Разлика помеѓу преработките на „Молекуларна физика“

Создадено преведувајќи ја страницата „Molecular physics
(Создадено преведувајќи ја страницата „Molecular physics“)
(Создадено преведувајќи ја страницата „Molecular physics“)
Молекуларна физика е изучување на физичките својства на молекулите, хемиските врски помеѓу атомите , како и на [[молекуларната динамика]]. Нејзините најважни експериментални техники се различните видови на [[спектроскопија]]; исто така се користи и [[расејување]]. Оваа област е тесно поврзана со [[Атомска физика|атомската физика]] и во голема мера се поклопува со [[теоретската хемија]], [[Физичка хемија|физичката хемија]] и хемиската физика.
 
Во прилог на електронскиелектронските побудувањепобудувачки држависостојби, кои се познати од атомиатомите, молекулимолекулите изложбапокажуваат ротационаротациони и vibrationalвибрациони режими чие чии [[Енергетско ниво|нивоенергетски на енергијаниво]] <nowiki/>а се quantizedквантувани. Најмалите енергијаенергетски разлики постојат меѓу различните ротационаротациони држависостојби: чистачистиот ротационаротационен [[Спектар|спектриспектар]] сее далеку во далеку [[Инфрацрвено зрачење|инфрацрвенаинфрацрвениот]] регионот (околу 30 - 150 [[Микрометар|µm]] [[бранова должина]]<nowiki/>) од [[Електромагнетен спектар|електромагнетниот спектар]]. VibrationalВибрациониот спектриспектар сее во близина на инфрарединфрацрвениот (за 1 - 5&#x20;µm) и спектриспектрите што произлегуваат од електронскиелектронските транзиции се претежно во видливавидлививиот и [[Ултравиолетово зрачење|ултравиолетоваултравиолетовиот]] региони регион. Од мерење на ротационаротациони и vibrationalвибрациони спектри својствасвојствата на молекулите како што е растојанието помеѓу јадрајадрата може конкретнопосебно да се пресметувапресмета.
 
Еден важен аспект на молекуларнамолекуларната физика е дека од суштинско значење [[Атомска орбитала|за атомска орбитална]] теорија во областа на атомска физика која се проширува надо молекуларна[[молекуларната орбитална]] теорија.
 
== Видете исто така ==
21

уредување