Разлика помеѓу преработките на „Молекуларна физика“

с
нема опис на уредувањето
с
Молекуларна физика е изучување на физичките својства на молекулите, хемиските врски помеѓу атомите , како и на [[молекуларната динамика]]. Нејзините најважни експериментални техники се различните видови на [[спектроскопија]]; исто така се користи и [[расејување]]. Оваа област е тесно поврзана со [[Атомска физика|атомската физика]] и во голема мера се поклопува со [[теоретскататеориската хемија]], [[Физичка хемија|физичката хемија]] и хемиската физика.
 
Во прилог на електронските побудувачки состојби, кои се познати од атомите, молекулите покажуваат ротациони и вибрациони режими чии [[Енергетско ниво|енергетски нивоа]] се квантувани. Најмалите енергетски разлики постојат меѓу различните ротациони состојби: чистиот ротационен [[спектар]] е далеку во [[Инфрацрвено зрачење|инфрацрвениот]] регионот (околу 30 - 150 [[Микрометар|µm]] [[бранова должина]]) од [[Електромагнетен спектар|електромагнетниот спектар]]. Вибрациониот спектар е во близина на инфрацрвениот (за 1 - 5 µm) и спектрите што произлегуваат од електронските транзиции се претежно во видлививиот и [[Ултравиолетово зрачење|ултравиолетовиот]] регион. Од мерење на ротациони и вибрациони спектри,  својствата на молекулите како што е растојанието помеѓу јадрата може посебно да се пресмета.