Витамин Б6: Разлика помеѓу преработките

Одземени 202 бајти ,  пред 3 години
→‎Извор: Гедрњлџм
(Rettede slåfejl)
Ознаки: Мобилно уредување Уредување од мобилен извршник
(→‎Извор: Гедрњлџм)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
'''Витамин Б6''' — еден од најважните витамини во организмот. Тој е важен за формирањето на аминокиселините, а со тоа и на протеините. Витамин Б6 е потребен за следните функции: работата на мозокот и централниот нервен систем, производство на одредени невротрансмитери (пример серотонинот), правилно работење на мускулите, производство на некои хормони (адреналин и допамин), производство на хемоглобинот во црвените крвни зрнца, електролитна рамнотежа во телото, развој и раст на фетусот и новороденчето итн.
==Извор==
Во поголеми количини се наоѓа во лебниот квасец, во житните растенија, во [[гравот]],[[сојата]] и други градинарски растенија. Во продуктите од животинско потекло се наоѓа во [[црниот дроблкфкеклслслслслзлсмдмдрмони]], [[бубрезите]]а без хормони сите функции во организмот се доведени во прашање. Да ги спомнеме само серотонинот, [[месото]]допаминот и мелатонинот,[[млекото]] кои заедно го регулираат биолошкиот часовник, спиењето, когнитивната функција, чувствата и жолчкатаоднесувањето. одВитаминот [[јајце]]Б6 учествува во изградбата на неколку невротрансмитери (материи кои овозможуваат пренос на нервните импулси). Недостатокот на витаминот Б6 доведува до невролошки и психолошки пореметувања.
 
==Делување==
Без витамин Б6 нема [[протеини]], без протеини нема [[хормони]], а без хормони сите функции во организмот се доведени во прашање. Да ги спомнеме само серотонинот, допаминот и мелатонинот, кои заедно го регулираат биолошкиот часовник, спиењето, когнитивната функција, чувствата и однесувањето. Витаминот Б6 учествува во изградбата на неколку невротрансмитери (материи кои овозможуваат пренос на нервните импулси). Недостатокот на витаминот Б6 доведува до невролошки и психолошки пореметувања.
 
==Дозирање и токсичност==
Анонимен корисник