Разлика помеѓу преработките на „Конкуренција“

Додадени 2.614 бајти ,  пред 2 години
(дополнување, викификација)
 
===Конкурентност на економиите===
[[Светски економски форум|Светскиот економски форум]] изработува и објавува индекс на глобалната конкурентност, која ја оценува конкурентноста на секоја национална [[економија]] во светот. СпоредИндексот извештајотсе запресметува 2018-2019,врз [[САД]]основа имаатна најконкурентнабодување економија,во со12 85категории,6 индексниподелени поени (од можните 100), аво потоачетири следуваатгрупи: [[Сингапур]] со 83,5 поени, [[Германија]] со 82,8 поени, [[Швајцарија]] со 82,6 поени, [[Јапонија]] со 82,5 поени, [[Холандија]] со 82,4 поени, [[Хонг Конг]] со 82,3 поени, [[Обединетото Кралство]] со 82 поени, [[Шведска]] со 81,7 поени и [[Данска]] со 80,6 поени. Според овој извештај, Македонија се наоѓала на 84. место во светот, со 56,6 поени.<ref>Зоран Јовановски, „Економијата„Која наземја САДкаде најконкурентнае вона светот,светската македонскатаранг економијалиста на 84. место“конкурентноста?“, ''Економија и бизнис'', година 20, број 244, ноември 2018, стр. 1020.</ref>
# ''Поттикнувачки амбиент'', со следниве категории: [[институции]], [[инфраструктура]], [[Информатичката и комуникациската технологија|информатичка]] и комуникациска технологија и [[Макроекономија|макроекономска]] стабилност.
# ''[[Човечки капитал]]'', со следниве категории: [[здравје]] и вештини.
* ''[[Пазар]]и'', со категориите: пазар на производи, пазар на работна сила, [[финансиски ситем]] и големина на пазарот.
* ''Екосистем за иновации'', со категориите: бизнис динамизам и способност за иновации.
Во рамките на секоја категорија се доделуваат поени за повеќе карактеристики на економијата. На пример, столбот наречен „институции“ содржи 20 елементи, како: [[трошоци]] предизвикани од [[организиран криминал]], број на [[Тероризам|терористички]] настани, независност на [[Судство|судството]], [[корупција]], [[слобода на медиумите]], заштита на сопственичките права, [[Регулација|регулативата]] на конфликтот на интереси, итн.<ref>Зоран Јовановски, „Која земја каде е на светската ранг листа на конкурентноста?“, ''Економија и бизнис'', година 20, број 244, ноември 2018, стр. 20.</ref>
 
Според извештајот за 2018-2019, [[САД]] имаат најконкурентна економија, со 85,6 индексни поени (од можните 100), а потоа следуваат: [[Сингапур]] со 83,5 поени, [[Германија]] со 82,8 поени, [[Швајцарија]] со 82,6 поени, [[Јапонија]] со 82,5 поени, [[Холандија]] со 82,4 поени, [[Хонг Конг]] со 82,3 поени, [[Обединетото Кралство]] со 82 поени, [[Шведска]] со 81,7 поени и [[Данска]] со 80,6 поени. Според овој извештај, Македонија се наоѓала на 84. место во светот, со 56,6 поени.<ref>Зоран Јовановски, „Економијата на САД најконкурентна во светот, македонската економија на 84. место“, ''Економија и бизнис'', година 20, број 244, ноември 2018, стр. 10.</ref> <ref>Зоран Јовановски, „Која земја каде е на светската ранг листа на конкурентноста?“, ''Економија и бизнис'', година 20, број 244, ноември 2018, стр. 20.</ref>
 
===Право===