај===
 
Патната мрежа на островот е претежно асфалтирана и се состои од 3 национални патишта плус еден планиран, 40 провинциски и бројни локални патишта. Ова се четирите главни островски патишта:
 
* Родос-Камирос
* Родос-Линдос (Грчки национален пат 95): Четири и две ленти, главно се протега од север кон југ и ги поврзува Родос со Линдос. Дел од Родос до Колимпија сега е со 4 ленти, а остатокот до Линдос со 2 ленти.
* Родос-Калитеја-Фалираки 4: Две ленти, поминува низ источниот брег од север кон југ и го поврзува Родос со Калитеа и одморалиштето Фалираки.
* Цаири-Аеродром (Грчки национален пат 100): Четири и две ленти, се протега во внатрешноста од исток кон запад и го поврзува источниот брег со западот и аеродромот.
* Линдос-Катавија 1: Две ленти. Започнува непосредно пред Линдос до до селото Катавија, најјужниот дел на островот
 
Идни патишта:
 
* Понатамошно проширување на Националната авенија Родос-Линдос (Грчки национален пат 95) од Колимпиа до Линдос. Овој пат треба да биде со четири ленти. Се очекува тендерот да се одржи до крајот на 2019 година, за да можат да започнат конструкциите.
* 2, 3 и 4 фаза од Обиколница; фаза 2 ќе го прошири автопатот до Грчкиот национален пат 95, а потоа до општата болница во градот Родос, каде што наводно ќе се поврзе со планираниот автопат Град Родос-Аеродром. Во јуни 2018 година, општината Родос изјавила дека за плановите за последните 700 метри од кружниот пат што води до Акандија се очекуваат одобрение<ref>http://www.dimokratiki.gr/15-06-2018/anaferthike-se-ola-ta-erga-poy-ektelei-trechontos-o-dimos/</ref>.
* Планови, исто така, постојат за нов експресен пат со четири ленти кој ќе го поврзува Родос со аеродромот Дијагорас<ref>http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEc63YDhn5AeXdtvSoClrL8lj0jDA0wBrh5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V6dxiWmYHFUbmCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtXdfQOB6C00YZBnEysLAU6pj8keECmvdb6G_FckhY0ki</ref>.
 
===Автобус===
 
Автобуските услуги се раководат од два оператора<ref>{{cite web|url=http://www.ando.gr/upload/files/eot/BUS.pdf |title=Bus schedule |publisher=Ministry of Economy, Development and Tourism }}</ref>:
 
*''RODA'': Општинска автобуска компанија која служи за градот Родос, како и за приградските области и западниот брег на островот
*''KTEL'': приватна компанија со ограничена одговорност која служи за селата и одморалишта на источниот брег на островот
 
===Автомобили и мотоцикли===
 
Семејствата на Родос често поседуваат повеќе од еден автомобил, заедно со еден мотор. Сообраќајните метежи се чести особено во летните месеци, бидејќи бројот на возила се повеќе од двојно зголемени, додека паркинг места во центарот на градот и околу стариот дел на градот се ограничени и не можат да се справат со побарувачката. Освен тоа, островот го опслужуваат 450 такси и околу 200 јавни и приватни автобуси, дополнувајќи го сообраќајниот метеж.
 
== Наводи ==
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Родос