Разлика помеѓу преработките на „Сон“

Додадени 176 бајти ,  пред 1 година
→‎Сонот како тема во книжевноста: дополнување, ситна поправка
(→‎Сонот како тема во книжевноста: дополнување, ситна поправка)
 
===Сонот како тема во книжевноста===
* „Сонот на Будимка девојка“ (''Сан Будимке дјевојке'') - [[Бугарштици|бугарштица]].<ref>''Бугарштице''. Београд: Рад, 1979, стр. 73-74.</ref>
* „Ги изнајмувам своите соништа“ - расказ на колумбискиот писател [[Габриел Гарсија Маркес]] <ref>Габриел Гарсија Маркес, ''Дванаесет искушенија''. Скопје: Три, 2008.</ref>
* „Сонувачи“ - песна на српскиот поет [[Бранко Миљковиќ]].<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 113.</ref>
* „Лош сон пред спиење“ - песна на српскиот поет Бранко Миљковиќ.<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 77-78.</ref>
* „По сонот“ ([[српски]]: ''После сна'') - песна на српскиот поет [[Јован Јовановиќ-Змај]].<ref>Јован Јовановиħ Змај, ''Краљевина Лаждишажди''. Београд: Просвета, 1963, стр. 38.</ref>
* „Што сонувам и што ми се случува“ (''Шта сањам и шта ми се догађа'') - песна на српскиот писател Иво Андриќ.<ref>Иво Андрић, ''Ex Ponto - Немири - Лирика''. Београд: Просвета, 1977, стр. 210-215.</ref>
* „Утехата на соништата“ (''Утеха снова'') - песна на српскиот писател [[Иво Андриќ]] од 1916 година.<ref>Иво Андрић, ''Ex Ponto - Немири - Лирика''. Београд: Просвета, 1977, стр. 166-167.</ref>
* „Сон“ (''Сан'') - песна на српскиот писател Иво Андриќ од 1918 година.<ref>Иво Андрић, ''Ex Ponto - Немири - Лирика''. Београд: Просвета, 1977, стр. 168-169.</ref>
* „[[Истории и сништа]]“ - збирка раскази на бразилскиот писател [[Лима Барето]] од 1920 година.<ref>''Антологија на бразилскиот расказ''. Скопје: Три, 2012, стр. 286.</ref>
* „Сон“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]].<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 85-86.</ref>
* „Во„Приказна сонотза насонот“ црната- жена“расказ -во песна„[[Декамерон]]“ на македонскиот поет [[АцоЏовани ШоповБокачо]].<ref>Ацо„Приказна Шоповза сонот“, во: Џовани Бокачо, ''ПесниДекамерон''. Скопје: Македонска книга, Мисла и КултураМисла, 1988, стр. 111139-112145.</ref>
* „Домот на сонот“ - песна на македонскиот поет [[Ацо Шопов]].<ref>Ацо Шопов, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 153.</ref>
* „[[Мите сонува]]“ - роман за деца на македонскиот писател [[Генади Болиновски]] од 1961 година.<ref>Драган Мишкоски, „Разговор за делото „Игра на прозорецот“ од Генади Болиновски“, во: Генади Болиновски, ''Игра на прозорец'', Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990, стр. 79.</ref>
* „Пет соништа“ - краток расказ на [[Андре Бретон]].<ref>Андре Бретон, ''Рајот не е наполно загубен''. Скопје: Култура, 1989, стр. 21-28.</ref>
* „Сонот на Будимка девојка“ (''Сан Будимке дјевојке'') - [[Бугарштици|бугарштица]].<ref>''Бугарштице''. Београд: Рад, 1979, стр. 73-74.</ref>
* „Подземен сон“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]] од 1966 година.<ref>Славко Јаневски, ''Евангелие по Итар Пејо''. Скопје: Кочо Рацин, 1966, стр. 57-58.</ref>
* „Бегство (осум сонови)“ - [[драма]] на рускиот писател [[Михаил Булгаков]] од 1927 година.<ref>„Mihail Bulgakov 1891 - 1940. Hronologija“, во: Mihail Bulgakov, ''Pseće srce''. Beograd: LOM, 2008, стр. 123.</ref>
* „Сон“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]].<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 85-86.</ref>
* „[[Сон за една работа]]“ (''Il sogno di una cosa'') - роман на италијанскиот писател [[Пјер Паоло Пазолини]] од 1962 година.<ref>Valerio Magreli, „Biografska beleška“, во: Pjer Paolo Pazolini, ''Put i nebo''. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 91.</ref>
* „[[Соништата од Бункер Хил]]“ - [[роман]] на американскиот писател [[Џон Фанте]] од 1982 година.<ref>„Белешка за авторот и делото“, во: Џон Фанте, ''Прашај ја правта''. Скопје: Темплум, 2008, стр. 247-249.</ref>
* „Приказна за сонот“ - расказ во „[[Декамерон]]“ на [[Џовани Бокачо]].<ref>„Приказна за сонот“, во: Џовани Бокачо, ''Декамерон''. Скопје: Македонска книга и Мисла, 1988, стр. 139-145.</ref>
* „Сништа без поука“ - кус расказ на ирскиот писател [[Вилијам Батлер Јејтс]] од 1902 година.<ref>Вилијам Батлер Јејтс, ''Келтскиот самрак''. Скопје: Бегемот, 2014, стр. 141-151.</ref>
* „[[Истории и сништа]]“ - збирка раскази на бразилскиот писател [[Лима Барето]] од 1920 година.<ref>''Антологија на бразилскиот расказ''. Скопје: Три, 2012, стр. 286.</ref>
* „[[Тајната моја само сонот ја занае]]“ - книга на [[Златко Д. Пате]].<ref>Магор, ''Каталог 2015''. Скопје, 2015, стр. 22.</ref>
* „[[Следејќи го сонот]]“ - книга на [[Мендо Велјановски]].<ref>Магор, ''Каталог 2015''. Скопје, 2015, стр. 23.</ref>
* „Соновник“ - кус расказ на македонскиот писател [[Иван Шопов]] од [[2010]] година.<ref>Иван Шопов, ''Азбука и залутани записи'', Темплум, Скопје, 2010.</ref>
* „Последниот сон“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од [[2011]] година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>
* „Три соништа и едно јаве“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од [[2011]] година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>
* „Сон без звуци и бои“ - кус расказ на македонскиот писател [[Дејан Мирчески]] од [[2012]] година.<ref>Дејан Мирчески, ''Кристалните јами на пропаста'', Темплум, Скопје, 2012.</ref>
* „Сон“ - кус расказ на македонскиот писател [[Драган Георгиевски]] од 2013 година.<ref>Драган Георгиевски, ''Метаморфузија'', Темплум, Скопје, 2013.</ref>
* „Сон“ - кус расказ на рускиот писател [[Данил Хармс]].<ref>Данил Хармс, ''Случаи''.Скопје: Темплум, 2004.</ref>
* „Сонови“ (''Dreams'') - поема на англискиот поет [[Волтер де ла Мер]] (''Walter de la Mare'').<ref>Walter de la Mare, „Dreams“, во: Kenneth Allot, ed., The Penguin Book of Contemporary Verse 1918 – 60. Harmonsworth, Middlesex, UK: Penguin Books, 1962. стр. 53-57.</ref>
* „За соништата“ (''O snovima'') - песна на хрватскиот писател [[Мирослав Крлежа]].<ref>Miroslav Krleža, ''Lirika''. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 26-27.</ref>
* „Сон“ (''San'') - песна на [[Десанка Максимовиќ]].<ref>D. Maksimović, ''Pesme''. Beograd: Rad, 1964, str. 58.</ref>
* „Во сонот сон“ (''A Dream within a Dream'') - песна на [[Едгар Алан По]] од [[1827]] година.<ref>Едгар Алан По, ''Поезија'', Македонска книга, Скопје, 1969, стр, 6-7.</ref>
* „Сон“ (''A Dream'') - песна на [[Едгар Алан По]] од [[1827]] година.<ref>Едгар Алан По, ''Поезија'', Македонска книга, Скопје, 1969, стр, 8.</ref>
* „Земја на соништата“ (''Dream-Land'') - песна на [[Едгар Алан По]] од [[1844]] година.<ref>Едгар Алан По, ''Поезија'', Македонска книга, Скопје, 1969, стр, 31-33.</ref>
* „Мојот интимен сон“ - песна на францускиот поет [[Пол Верлен]]<ref>Пол Верлен, ''Есенска песна''. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 8.</ref>
* „Мрачен сон се вие“ - песна на францускиот поет Пол Верлен.<ref>Пол Верлен, ''Есенска песна''. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 60.</ref>
* „Тебе те сонив ноќва јас“ - песна на францускиот поет Пол Верлен.<ref>Пол Верлен, ''Есенска песна''. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 72.</ref>
* „Сон“ - кус расказ на македонскиот писател [[Драган Георгиевски]] од 2013 година.<ref>Драган Георгиевски, ''Метаморфузија'', Темплум, Скопје, 2013.</ref>
* „Сон за сонот“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 27.</ref>
* „Сон педесет и прв“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 33.</ref>
* „Пупи„Подземен Пафсон“ - господарпесна на соништата“македонскиот - [[книга]] за деца написател [[Славко Јаневски]] од [[1996]]1966 година.<ref>„Библиографија на книгите за деца на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, ''КакоЕвангелие така?по ЗоштоИтар така? Сè да знае светов сакал!Пејо''. Скопје: ТемплумКочо Рацин, 20141966, стр. 15157-58.</ref>
* „Сон„Пупи сонувам, тебе ти кажувам“Паф - песнагосподар на македонскиотсоништата“ писател- [[книга]] за деца на Славко Јаневски од [[1996]] година.<ref>„Библиографија на книгите за деца на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, ''КоренотКако натака? стеблотоЗошто јатака? надминуваСè мератада назнае нивнитесветов разумисакал!''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 102151.</ref>
* „Како„Сон сонуваатсонувам, тебе ти децата“кажувам“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 137102.</ref>
* „Подземен„Како сон“сонуваат децата“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]] од 1966 година.<ref>Славко Јаневски, ''ЕвангелиеКоренот пона Итарстеблото Пејоја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Кочо РацинТемплум, 19662014, стр. 57-58137.</ref>
* „Сништа без поука“ - кус расказ на ирскиот писател [[Вилијам Батлер Јејтс]] од 1902 година.<ref>Вилијам Батлер Јејтс, ''Келтскиот самрак''. Скопје: Бегемот, 2014, стр. 141-151.</ref>
* „По сонот“ ([[српски]]: ''После сна'') - песна на српскиот поет [[Јован Јовановиќ-Змај]].<ref>Јован Јовановиħ Змај, ''Краљевина Лаждишажди''. Београд: Просвета, 1963, стр. 38.</ref>
* „За соништата“ (''O snovima'') - песна на хрватскиот писател [[Мирослав Крлежа]].<ref>Miroslav Krleža, ''Lirika''. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 26-27.</ref>
* „Сон“ (''San'') - песна на [[Десанка Максимовиќ]].<ref>D. Maksimović, ''Pesme''. Beograd: Rad, 1964, str. 58.</ref>
* „Ги изнајмувам своите соништа“ - расказ на колумбискиот писател [[Габриел Гарсија Маркес]] <ref>Габриел Гарсија Маркес, ''Дванаесет искушенија''. Скопје: Три, 2008.</ref>
* „Сонови“ (''Dreams'') - поема на англискиот поет [[Волтер де ла Мер]] (''Walter de la Mare'').<ref>Walter de la Mare, „Dreams“, во: Kenneth Allot, ed., The Penguin Book of Contemporary Verse 1918 – 60. Harmonsworth, Middlesex, UK: Penguin Books, 1962. стр. 53-57.</ref>
* „Сонувачи“ - песна на српскиот поет [[Бранко Миљковиќ]].<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 113.</ref>
* „Лош сон пред спиење“ - песна на српскиот поет Бранко Миљковиќ.<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, Култура и Македонска книга, 1988, стр. 77-78.</ref>
* „Сон без звуци и бои“ - кус расказ на македонскиот писател [[Дејан Мирчески]] од [[2012]] година.<ref>Дејан Мирчески, ''Кристалните јами на пропаста'', Темплум, Скопје, 2012.</ref>
* „[[Тајната моја само сонот ја занае]]“ - книга на [[Златко Д. Пате]].<ref>Магор, ''Каталог 2015''. Скопје, 2015, стр. 22.</ref>
* „[[Сон за една работа]]“ (''Il sogno di una cosa'') - роман на италијанскиот писател [[Пјер Паоло Пазолини]] од 1962 година.<ref>Valerio Magreli, „Biografska beleška“, во: Pjer Paolo Pazolini, ''Put i nebo''. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 91.</ref>
* „Во сонот сон“ (''A Dream within a Dream'') - песна на [[Едгар Алан По]] од [[1827]] година.<ref>Едгар Алан По, ''Поезија'', Македонска книга, Скопје, 1969, стр, 6-7.</ref>
* „Сон“ (''A Dream'') - песна на [[Едгар Алан По]] од [[1827]] година.<ref>Едгар Алан По, ''Поезија'', Македонска книга, Скопје, 1969, стр, 8.</ref>
* „Земја на соништата“ (''Dream-Land'') - песна на [[Едгар Алан По]] од [[1844]] година.<ref>Едгар Алан По, ''Поезија'', Македонска книга, Скопје, 1969, стр, 31-33.</ref>
* „Последниот сон“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од [[2011]] година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>
* „Три соништа и едно јаве“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од [[2011]] година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>
* „[[Соништата од Бункер Хил]]“ - [[роман]] на американскиот писател [[Џон Фанте]] од 1982 година.<ref>„Белешка за авторот и делото“, во: Џон Фанте, ''Прашај ја правта''. Скопје: Темплум, 2008, стр. 247-249.</ref>
* „Сонот го полудува човекот“ - краток расказ на рускиот писател [[Данил Хармс]].<ref>Danil Harms, ''Sto slučajeva''. Beograd: Laguna, 2016, стр. 50.</ref>
* „Сон“ - кус расказ на рускиот писател [[Данил Хармс]].<ref>Данил Хармс, ''Случаи''.Скопје: Темплум, 2004.</ref>
* „Во сонот на црната жена“ - песна на македонскиот поет [[Ацо Шопов]].<ref>Ацо Шопов, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 111-112.</ref>
* „Домот на сонот“ - песна на македонскиот поет [[Ацо Шопов]].<ref>Ацо Шопов, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 153.</ref>
* „Соновник“ - кус расказ на македонскиот писател [[Иван Шопов]] од [[2010]] година.<ref>Иван Шопов, ''Азбука и залутани записи'', Темплум, Скопје, 2010.</ref>
 
===Сонот како тема во популарната музика===