Разлика помеѓу преработките на „Хамлет“

Додадени 334 бајти ,  пред 1 година
→‎Влијание: дополнување
(→‎Влијание: дополнување)
 
==Влијание==
„Хамлет“ е предмет на голем број расправи, толкувања, истражувања и интерпретации. Во 1920 година, [[Т.С. Елиот]] го објавил есејот „[[Хамлет и неговите проблеми]]“ (''Hamlet and His Problems'') во кој ја образложил идејата на „[[објективен корелатив]]“, која ја постулира врската помеѓу зборовите на текстот и настаните, состојбите на умот и искуствата.<ref>{{cite web|url=http://www.bartleby.com/200/sw9.html |title=Hamlet and His Problems. Eliot, T. S. 1920. '&#39;The Sacred Wood'&#39; |publisher=Bartleby.com |date= |accessdate=2009-08-03}}</ref> Во својата [[новела]] од 1903 година, „[[Тонио Крегер]]“, германскиот писател [[Томас Ман]] го опишува Хамлет како тип на човек кој е повикан за сознание, но не е роден за него.,<ref>Tomas Man, ''Tonio Kreger – Smrt u Veneciji''. Beograd: Rad, 1963, стр. 30.</ref> Вододека 1935Фридрих година,Ниче вого [[Индија]]поставува бил снимен филм за Хамлетпрашањето, насловендали каколуѓето „Кунго Карабираат Кун“ (''Khoon Ka Khoon''), на јазикот [[Урду]].<ref>http://www.imdb.com/title/tt0026566/</ref> Во 1948 година бил снимен британскиот филм „[[Хамлет (1948)|Хамлет]]“ режиран од [[Лоренс Оливие|Сер Лоренс Оливие]]?.<ref>ПатрикФридрих Робертсон.Ниче, ''TheEcce GuinnessHomo Book(Ево ofчовека) Almost EverythingКако Youпостајеш, Didn't Need to Know About theшта Moviesси''. Велика БританијаСарајево: GuinnessИздање SuperlativesИ. LtdЂ., EnfieldЂурђевића, Middlesex, 1986. ISBN 0-85112-481-X1918, стр. 4054.</ref>
 
Во 1935 година, во [[Индија]] бил снимен филм за Хамлет, насловен како „Кун Ка Кун“ (''Khoon Ka Khoon''), на јазикот [[Урду]].<ref>http://www.imdb.com/title/tt0026566/</ref> Во 1948 година бил снимен британскиот филм „[[Хамлет (1948)|Хамлет]]“ режиран од [[Лоренс Оливие|Сер Лоренс Оливие]].<ref>Патрик Робертсон. ''The Guinness Book of Almost Everything You Didn't Need to Know About the Movies''. Велика Британија: Guinness Superlatives Ltd., Enfield, Middlesex, 1986. ISBN 0-85112-481-X, стр. 40.</ref>
 
==Изведби на „Хамлет“ во Македонија==