Точка (интерпункција): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
(Создадена страница со: Точка се користи како интерпункциски и како правописен знак. Интерпункциски се пиш...)
 
Нема опис на уредувањето
'''Точка''' се користи како интерпункциски и како правописен знак<ref>{{Наведени вести|url=http://makedonskijazik.mk/2010/11/%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0.html|title=Точка (.) - Македонски јазик и литература|date=2010-11-13|work=Македонски јазик и литература|access-date=2018-11-30|language=mk-MK}}</ref>.
 
==Интерпункциски се пишува:==
 
* на крајот од расказните реченици, (На пример: Денес ќе ручаме подоцна.) и
* на крајот од речениците со кои се искажува блага заповед (На пример: Јади убаво, те молам.).
Правописно се пишува:
 
* кај скратениците; (На пример:) и сл., и др., итн., г. (но, не кај сите! Види: Скратеници и скратување на зборовите.) кога набројуваме зад редните броеви ако се напишани со арапски цифри;
 
На пример: 1. ——– ;
2. ———;
2. ———;
3. ———.
3. ———.
 
* кај датумите исто така, ако се напишани со арапски цифри се пишува, а ако се напишани со римски цифри не се пишува точка;
 
На пример: 12. 2. 2018 г.
12. II 2018 г.
12. II 2018 г.
 
кај скратениците;
(На пример:) и сл., и др., итн., г. (но, не кај сите! Види: Скратеници и скратување на зборовите.)
кога набројуваме зад редните броеви ако се напишани со арапски цифри;
На пример: 1. ——– ;
2. ———;
3. ———.
кај датумите исто така, ако се напишани со арапски цифри се пишува, а ако се напишани со римски цифри не се пишува точка;
На пример: 12. 2. 2018 г.
12. II 2018 г.
Не се пишува во следните случаи:
по скратувања на зборови што завршуваат со точка како правописен знак;
(На пример:) Најголем успех нашето училиште имаше 2009 год.
 
* по други интерпункциски знаци на крајот од реченицата (извичник, прашалник, три точки); (На пример:) Каде беше до сега? Влези внатре!
(На пример:) Каде беше до сега? Влези внатре!
13.812

уредувања